"כעומק האו"ם, כך עומק החרם"
לאחר מסכת לחצים שהופעלה על ידי משלחת ישראל לאו״ם וארגון standwithus, חזר בו האו״ם מהחלטתו ואיפשר את הצגת הפאנל בנושא "ציונות" במסגרת תערוכה בבניין האו"ם בניו יורק
המאבק על תדמיתה של ישראל בעולם הינו מאבק נמשך: הן אל מול ההשמצות הבלתי פוסקות (עד כדי אבסורד) והן במטרה לספר את סיפורה של מדינת ישראל: ציונות, הקמת המדינה, שת״פ גלובאלי, טכנולוגיה ופיתוח.
עוד בערוץ הדעות:
במסגרת זו, זירת האו"ם הינה זירה עצובה במיוחד: מהחלטות אנטי ישראליות שהארגון מקבל בכל שנה, בצורה אוטומטית יש לציין, ועד "מושבים מיוחדים" שמוקדשים לישראל ולישראל בלבד בנושא זכויות אדם, כאילו העולם כולו מלא זכויות אדם כרימון, והבעיה הינה אך ורק המדינה היהודית האחת והיחידה.
כארגון חינוכי ששם לו למטרה "להעמיק וליידע את השיח בנושא ישראל", החלטנו לפני מספר שנים להכין תערוכה: כזו שתספר את סיפורה של ישראל לציבורים וקהלים רבים, יהודים ולא יהודים, באוניברסיטאות, בכנסיות, במוסדות ציבור ובכל מקום שבו יבקשו לעשות כן. התערוכה הוצגה עד היום באלפי מקומות בכל רחבי העולם, וסייעה לספר את סיפורה המיוחד והמגוון של ישראל, באופן רוחבי ומקיף, שלא תמצאו באף כלי תקשורת בינלאומי (לצערנו).
לפני מספר חודשים אף החלטנו לקחת צעד קדימה: פנינו למשלחת ישראל לאו"ם בניו יורק, בראשותו של השגריר דני דנון, וביקשנו לשתף פעולה בהצבת התערוכה במטה האו"ם בעיר. השגריר וצוותו שמחו מאוד על ההזדמנות, בייחוד בהכירם את הזירה העויינת ובצורך לספר את סיפורה של ישראל לאלפי המבקרים במטה האו"ם בניו יורק, ולעולם כולו. למותר לציין כי במטה האו״ם מוצבת תערוכת קבע המציגה את הנרטיב הפלסטיני והארגון אף מציין את יום הסולידריות עם העם הפלסטיני ב-29 בנובמבר בכל שנה (כן, כ״ט בנובמבר). כמדינה חברה ושוות זכויות באו״ם, חשבנו, גם לנו מגיעה ההזדמנות לספר את סיפורנו להמונים המגיעים למטה האו״ם בניו יורק. אז חשבנו.
מייצגים "בלתי הולמים"
לאחר חודשים של דיונים ואישורים, קיבלנו ההודעה מחברינו במשלחת לאו"ם על האישור להצבת התערוכה, אולם יום בטרם הקמתה, הודיע האו"ם כי שלושה מהמיצגים נמצאו "בלתי הולמים" ובהם זה המספר את סיפורה של הציונות, ושניים אחרים העוסקים בערביי ישראל ובירושלים. זה היה שפל חדש, גם ביחס לאו״ם, אשר עד כה בארגוניו המרכזיים העוסקים בזכויות אדם, לא חדל מלייחד את ישראל לרעה ולהשמיצה.
כעת, במעשיו, מוכיח האו"ם כלפי כולי עלמא כי אין ביכולתו - פיזית ממש - להכיל את ישראל וערכיה בקרבו. כשם שהשגריר חיים הרצוג ז״ל קרע בזמנו את החלטת האו״ם המשווה ציונות לגזענות, כך גם אנו החלטנו לפעול מיידית על מנת שנוכל לספר את סיפורה האמיתי של ישראל והתנועה הציונית. התנועות השוללות את קיומה של מדינת ישראל בכלל, וקיומה של מדינה יהודית בפרט, מנהלות קמפיין השמצות פוגעני כלפי מדינת ישראל והרעיון הציוני העומד בבסיסה, קמפיין הפועל בצורה אינטנסיבית ומאסיבית לאורך השנים, תוך השוואת הציונות לתנועות איומות מן ההיסטוריה האנושית, עד כדי כך שנשכחה העובדה כי כל שהציונות
מייצגת היא את שאיפתו של העם היהודי לבית משלו, השאיפה הלגיטימית להגדרה עצמית. זהו עיוות היסטורי שחובתנו לתקן ולעמוד מולו, בכל מקום ובכל זירה.
ובכן, חדשות טובות: לאחר מסכת לחצים שהופעלה על ידי משלחת ישראל לאו״ם וארגון standwithus, חזר בו האו״ם מהחלטתו ואיפשר את הצגת הפאנל בנושא "ציונות" במסגרת התערוכה. זהו ניצחון מוסרי חשוב ומשמעותי: לא רק בשל הערך הציוני העומד בבסיס קיומה של מדינת ישראל המודרנית, אלא גם בשל המסר - יחד, ניתן לשנות ולהוביל, המאבק אינו חסר תוחלת - ולא רק ביחס לאו״ם, אלא גם במאבק על תדמיתה ודמותה של מדינת ישראל. זוהי ההזדמנות שלנו לספר את הסיפור שלנו, וכך נמשיך לעשות.
שחר עזאני הינו מנכ״ל ארגון ההסברה StandWithUs בניו יורק