שתף קטע נבחר

אושרה ייצוגית בה נטען: תנובה מכרה קוטג' ביוקר

גובה התביעה: 125 מיליון שקל. הפיצוי הנדרש לצרכנים: מכירת קוטג' ב-5 שקלים ומטה למשך 39 חודשים. תקופה זו מקבילה לתקופה בה תנובה הזניקה את מחיר הקוטג' ל-8 שקלים לגביע לשם הגדלת רווחיה, "מחיר שהצמיח לה רווח לא סביר, על חשבון כלל צרכני גבינת הקוטג' בישראל באותה תקופה"

תנובה הפריזה במחיר הקוטג': בית המשפט המחוזי מרכז בלוד אישר היום (ד') תביעה ייצוגית בגובה 125 מיליון שקל נגד חברת תנובה, בטענה שגבתה מצרכנים ביוקר על גבינת קוטג'.

 

התביעה בגין מחיר לא הוגן של מצרך יסוד הוגשה ביולי 2011 בעקבות מחאת הקוטג', שבשיאה נתגלה כי חברת הייעוץ מקנזי המליצה לתנובה לייקר גבינת קוטג' כדי להגדיל רווחיות כיוון שלמוצר יש ביקוש קבוע. עקב כך מחיר הגבינה נסק ל-8 שקלים. כיום גביע קוטג' 250 גרם נמכר ב-6-5 שקלים.

 

הקבוצה המיוצגת בתביעה הייצוגית הוגדרה כ"כל מי שרכש את המוצר קוטג' ממרס 2008 ועד לחודש יוני 2011". התובעים הייצוגיים דרשו מתנובה כפיצוי למכור קוטג' ב-5 שקלים מחיר מקסימום, למשך 39 חודשים. תקופה זו מייצגת את תקופת העלאת מחיר הקוטג': מרס 2008 ועד יולי 2011, מועד הגשת התביעה.

 

"מהלך רציף של העלאת מחיר בשוק בו היתה לה שליטה מוחלטת"

בחוות דעת כלכלית שצורפה לתביעה נכתב כי: "ניתן לבסס כלכלית את הטענה...תנובה תוך ניצול מעמדה המונופוליסטי הדומיננטי בשוק גבינות הקוטג' הכתיבה לצרכן הישראלי מחיר לא סביר, מחיר שהצמיח לה רווח לא סביר, על חשבון כלל צרכני גבינת הקוטג' בישראל באותה תקופה".

 

בחוות הדעת, שנכתבה בין היתר על-ידי פרופ' אביה ספיבק, נקבע כי הרווח העודף של תנובה מקוטג' עמד על 103 מיליון שקל. בסיכום חוות הדעת נכתב: "תנובה ניצלה את מעמדה בשוק הקוטג' והכתיבה מהלך רציף של העלאת מחירים שלא היה לו כל בסיס מצד העלות וכל כולו נועד להגדיל את רווחיה בשוק שבו היתה לה שליטה מוחלטת".

 

חוות דעת נוספת עליה נשענה התביעה היא של הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, דייויד גילה, שקבע בגילוי דעת שפרסם כי פער של 20% בין עלות הייצור למחיר מכירה מהווה מחיר מופרז.

 

בקרוב דיון על הפיצוי לצרכנים

השופטת, אסתר שמטר עתידה לדון כעת בפיצוי לצרכנים. בהחלטתה לאשר את התביעה כייצוגית כתבה: "...קיימת אפשרות סבירה שהשאלה אם תנובה ניצלה לרעה את כוחה המונופוליסטי בכך שגבתה בתקופה שבין מרס 2008 לבין יולי 2011 מחיר גבוה מ-6 שקל לגביע קוטג', שהוא מחיר בלתי הוגן, תוכרע בתובענה לטובת הקבוצה".

 

משמעות ההחלטה היום אינה בהכרח מבטיחה את ניצחון התובעים, אולם היא מסמנת כי סיכוייהם לנצח טובים. כך או כך, תביעות כאלה נוטות להסתיים בפשרה בין הצדדים.

 

בנוגע לפיצוי כתבה השופטת כי תתחשב בהפרש המחירים בין 6 ל-7 שקלים ומעלה - המחיר לפני נסיקת מחירי הקוטג' והמחיר אליו הגיע מחיר הקוטג'. "אין מחלוקת עובדתית בין הצדדים בדבר גובה מחירו של גביע קוטג' לצרכן", כתבה, "הקוטג' היה נתון לפיקוח על המחירים עד יולי 2006. לטענת המבקש, שלא נסתרה, תוך 5 שנים נסק מחירו ב-41.3% מ-4.91 שקל לקוטג' 9% ו-4.82 לקוטג' 5% עד יותר מ-7 שקל לגביע. המבקש העמיד את תביעתו על ההפרש שבין המחיר שגבתה תנובה בתקופה שבין מרס 2008 ליולי 2011 - לבין 6 שקל".

 

תנובה לומדת את החלטת בית המשפט ותשקול את צעדיה בקשר אליה. יש לזכור כי מדובר בשלב מקדמי בלבד, ומעתה ינוהל ההליך כתביעה רגילה בבית המשפט, שצפויה לעבור עוד כברת דרך ארוכה. תנובה סבורה כי יש לה טענות חזקות לגוף התביעה, וכי היא צפויה להידחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים