עובד של ענבל אור לרוכש: לא מאמין שתראו כסף
אבי לב, אחד מהרוכשים שהאמינו שיוכלו לקנות דירה במחיר נמוך יותר באמצעות קבוצת רכישה של ענבל אור: "החלום להיות בעלי דירה מטשטש, אני כועס על מדינת ישראל שמאפשרת לחברות כאלה לגבות כספים מאנשים תמימים". אשתו של לב שוחחה עם עובד של אור שאמר לה: "ברגע שיחלקו את העוגה, החלק שלכם יהיה ממה שיישאר, אם בכלל יישאר". צפו
אבי לב, אחד מנפגעי יזמית הנדל"ן ענבל אור שנמצאת בחקירה, שילם לה 100 אלף שקל בתקווה למצוא דירה זולה יותר בשוק הנדל"ן הרותח. בראיון לאולפן ynet הוא סיפר על התהליך ועל מצבו כיום: "מעבר להונאה ההרגשה היא שפתאום עניין של רכישת דירה הולך ונגוז ולא חשבתי שזה יקרה לי בחיי. למעשה כל התקופה האחרונה שהסיפור לא נראה מבטיח, נאמר לנו על ידי מחלקת קשרי לקוחות בקבוצת אור שצריך להמתין ולספור 75 ימי עסקים ללא שבתות וחגים וכך משכו אותנו יום אחרי יום אחרי יום עד שהתפוצצה הפרשה". צפו בראיון המלא:
אשתו של לב שוחחה אתמול (ד') עם נציג שירות לקוחות של קבוצת ענבל אור שאמר לה שבעקבות הפירוק, הסיכוי שיוחזר להם 100 אלף שקל ששילמו הוא לא גבוה. הנציג הוסיף: "אתם נמצאים באחת מדרגות הנשייה הנמוכות ביותר. ברגע שייחלקו את העוגה, החלק שלכם יהיה ממה שיישאר, אם בכלל יישאר".
הרוכשים של ענבל אור לא יראו את כספם?
ביהמ"ש הורה על פירוק החברות של ענבל אור
פרסום ראשון: המשטרה חוקרת את פרשת ענבל אור
לב הוסיף כי "באותו זמן ענבל אור נתנה כתב עם ערבות אישית שהתברר לאחר מכן שהוא לא שווה יותר מהנייר שעליו הוא חתום. נראה היה שהתדמית שלה שווה לפחות את הסכום שהפקדנו ושהיא ערבה אישית לכך. לא חשבנו שיש כאן עניין של הונאה והערכנו שיש לה מספיק נכסים לשלם את הסכום הראשוני שהעברנו, בהנחה ואין פה נוכלויות, הנחה שהתבררה כמוטעית".
הוא סיים בעצב: "ההפסד הזה לא מוסיף בריאות, רק שערות לבנות. מעבר לאווירה הלא נעימה, זה מטשטש את החלום ואת ההתממשות להיות בעלי דירה ולא להיות עד סוף חיינו בשכירות. קשה לנו לפתח תקוות. אני כועס קודם כל על מדינת ישראל שנותנת לחברות כאלה לגבות כספים ולרואי חשבון שכביכול לא עוקבים ולא מבקרים ועורכי דין וכל מה שמסביב. גם על עצמי אני כועס כמובן. אני חושב שמשרד המשפטים יכול להיכנס בעובי הקורה ולבטח עניין של ערבויות ולהסדיר את הדברים האלה, כך שאנשים תמימים מהשורה לא ייפגעו".
"אין תוחלת לתהליך ההבראה של החברות"
שלשום הורה שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, איתן אורנשטיין, על פירוק החברות של ענבל אור, וקבע כי "אין תוחלת לתהליך ההבראה של החברות". בית המשפט נתן צו כינוס לנכסיה של החברות ושל ענבל אור וכן הוצא עיכוב יציאה מהארץ נגד יזמית הנדל"ן. מדובר בחברת אור סיטי נדל"ן ו-7 החברות הבנות.
"מסד הנתונים שהונח לפני", כתב השופט "מצביע על חדלות פרעון שמהווה עילת פירוק, חדלות פירעון תזרמית ומאזנית. קיימות תהיות באשר לדו"חות המבוקרים של החברות, כך שאינני יכול להסתמך על אלה. איני יכול להשאיר את ניהול החברות בידי בעלת השליטה נוכח הסיכון לפגיעה בנושים".
עוד אמר אורנשטיין כי החברות שניהלה אור פעלו על פי מודל עסקי של פירמידה, זאת משום שלדבריו נמכרו יותר זכויות מכמות הזכויות האפשריות לבנייה בכל פרויקט. לדבריו, בהתנהלות הזו יש בעיות במיוחד משום שהכספים לא הופקדו בכל פרויקט בנפרד אלא בקופה כללית של הקבוצה. אורנשטיין ציין את חובותיה הכספיים הרבים של אור וקבוצת החברות שבשליטתה נאמדים במאות מיליוני שקלים, ובנוסף חוללו המחאות ואין באופק כל מקור להחזר החובות.
החלטת אורנשטיין שונה במעט מבקשתו המקורית של מי שמונה לנאמן החברו של ענבל אור, עו"ד איתן ארז, לנהל את כל אחד מהפרויקטים כמשק נפרד וסגור. השופט נימק זאת בכך שלדעתו לאור העובדה שהכספים הופקדו בערבוביה, יהיה קל יותר לנאמן אחד לקבל תמונת מצב כללית ולנהל טוב יותר את מלאכת הפירוק.
השתתפה בהכנת הכתבה: הדר ספורמס