רבנים לחרדיות: היבדקו לגילוי סרטן השד
לראשונה מפרסמים פוסקי הלכה מהזרמים השונים במגזר החרדי בפומבי את ההמלצות הרפואיות למניעת התפשטות של "מחלות קשות אצל נשים", וקובעים כי הבדיקות יבוצעו על ידי רופאות. הם הסבירו כי מדובר במצווה דתית: "צריך אדם להרחיק עצמו מדברים המאבדים את הגוף; אין לסמוך על הנס"
ונשמרתם מאוד לנפשותיכם: פוסקי הלכה חרדים קוראים לראשונה לנשות המגזר לערוך בדיקות תקופתיות לגילוי מוקדם של סרטן השד.
במכתב שפרסמו חמישה רבנים בולטים, המייצגים את הזרמים השונים בחברה החרדית, הם מפרטים את הנחיית הרופאים למניעת התפשטות המחלה - ממוגרפיה כל שנתיים, החל מגיל 50, מבלי לנקוב בשם המחלה או באיבר שבו היא פוגעת.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
תחת הכותרת "דעת תורה" הבהירו הרבנים כי "השתדלות לשמירת הבריאות" היא מצווה דתית, ולכן יש להישמע להמלצות אנשי הרפואה. "צריך אדם להרחיק עצמו מדברים המאבדים את הגוף", כתבו, וקבעו כי את הבדיקה נגד "מחלות קשות אצל נשים" יש לערוך באמצעות צילום - על ידי רופאה. במקרים מיוחדים, הוסיפו, מומלץ להיבדק בגילאים צעירים יותר - "על פי עצת המומחים".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- עשרות רבנים: על הקהילות הדתיות לקבל הומואים
- זלזול, התנכלות וחזית גברית: לא מוותרות על המועצה הדתית
הלכות זק"א: אסור לצלם גופות, מותר לנשק את המת, חובה לקבור חבל תלייה
על הקריאה חתמו הרבנים יצחק זילברשטיין ושריאל רוזנברג הליטאיים, משה שאול קליין החסידי ושמעון בעדני המזרחי. הארבעה אינם מנהיגי הזרמים הללו, אך נחשבים לאנשי הלכה מובהקים הנמצאים בקשר ישיר עם הציבור, ולכן מקובלים על הפוסקים הבכירים ביותר כדי להורות בנושאים מעין אלה.
גם הרב משה שטרנבוך, בכיר הפוסקים של "העדה החרדית", צירף את חתימתו למכתב, והוסיף בכתב ידו: "כיוון שמצוי היום שמסתכנים, אין לסמוך על 'שומר פתאים השם', וראוי לדקדק ולהקדים בדיקה כשיש עוד תקנה". כוונתו היא לתפיסה הרווחת אצל חרדים רבים שלפיה אין ליזום גילוי של מחלה נסתרת, אלא לסמוך במקרה זה על "חסדי שמים".
בעבר: אזהרות בשפה רפה ועמומה
ככלל, המוּדעות בחברה החרדית לבדיקות וטיפולים למניעת מחלות או התפשטותן איננה גבוהה, ובסרטן
לא בריאות:
מי בודק את הנשים החרדיות?
טלי פרקש
מתחתנות יותר מוקדם, יולדות יותר ילדים, מקבלות טיפולי פוריות מיותרים - ונחשפות פחות למידע: האם הנשים החרדיות מזניחות את בריאותן, וחשופות ליותר סיכונים בריאותיים? נייר עמדה של ארגון הנשים החרדיות "מעורבות", לקראת דיון בוועדה למעמד האישה, משרטט תמונה עגומה
השד בפרט. נתונים שפרסם בעבר משרד הבריאות גילה כי שיעור הגילוי המוקדם של המחלה בקרב נשים חרדיות נמוך ביחס לחילוניות – ובהתאם לכך גם סיכויי ההישרדות.
ב-16 השנים האחרונות התבטאו בנושא בכירי הרבנים בכמה הזדמנויות שונות - אך ההתייחסות הייתה תמיד רפה ועמומה. הראשון היה "פוסק הדור" החסידי, הרב שמואל ואזנר המנוח, שכתב כי "מצווה רבה לעורר נשי ישראל הצעירות בעניין מניעת מחלה ידועה וחמורה". הוא קרא לחזק אותן בכך תפקידן העיקרי – "העמדת דורות ישרים וטהורים על ידי אמהות בריאות".
כעבור כמה חודשים הצטרפו "פוסק הדור" הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב ז"ל, והרבנים אהרון לייב שטיינמן וניסים קרליץ, שהתייחסו ל"מחלה ידועה אצל נשי ישראל" וקבעו כי "ראוי שכל אחד יקבל הדרכה בעניינים אלו". הם הזכירו כי שמירת הגוף היא מצווה מן התורה.
"כיום ישנה אפשרות לכל אחד באופן קל לבחון בעצמו עניינים יסודיים של בריאות גופו ולעמוד על המשמר לקדם פני רעה", כתבו אז הרבנים - ולפני תשע שנים כבר פירטו מעט יותר. אנשי הרב ואזנר פרסמו בשמו: "אין להתעלם מהמלצת הרופאים לבצע בדיקות ממוגרפיה בגילים מסוימים".
"לטעת מוטיבציה בקרב ציבור הנשים"
מכתב הנוכחי הוא המתקדם מכולם, ובו הרבנים מפרטים עוד את הנחיות הרופאים. רק את שם המחלה
לא הזכירו, וכמובן שלא את האיבר המוצנע שבו היא פוגעת. ועם זאת, כדי שלא להיתפס כנועזים וחדשניים מדי, מבקשים החמישה לגמד את משמעות המסמך, ומציינים כי באו רק "לחזק דברי מרנן ורבנן (מורינו ורבינו) ודעתם, דעת תורה".
ד"ר מנחם חיים בראייר, סגן מנהל המרכז הרפואי "מעייני הישועה" והאיש שהביא לפרסום המסמך, אמר: "פסק ההלכה נועד לחזור, להגביר ולמנף מוּדעות חשובה ומצילת חיים, ולטעת מוטיבציה בקרב ציבור הנשים".
"בממצאים שמתקבלים בממוגרפיה לאורך השנים הוכח כי היא מפחיתה את אחוזי התמותה בכ-30%", הוסיף ד"ר בראייר. לדבריו, "בזכות בדיקות הסקר, 90% מהחולות מאובחנות בשלב שבו עדיין אין סימפטומים או פיזור, וסיכויי האישה להחלים ולשרוד בחיים הם 88%. גם הטיפול הרפואי, אם היא תזדקק לו, יהיה פחות 'אלים' ואגרסיבי".
פחות אבחונים, פחות סיכויי הישרדות
צילום: shutterstock
מומלצים