"היטלר צדק" ו"שונא יהודים": הכי אנטישמיים ברשת
מחקר שביצעה חברת Buzzilla העוסקת בניטור ומחקר שיח חברתי ברשת, עבור מכון "שם עולם" - מגלה זינוק של פי-ארבעה בפרסומים אנטישמיים בתוך שנה בלבד
מיליוני חברים בדפים אנטישמיים, מיליונים של "לייקים" – ועשרות-אלפי ציוצים נגד יהודים: מחקר שביצעה חברת Buzzilla העוסקת בניטור ומחקר שיח חברתי המתנהל ברשת, עבור מכון "שם עולם", מגלה זינוק בחודשים האחרונים בביטויי שנאה, ומאשש את מה שברור לכל: המלחמה מתחוללת ברשתות החברתיות, המהוות גורם משמעותי בהפצה גלובלית מה שמכונה "האנטישמיות החדשה".
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
מאז חודש אוקטובר 2015, תחילת גל הטרור הנוכחי, חלה עלייה חדה של פי-ארבעה בגילויי אנטישמיות ברשת. ערב יום השואה, מסתבר שהביטוי האנטישמי הנפוץ ביותר ברשתות החברתיות בשנה האחרונה הוא "היטלר צדק". מספר הצפיות הגבוה ביותר שנמדד לפוסט אנטישמי, הוא 1.8 מיליון צפיות.
קראו עוד
בערוץ היהדות :- בר מצווה בכותל לניצולי שואה: "זה הניצחון שלי"
- שעות של דיונים - ודיין אחד מתוך שבעה: הרב אליעזר איגרא
כמה עולים חדשים יש בעיר שלכם? בדקו
הנתונים שכללו סקירה בת 12 חודשים שביצעה החברה בין החודשים אפריל 2015 ועד מרץ 2016, מצביעים על זינוק במספר התגובות האנטישמיות ברשתות החברתיות של כמעט פי-ארבעה ביחס לחודשים שלפני. שיא "הגל" הוא, על פי הנתונים, בחודש דצמבר 2015. ועל אף מגמת הירידה הקלה מאז, החודש האחרון - מרץ 2016 - מציג גילויי אנטישמיות של יותר מפי-שלושה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
גם ניתוח של ביטויים אנטישמיים נפוצים ברשתות החברתיות מעלה תמונה מדאיגה: הביטוי האנטישמי הנפוץ ביותר בפייסבוק ובטוויטר הוא "היטלר צדק" (50% מהציוצים והפוסטים שנוטרו). אחריו, במרחק ניכר, הביטויים: "שונא יהודים" (22%). "שרפו את היהודים" "ושונא את העם היהודי" (11% כל אחד), "יהודים דפוקים" (Bloody Jews) (6%).
"לא מוחקים ביטויים אנטישמיים"
במפתיע, או שלא, הזירה שבה שולט יותר השיח האנטישמי היא הפייסבוק. הדף שזכה בתואר המפוקפק כדף האנטישמי ביותר הוא "מוניטור המזרח התיכון", עם כ-710 אלף חברים רשומים. אחריו הדף "אמריקאים נגד רצח עם בעזה", ובמקום השלישי - "תמונות מפלסטין".
התבוננות מעמיקה יותר על נתוני המחקר מצביעה על פוטנציאל נפיץ גם לדפים שלא מוקמו במקומות הגבוהים ביותר. כך למשל, זכה דף של +AJ (השייך לרשת אל-ג'זירה) למקום השמיני בלבד ברשימת הדפים שבהם ההתבטאויות האנטישמיות ביותר. אבל אחד הסרטונים שעלו בו (ילדים מספרים על בית הספר שנחרב לכאורה ברצועה על ידי צה"ל), גרף תגובות אנטישמיות רבות, 1.8 מיליון צפיות, 12 אלף לייקים, וכ-34 אלף שיתופים ברשת.
מרב בורנשטיין, סמנכ"ל מחקר ואסטרטגיה של חברת "באזילה" (המתמחה בניטור ומחקר שיח חברתי המתנהל ברשת), ציינה כי הניתוח התבצע באמצעות מנוע חיפוש של החברה, שאיתר בעזרת מילות מפתח את אזורי האנטישמיות "החמים" ברשת.
"זה לא מקרי שיש יותר אנטישמיות דווקא ברשתות החברתיות. הסיכויים למצוא ביטוי אנטישמי באתר של גוף תקשורת כמו 'הסאנדי טיימס' הוא קלוש, מאחר ותגובות כמו 'יהודים מלוכלכים" נמחקות מיידית. לכן המנוע איתר יותר שיח אנטישמי בזירות דוגמת הפייסבוק או יוטיוב, שבהן הפיקוח על התוכן הוא רופף יותר".
את הפופולאריות שלה זוכה השיח האנטישמי בפייסבוק דווקא, מסבירה בורנשטיין בקלות פתיחת הדפים בפלטפורמה. "אם תחפשי כמה עמודים פרו BDS (תנועת החרם על ישראל) יש בפייסבוק, תופתעי. לאחרונה ביקש מאתנו משרד החוץ להשתתף בפאנל בנושא אנטישמיות בבריסל, ועלתה הבעיה של השיח האנטישמי (בפייסבוק) שמתנהל שם. מודעים לזה שיש בעיה".
הרב אברהם קריגר, העומד בראש מכון "שם עולם" לחקר, חינוך והנצחת השואה שהזמין את המחקר, קורא למדינת ישראל להתגייס למיגור התופעה: "מימדיה המזעזעים של תופעת האנטישמיות ברשת החברתית חייבים להתנופף לעינינו כסדין אדום, שמתריע על השנאה המבעבעת שכה רבים רוחשים ליהודים ברחבי העולם", אמר.
"הכתובת מתנוססת על גבי קירות הפייסבוק של אלפי גופים, ארגונים ופרטים שמפיצים מסרים מסיתים של בורות, שנאה וזעם כנגד יהודים. אני מקווה שהדו"ח יעורר את ישראל לפעול בכל הכלים העומדים לרשותה לצמצום מימדי האנטישמיות ברשת החברתית, ומחוצה לה".