כחלון: משכנתא לכולם, גם אם נצטרך להתערב
שר האוצר אמר בכנס בנתניה: "חוץ מהזוגות הצעירים כל הגורמים במשק רוצים שהתוכנית תיכשל". כחלון הדגיש: "נמשיך עם התוכנית הזאת ככל שיידרש, כבר שיווקנו כ-30 אלף דירות במסגרתה, נשווק עד סוף השנה 70 אלף דירות בכל הארץ ונמשיך גם ב-2017 ו-2018"
"הספסרות בקרקעות המדינה מתקיימת כאן כבר 70 שנה על גבם של דורות של זוגות צעירים. כל שיווקי הקרקע שמבוצעים בחודשים אלה הם אך ורק במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. נכון, הספקולנטים, הקבלנים, היזמים והבנקים לא אוהבים את התוכנית. הם מנסים להערים קשיים בכל דרך. צריך להגיד את האמת, חוץ מהזוגות הצעירים כל הגורמים במשק רוצים שהתוכנית תיכשל". כך אמר הערב (ב') שר האוצר, משה כחלון, בנאום שנשא בפורום נתניה לנדל"ן שהתקיים במכללה האקדמית נתניה.
כתבות נוספות על מחיר למשתכן בערוץ הנדל"ן :
מחיר למשתכן: דירות חדשות ב-620 אלף שקל
משכנתא במינוף גבוה: "זה תלוי רק בבנקים"
רשמית: עד 90% משכנתא לזכאי מחיר למשתכן
כחלון הוסיף: "אנחנו נמשיך עם התוכנית הזאת ככל שיידרש, כבר שיווקנו כ-30 אלף דירות במסגרתה, נשווק עד סוף השנה 70 אלף דירות בכל הארץ ונמשיך עם התוכנית גם ב-2017 ו-2018. כולם יקבלו משכנתאות גם אם המדינה צריכה להתערב, אין לי טענות לבנקים הם איתנו בעניין הזה".
מוקדם יותר התייחס ליוקר הדיור גם אשל ארמוני, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון. "התחלנו לפני כשנה את פרויקט מחיר למשתכן וכעת זהו זמן טוב לעשות סיכום ביניים בכדי להבין את מצבנו.
"היכולת לצמצם את פער ההיצעים היא בתהליך ארוך ומורכב, הפתרון של שר האוצר ושר הבינוי הוא להגדיל את ההיצעים באמצעות הגדלה של כל שרשרת הייצור. לתת הרשאות נוספות, לאשר יותר קרקעות במוסדות התכנון ולשווק יותר את הדירות. ניהול מחיר למשתכן הוא מורכב, כמעט כל המכרזים של מחיר למשתכן מצליחים".
בהתייחס לסיכום 2016 ועתיד התוכנית לשנת 2017 טען ארמוני: "עד סוף השנה נבצע הגרלות לכ-15,000 יחידות דיור עד סוף 2017 נבצע הגרלות ל-30 אלף יחידות דיור נוספות. רוצים לבצע הגרלות רבות ככל האפשר ובעלויות נמוכות ככל הניתן. אני אופטימי ואני חושב שאנחנו עושים דברים נכונים. ככל שמדינת ישראל תמשיך להשקיע בפיתוח וסבסוד נביא דירות נוספות לחסרי דיור ונשפיע על הענף והמשק".
דניאלה פז, מנכ"לית פז כלכלה והנדסה, דיברה בפורום על העבודה שנעשתה על ידי החברה עבור מטה הדיור במשרד האוצר בנוגע לעלות דירה בישראל. לדבריה; "עלות ייצור דירה הכפילה את עצמה במונחים ריאליים מ-800 אלף שקל ב-1990 ל-1.6 מיליון שקל כיום. דור ה-z (כך מכונה דור הצעירים שנולד בשנות ה-90 על ידי פז - ה.צ) מונה כ-3 מיליון צעירים, בני נוער וילדים, משנת 2020 הם יצרכו 1.5 בתים. כיום נבנות בישראל רק כ-40 אלף יחידות דיור בשנה".
במענה לשאלה איך תאופיין דירה עתידית למשל בשנת 2040 טענה פז: "הדירות יהיו קטנות יותר מאלו הקיימות היום ובבניינים גבוהים הרבה יותר ועדיין העלות תהיה נמוכה מזו שקיימת היום בשוק".