אמה של תאיר ראדה בהפגנה: "גיליתי שאני חיה בשקר ובטיוח"
כ-200 בני אדם הפגינו בכיכר רבין ודרשו מפרקליט המדינה לפתוח מחדש את תיק הרצח של הנערה מקצרין. הם נשאו שלטים: "היום זה זדורוב, מחר זה אתה", "שי ניצן, תיק החקירה בידיים שלך"
כ-200 מפגינים התכנסו הערב (יום ה') בכיכר רבין בתל אביב, בדרישה לפתוח את תיק החקירה ברצח תאיר ראדה. ראדה נרצחה בבית הספר נופי גולן בקצרין בשנת 2006. אילנה ראדה, אמה של תאיר, אמרה בהפגנה: "10 שנים עברו במגע מתסכל עם רשויות החוק, המשטרה והפרקליטות, שהיו אמורות להגן על תאיר. גיליתי שאני חיה בשקר ובטיוח".
אף שערעוריו של המורשע ברצח, רומן זדורוב, נדחו בזה אחר זה, בחודשים האחרונים עלתה הפרשה לכותרות בעקבות הסדרה "צל של אמת", שם העלו תהיות רבות לגבי חקירת המשטרה. הסדרה אף הציעה חשודה אחרת ברצח והביאו את עדותו של בן זוגה לשעבר.
המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר, "היום זה זדורוב, מחר זה אתה", "שי ניצן, תיק החקירה בידיים שלך". הם דרשו מפרקליט המדינה לפתוח את התיק מחדש.
היא טענה כי גורמים שונים שיבשו את החקירה והפנתה אצבע מאשימה למשטרה, ש"האשימה את תאיר ברצח של עצמה". לדבריה, "אני לא יודעת מי רצח את תאיר, אבל אני יודעת שלא עשו את העבודה. אני לא מבקשת לשחרר את זדורוב, אבל אני אומרת שאני רוצה את האמת, ואני עומדת על כך שיש לפתוח את תיק החקירה מחדש".
אנבל זמיר, מפעילת קבוצת הפייסבוק "כל האמת על תאיר", אמרה: "שני דברים לא ניתן להשתיק, את האמת ואת הציבור. האמת חזקה מהכול, וכשיש מאחוריה כל כך הרבה אזרחים, האמת חזקה. רומן זדורוב חף מפשע, והרוצחים האמיתיים עדיין חופשיים".
כל הערכאות פסקו: זדורוב הוא הרוצח
בדצמבר 2015 דחה בית המשפט העליון, הערכאה האחרונה במשפט, את ערעורו של זדורוב וגם אז נקבע שהוא הרוצח של ראדה. למרות זאת, השופט יורם דנציגר היה בדעת מיעוט וקבע באותו ערעור שיש לזכות את זדורוב מחמת הספק. לאחר דחיית הערעור הגישו עורכי הדין המייצגים את זדורוב, בקשה לדיון נוסף.
ההליך השגרתי ביותר להגשת ראיות חדשות הוא דרך בקשה למשפט חוזר, אך ורק כאשר יש ראיות חדשות שלא נחשפו בדיונים קודמים. בהחלטת בית המשפט העליון נקבע כי אין כל סיבה לדיון נוסף.
חקירה משטרתית ניתן לפתוח בכל שלב ובכל עת. אלא שההערכות הן שהסיכוי שהפרקליטות תורה למשטרה לחקור מחדש את התיק קלוש עד אפסי. כאשר חקירה משטרתית נסגרת, יש אפשרות להגיש ערר על סגירת התיק. אפשרות כזו נראית במקרה זה קלושה במיוחד שכן גם כאן ההחלטה תישאר בידי בכירי הפרקליטות. המדינה כבר הודיעה לבית המשפט כי תתנגד לדיון נוסף בתיק.
האפשרות האחרונה ואולי הקשה והבעייתית ביותר היא בקשת חנינה מהנשיא. הסיכוי לקבל חנינה על יסוד עובדתי נמוך ושואף לאפס. "חנינה על בסיס עובדתי, דהיינו על בסיס שהחשד לא מספיק חזק, ניתנה ככל הידוע לי פעם אחת בתיק של עמוס ברנס, וזה היה מכיוון שהשופט שהרשיע את ברנס בערעור ביקש", הסביר פרופסור גזל-אייל. "אני חושב שהסיכוי לכך כיום הוא נמוך מאוד".