לצאת מן ההסתגרות, הבורות והניכור
אם ברצוננו להתחבר לכלל העם בישראל, הרי שחובה עלינו להיפתח במקביל למגוון המורשות של כלל קהילות ישראל בארץ ובתפוצות
כאשר המרכז למורשת יהדות ספרד עורך כנס על יהדות הונגריה כולם מרימים גבות בתמיהה ושואלים אותי: מה למרכז שעוסק בהעצמת יהודי המזרח ולעדות אשכנז? האם אין עוד עבודה רבה בפנינו, כבני עדות המזרח, לקבלת הכרה כלל-לאומית של מורשתנו, לפני שאנו הולכים ורועים בשדות "אחרים"?
עוד בערוץ הדעות:
שינוי האקלים: להפסיק לדבר, להתחיל לעשות
שילוב החברה החרדית בהשכלה מצריך פשרות
ברם, מדובר כאן בתפיסה מעוותת שבה לכאורה על יהדות המזרח לעסוק אך ורק בעצמה. אדרבא, כאן טמון המסר החינוכי העומד מאחורי זה. עלינו לחזק את תחושת השותפות, ההכרה ונתינת מקום לשייכות לכל מורשת של כל קהילה בעם ישראל. אני לדידי סבור שאם ברצוננו להתחבר לכלל העם בישראל, הרי שחובה עלינו להיפתח במקביל למגוון המורשות של כלל קהילות ישראל בארץ ובתפוצות.
לאחר אלפיים שנות גלות שבהן כל קהילה הייתה מרוכזת בעצמה ובעצמה בלבד, הפכה בבת אחת מדינת ישראל למדינה ששברה שיא עולמי בשיעורי הקליטה של קהילות ישראל ביחס לגודל האוכלוסייה. וכשדיברו על הצורך בכור היתוך, יש שהתכוונו לצערי, שחלק אחד מן העם יתיך את תרבותו של החלק השני ויעלים אותה. ועל כן אני מעדיף לדבר על כור היתוך שבו נוצרת הזדמנות בהיסטוריה היהודית להכיר, לכבד וללמוד כל תרבות מרעותה. דהיינו, התכה כללית והדדית. לכן, דווקא הכרת התרבות של המורשת האחרת, יוצרת בנו כבני אדם עומק חדש ופתיחות, ותורמת ללכידות של העם.
קיימת חשיבות עליונה בתקופה הזאת של שסעים הולכים וגוברים בחברה הישראלית, לחזק את לימודי ההיסטוריה של עם ישראל כמקצוע ליבה. במסגרתו תלמידי מערכת החינוך יכירו טוב יותר את חבריהם ויכבדו את מורשתם, ולא יתייחסו אליהם מתוך גישה סטראוטיפים, רדודה, מתעלמת ופוגעת. כיום, שוררת אווירה של פופוליזם במערכת החינוך, ואנו מגדלים דור של בורים שלא מכירים את עברם, קל וחומר עברם של חבריהם שבאו מארצות רחוקות מעבר לים.
יהדות הונגריה הינה יהדות מיוחדת במינה, הכוללת היסטוריה מרתקת: אנשי ציבור ורוח, מנהיגים ופרנסים, חסידים ומתנגדים, מסורת ומנהגים ויצירה תרבותית עשירה ומגוונת שעברה מדור לדור, אך כיום לא זכתה לחשיפה הראויה. בשואה, איבדה קהילת הונגריה למעלה מחצי מיליון איש, ועמם ערמות גדולות של יצירות תרבות שבחלקן נשכחו. חלק מההתמודדויות שבהן עסקה החברה היהודית בהונגריה רלוונטיות אף היום, כמו העימות הגדול בין הזרמים הדתיים הפועלים בקהילה.
לכן יש לומר כיום - די לניכור, די להסתגרות, די לדעות הקדומות, בואו ניתן מקום לכל קהילה ונכיר את מורשתה ובכך נתרום ללכידות העם.
הכותב הוא מנהל מרכז דהאן למורשת יהדות ספרד, שעורך בימים אלו כנס בינלאומי בנושא יהדות הונגריה באוניברסיטת בר אילן