שתף קטע נבחר

החוק להקמת חומת לוין

אם שר התיירות לא יתחרט, בין ערי ישראל לים תוקם חומת לוין. מצידה האחד, למי שיכול לשלם, יהיו הים והבריזה. ומצידה האחר, לכל היתר, ישארו שפע של אוויר עומד, לחות, ושקיעה שמסתתרת מאחורי קירות אטומים

מדינת ישראל היא צפופה. כולנו מרגישים את זה. משלושה מיליון איש לפני 50 שנה הפכנו כבר כמעט לתשעה, וידנו עוד נטויה. וכשכל כך צפוף, חשוב במיוחד לשמור על כמה מקומות נינוחים, פתוחים ונעימים. מקומות שאחרי יום עבודה לחוץ מספקים רוגע. מקומות המאפשרים הליכה וריצה בלי הפרעה. מקומות לצאת אליהם כשרוצים לשבת קצת בחוץ.

 

עוד בערוץ הדעות:

יוזמות עלייך ישראל

העיר שאבדה לה

האקרים לא עוצרים באדום

להתקרב למדינות ערב המתונות

מצעד הגאווה האמיתי בירושלים

 

רצועת החוף היא מטבעה המתאימה ביותר לכך. בערי הים, מנהריה ועד אשקלון, רצועת חוף רחבה ופתוחה היא נכס עירוני מהמעלה הראשונה.

 

גם תיירים אוהבים חופים, ובעבר מדינות שונות בנו מלונות ענק על החוף. אלא שאז התברר שבנייה כזו יוצרת חומה בין היישוב לים, עוצרת את הרוח, פוגעת בנוף, ומונעת מתושבי העיר לראות את השמיים, העננים והשקיעה. כך נפגעת איכות החיים של התושבים, שבמקום ליהנות מרצועת חוף פתוחה, מוצאים את עצמם כלואים בצל חומות בטון מעיקות.

 

בעולם המערבי כבר הבינו את זה. רוב המלונות בחופי ספרד, למשל, ניבנו מזמן, וכעת כבר כמעט לא מוסיפים חדשים. מספר התיירים בעולם הולך וגדל, אך רוב הגידול הוא של תיירות עממית, שמחפשת מגורים נוחים ובמחיר סביר. התיירים האלו מעדיפים ערים נעימות עם חופים פתוחים. ממש כמו תושביהן.

 

כל זה כנראה לא ידוע לשר התיירות שלנו. כי משרד התיירות מקדם הצעת חוק, שצפויה לעודד הקמת חומות חדשות בין ערי החוף לתושביהן. הרעיון הוא פשוט: לאפשר תוספת של 20% מגורים בכל מלון שאמור לקום, כולל ברצועת החוף. כך לכאורה הקמת מלונות תהיה משתלמת יותר, ועוד מלונות יוקמו.

 

החשש מהמלונות המעורבים

אלא שבעוד שבתוך הערים הקמת מלונות מעורבים כאלו אינה בהכרח רעיון רע, ככל שמדובר ברצועת החוף זה רעיון רע מאוד. עשירים אוהבים לגור מול הים, ואין ספק שהחוק, אם יאושר, יעודד את הקמת המלונות המעורבים. למלונות גם נוטים לאשר בנייה בהיקפים גדולים יותר מבנייה רגילה, וכך נקבל עוד ועוד מבני ענק חדשים שיחסמו את הים, להנאת המעטים שיתגוררו בהם. כך יצאו העיר ותושביה נפסדים, נופה ייפגע, ותיירים, במקום להגיע, יתרחקו ממנה.

 

ומה בשלב הבא? יותר משעשירים אוהבים לגור מול היום, יזמים אוהבים למכור להם שם דירות. לכן ייקרו שני דברים. ראשית, יתחילו לחצים לקבלת אישורים להפוך גם את הרוב המלונאי למגורים, וזה לא מאוד קשה וכבר קרה הרבה בארץ. ושנית, גם בלי אישורים, בהחלט ייתכן שנמצא במבנים אלו יותר ויותר שימוש פרטי ופחות ופחות מלונאות. כך קרה שרוב רצועת

 

החוף של תל אביב, שנועדה לתיירות, התמלאה בפועל במגורים פרטיים. כך קרה גם במרינה הרצליה, בסי אנד סן ובמגדלי חוף הכרמל.

 

להתרשמות מחזון העתיד לפי החוק החדש, מומלץ סיור קצר למגדלי חוף הכרמל בחיפה, הכולל הפעלה מדכדכת של דימיון מודרך. שני המבנים הללו כבר מבהילים תיירים, וזה עוד לפני שהוקמו ארבע מפלצות נוספות שנותרו בינתיים על הנייר, לאחר שבית המשפט העליון קבע, לבקשת "אדם טבע ודין", שמכירת דירות פרטיות בפרויקט אינה חוקית.

 

אבל כעת, בזכות החוק החדש, יש סיכוי טוב שיתר הבנייה תהפוך למשתלמת, וארבע המפלצות שבפוטנציה - יתממשו לחזון מבעית. תתחילו לדמיין את זה. כי אם השר לוין לא יתחרט, בין ערי ישראל לים תוקם חומת לוין כזו. מצידה האחד, למי שיכול לשלם, יהיו הים והבריזה. ומצידה האחר, לכל היתר, ישארו שפע של אוויר עומד, לחות, ושקיעה שמסתתרת מאחורי קירות אטומים.

 

הכותב הוא היועץ המשפטי של ארגון 'אדם טבע ודין'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים