45 מכרזי מחיר למשתכן: המחיר נחתך ב-35%
דו"ח שנערך ע"י הכלכלן הראשי ברשות מקרקעי ישראל והגיע ל-ynet מצא כי מחירי דירות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן נמוכים בעד 35% ממחירי השוק. עוד נמצא כי המדינה ויתרה על הכנסות בגין מרכיב הקרקע בהיקף של מיליארד שקל. אז למה המחירים ממשיכים לעלות? צפו בדיון באולפן ynet
תוכנית מחיר למשתכן מבקשת להוריד את מחירי הדירות באמצעות הגדלת היצע הדיור. זאת על ידי הקמה של דירות מוזלות לזוגות צעירים חסרי דירה ולרווקים ורווקות מעל גיל 35 שמנפיקים תעודת זכאות. סקירה חדשה שערכה רשות מקרקעי ישראל והגיעה לידי ynet, בחנה את מכרזי מחיר למשתכן ומציגה נתונים לפיהם מחירי הדירות במסגרת מכרזים אלה נמוכים בשיעור של עד 35% ממחירי השוק. צפו בדיון באולפן ynet עם אטילה שומפלבי ושמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין.
מחיר למשתכן - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :
ראש העין: דירת 4 חדרים ב-1.056 מיליון שקל
דירות במבשרת ציון בפחות ממיליון שקל
כחלון: הבנקים והקבלנים רוצים שניכשל בדיור
מחיר למשתכן: דירות בפחות מ-600 אלף ש'
הדו"ח התקופתי, שנערך על ידי הכלכלן הראשי ברשות מקרקעי ישראל, התייחס למכרזים הראשונים ששווקו והושלמו במסגרת התוכנית שמקדמים משרדי האוצר והבינוי והשיכון - החל בחודש אוקטובר 2015. הדו"ח מצא כי מחירי דירות במסלול מחיר למשתכן נמוכים בשיעורים שבין 7%-34% ממחירי דירות ממוצעים בשוק.
עוד עולה מהדו"ח כי המדינה ויתרה על הכנסות בגין מרכיב הקרקע בהיקף כולל של מליארד שקל. מדובר בסך הכל ב-45 מכרזים ראשונים שבהם זכו כ-80 יזמים שונים, אשר יקימו קרוב ל-28 אלף דירות מוזלות. מתוך דירות אלה, נבחרו כבר זוכים בהגרלות ליותר מ-13 אלף דירות.
הדו"ח ביצע השוואה של מחירי הדירות במסלול מחיר למשתכן, לעומת הדו"ח הרבעוני של השמאי הממשלתי בראשי במשרד המשפטים, שפורסם באחרונה עבור הרבעון הראשון של 2016. כפי שניתן לראות בטבלה, מהנתונים עולה כי בעוד שמחיר ממוצע של דירת 4 חדרים חדשה באילת, לדוגמא, עומד על 1.07 מיליון שקל - מחיר דירה דומה במסגרת מחיר למשתכן עומד על כ-867 אלף שקל - פער של 21%.
עוד עולה מהנתונים כי מחיר דירת 4 חדרים חדשה באשקלון עומד על 1.087 מיליון שקל, בעוד שדירה דומה במסגרת מחיר למשתכן עולה כ-876 אלף שקל - פער של 19%. מחיר דירת 4 חדרים חדשה בחיפה לפי השמאי הממשלתי עומד על 1.379 מיליון שקל, בעוד שמחיר דירה דומה במסגרת מחיר למשתכן עומד על כ-1.105 מיליון שקל - פער של 20%.
בירושלים, דירת 4 חדרים חדשה ברבעון הראשון של 2016, על פי הדו"ח של השמאי הממשלתי, עולה 1.929 מיליון שקל. לעומת זאת, דירה דומה במסגרת מסלול מחיר למשתכן עולה כ-1.525 מיליון שקל - פער של 21%. בראשון לציון, דירת 4 חדרים חדשה עולה 1.706 מיליון שקל, לעומת דירה דומה במסגרת מחיר למשתכן שעולה כ-1.275 מיליון שקל - פער של 21%.
כפי שניתן לראות בלינק של רשימת הערים המלאה שנבחנה על ידי רשות מקרקעי ישראל ובגרף המצורף מעלה, הפער הגבוה ביותר בין מחיר דירה במסגרת מסלול מחיר למשתכן לבין מחיר שוק של דירה חדשה, נמצא בטירת הכרמל ובקריית שמונה. על פי הנתונים, דירת 4 חדרים חדשה בשכונת יובלים בקריית שמונה עולה 856 אלף שקל, ואילו במסגרת מחיר למשתכן כ-560 אלף שקל - פער של 34%. בטירת הכרמל, דירת 4 חדרים חדשה עולה 1.06 מיליון שקל ואילו במסגרת תוכנית מחיר למשתכן עולה דירה דומה כ-688 אלף שקל - פער של 35%.
לרשימה המלאה של הערים שנבדקו לחצו כאן
למרות נתונים אלה, עדיין אין שינויים במצב בשטח. בתחילת השבוע חשפה המשנה לנגידת בנק ישראל, פרופ' נדין בודו-טרכטנברג, כי העלות הממוצעת של דירה גדלה ב-13.5% בשנת 2015. לדבריה, מחירי הדירות בארץ עלו בשנה שעברה ב-7.8%, אולם עלות המימון עלתה ב-31%. המחיר אמנם עלה "רק" ב-100 אלף שקל לעומת המחיר הממוצע בתחילת 2015, אך סך העלות של רכישת הדירה עלתה ב-229 אלף שקל. הפער מוסבר בחלקו (36 אלף שקל) בעלייה בריבית המשכנתאות. סיבה נוספת שמסבירה התייקרות של 57 אלף שקל היא כי משך המשכנתא הוארך מ-19 שנה בממוצע ל-21 שנה, כמו גם העובדה שהעלייה במחירי הדיור הגדילה את הוצאות המימון ב-36.5 אלף שקל.
לדברי שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין, את עיקר רוכשי הדירות בשוק הנדל"ן הישראלי מהווים משפרי הדיור, שלטענתה נפגעים מתוכנית מחיר למשתכן - המיועדת לרוכשי דירה ראשונה בלבד. "מחירי דירות יד שנייה עולים בצורה מטורפת וכך גם מחירי השכירות", אמרה באולפן ynet, "מישהו כאן יוצא בשמחה שאין מאחוריה דבר. התוכנית פונה לקהל מאוד מצומצם אבל לא מתייחסים לבעיה העיקרית. כל עוד לא יינתן פתרון אמיתי של היצע לשוק הרחב - דבר לא ישתנה. אפילו בערים שבהן שווקו מסלולי מחיר למשתכן המחירים אפילו עלו".