חייל משוחרר הוכר כנכה: השירות גרם כאבי גב
למדריך נהיגה מבצעית התגלו שתי פריצות דיסק והוא שוחרר לפני תום השירות. משרד הביטחון סירב להכיר בו כנכה צה"ל, אבל ביהמ"ש חשב אחרת
ועדת ערר בבית משפט השלום בחיפה קיבלה לאחרונה בקשה של חייל משוחרר להכיר בו כנכה צה"ל,
מאחר שסבל מכאבים בגב התחתון בשל נהיגה מרובה בתנאי שטח לאורך שירותו הצבאי. בכך דחה השופט אורי גולדקורן את חוות הדעת הרפואית של משרד הביטחון, שסירב בתחילה להכיר בחייל כנכה.
לדבריו, ב-2011, בזמן ששימש כמדריך ביחידה, החל לסבול מכאבי גב תחתון חריפים, ובבדיקה שנערכה לו נמצאו שתי פריצות דיסק. לאחר שהכאבים לא חלפו הפרופיל שלו הורד ל-45 והוא השתחרר מהצבא מוקדם מהמתוכנן. הוא צירף חוות דעת רפואית שלפיה תנאי השירות הם שגרמו לחבלה בגב התחתון.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- לעגה להומוסקסואל ברשת, ותשלם 52 אלף ש'
- צ'רלטון תפוצה ע"י קיוסק שהקרין משחק יורו
- דייר ניסה לנכס לעצמו 16 מ"ר מהשכנים בת"א
- אחרי 15 שנה: 1.2 מיליון ש' על מעשים מגונים
באוקטובר 2013 דחה קצין התגמולים במשרד הביטחון את בקשתו של החייל המשוחרר להכיר בו כנכה על רקע כאבי גב תחתון שהתפתחו במהלך שירותו הצבאי. בערעור שהגיש באמצעות עו"ד יפתח קיפרמן הוא סיפר שהתגייס ב-2008 לסיירת צנחנים בפרופיל 97 וללא בעיות רפואיות. הוא שירת ביחידה כשנה וחצי ואז עבר ליחידה אחרת העוסקת בהדרכת חיילים לפעילות מבצעית ברכבי שטח. תפקידו ביחידה כלל נהיגה בתנאי דרך קשים במשך רוב שעות היום.
תביעה
שנים אחרי מסע האלונקות: חייל יוכר נכה צה"ל
מערכת PsakDin
במסגרת אימון ב-2009 נחלץ קצין מיחידה מובחרת לעזרת חייל, אך נפגע בגבו. משרד הביטחון סירב להכיר בו כנכה צה"ל, עד התערבות ביהמ"ש
מנגד טען משרד הביטחון כי אין קשר בין כאבי הגב לבין השירות הצבאי של המערער. קצין התגמולים צירף חוות דעת רפואית שלפיה מכיוון שהכאבים הופיעו בזמן שהחייל כבר לא שירת ביחידה קרבית, ולא נחשף למאמצים פיזיים משמעותיים, הגורם לכאבים הוא ככל הנראה גנטי וניווני הנחשב שכיח.
המומחה מטעם קצין התגמולים ציין כי יש כיום גישה רפואית מקובלת השוללת קשר סיבתי בין כאבי גב תחתון לבין מאמצים או עומסים גופניים במהלך שירות צבאי.
"חיכוך ממושך"
השופט אורי גולדקורן ציין שככלל יש לפרש את חוק הנכים באופן ליברלי וברוחב לב, מכיוון שמטרתו להטיב עם מי ששירתו את המדינה ונפגעו עקב שירותם. הוא קבע שהחייל הוכיח כי שירותו כלל נהיגה ממושכת בתנאי שטח קשים, ואין ספק כי נוצר "חיכוך ממושך" בין עמוד השדרה שלו לבין מושב הנהג, והפסיקה הכירה בקשר בין חיכוך מעין זה לבין הופעת מחלות באזור עצם הזנב.
מנגד, המחקרים שצירף המומחה הרפואי מטעם משרד הביטחון לא מבססים "אסכולה רפואית" מוכרת השוללת קשר בין נהיגה ממושכת לבין כאבי גב תחתון, ולא הוצג מאמר המתייחס לעובדות הדומות למקרה זה.
כמו כן, קביעת אותו מומחה שלפיה החייל לא נפצע במהלך שירותו אינה מדויקת, וגם אם החבלה לא נגרמה באירוע חד פעמי ספציפי - אין לשלול את הקשר בין השירות לבין התפתחות הפציעה. גם מסקנת המומחה כי מדובר בשינויים ניווניים כשמדובר באדם צעיר אינה מבוססת דיה.
לפיכך העדיף השופט את חוות הדעת הרפואית מטעם החייל וקבע כי יש קשר בין שירותו הצבאי לבין התפתחות כאבי הגב התחתון, ולכן החלטת קצין התגמולים מבוטלת. על משרד הביטחון הוטל תשלום שכר טרחת עו"ד של 7,000 שקל בתוספת שכר טרחת המומחה הרפואי מטעם המערער.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המערער: עו"ד יפתח קיפרמן
- ב"כ המשיב: עו"ד תום עופר
מומלצים