שתף קטע נבחר

היריון ולידה: המדריך השלם לזכויות הגבר

על רקע התיקון שהתקבל לאחרונה בחוק עבודת נשים, לפניכם מדריך המסכם את זכויותיהם של האבות המאושרים: חופשות, פיטורים והפסקות הנקה

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

זכויות האישה במהלך היריון ולאחר לידה הן נושא שמעוגן היטב בחוק ומסוקר בהרחבה. אך מהן זכויות בן הזוג? האם הוא יכול לצאת לחופשת לידה? האם ניתן לפטר אותו במהלכה? מדריך זה יסקור את זכויות האב הטרי בהתאם לתיקון שהתקבל לאחרונה בחוק עבודת נשים.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

היעדרות מהעבודה

עובד זכאי להיעדר מעבודתו עד שבעה ימים על חשבון ימי המחלה הצבורים שלו עקב היריון או לידה, בתנאי שההיעדרות היא בנסיבות הבאות:

 

1) ליווי בת הזוג לבדיקות או טיפולים הקשורים להריון ושכרוך בהם סיכון לחיי האישה או העובר (למשל בדיקת מי שפיר). במקרה של הפלה רשאי הגבר להיעדר עד לתום 24 שעות לאחר סיום ההליך.

2) ליווי בת הזוג לבדיקות או לטיפולים הקשורים להריון, אף אם לא כרוך בהם סיכון לחיי האישה או העובר, כאשר בת הזוג תלויה בעזרת הזולת בביצוע הבדיקות (למשל, כשהיא סובלת מנכות).

3) לצורך נוכחות בלידה. "לידה" מתחילה עם הופעתם של צירי הלידה ועד 24 שעות מתום הלידה.

4) בהתאם לתיקון האחרון לחוק, עובד שבת זוגו ילדה יכול להיעדר מהעבודה גם במהלך חמישה ימים שלאחר הלידה, וזאת בנוסף לזכות ההיעדרות על חשבון ימי המחלה כאמור. שלושת הימים הראשונים יחשבו כחופשה שנתית. אם אין לעובד מספיק ימי חופשה צבורים – הם ייחשבו כחופשה ללא תשלום. היעדרות בימים הרביעי והחמישי שלאחר הלידה תיזקף על חשבון ימי המחלה של העובד והוא יהיה זכאי לדמי מחלה בשיעור של 50% משכרו.

5) במקרה שבו האישה עברה ניתוח קיסרי יכול בן הזוג לזקוף את תקופת האשפוז שלה על חשבון ימי המחלה שלו.

 

חופשת לידה לגבר

עובד יכול להחליף את אשתו בחופשת הלידה החל מסוף השבוע השישי שלאחר הלידה – בתנאי שהאישה חזרה לעבוד. עובד שיצא לחופשת לידה יהיה זכאי לקבלת דמי לידה מהביטוח הלאומי בגובה המשכורת שלו ועד לתקרה של 1,459.50 שקל ליום. בדומה לחופשת לידה של נשים, חופשת הלידה של בן הזוג יכולה להימשך עד סוף השבוע ה-14 מהלידה בתשלום, ולאחר מכן - 12 שבועות נוספים ללא תשלום.

 

הזכות להאריך את חופשת הלידה (ללא תשלום) מותנית בכך שלעובד ותק של שנתיים לפחות והאישה חזרה לעבודה, ומתקיים אחד מהתנאים הבאים:

1) האישה עבדה לפחות חצי שנה לפני יציאתו של בן הזוג לחופשה ללא תשלום.

2) האישה נפטרה או אינה מסוגלת לטפל בילד שנולד עקב מחלה או נכות. במקרה זה הגבר זכאי לממש את מלוא חופשת הלידה, ובלבד שהילד נמצא בהחזקתו ובטיפולו הבלעדי. חופשת לידה זו מתקיימת במקביל לחופשת הלידה של בת הזוג ונמשכת כל עוד היא אינה מסוגלת לטפל בילד.

 

האם מותר לפטר עובד בחופשת לידה?

חל איסור לפטר עובד במהלך חופשת הלידה, וכן במשך 60 ימים לאחר החזרה מחופשת הלידה, ללא קבלת היתר ממשרד הכלכלה (היתר כאמור לא יינתן אם יוכח שהפיטורים קשורים ללידה/לחופשת הלידה).

 

אסור לפטר את העובד גם בתקופת הארכת חופשת הלידה וכן במשך 45 יום מיום חזרתו מהחופשה ללא תשלום, אלא לאחר קבלת היתר ממשרד הכלכלה.

 

שמירה על היקף המשרה והכנסת הגבר

בכל התקופות שבהן חל איסור על פיטורי העובד, קיימת הגבלה גם על פגיעה בהיקף משרתו או בהכנסתו, ללא קבלת אישור ממשרד הכלכלה. האישור לא יינתן אם יוכח שהפגיעה קשורה לחופשת הלידה.

 

ומה בקשר לזכויות הסוציאליות?

עובד היוצא לחופשת לידה זכאי לקבל ממעסיקו הפרשות לקרן הפנסיה, בדומה לזכותה של עובדת, וזאת בתנאי שהעובד עבד אצל אותו המעסיק לפחות שישה חודשים לפני תחילת ההיריון ויחסי העבודה המשיכו להתקיים כל תקופת ההיריון.

 

התפטרות לצורך טיפול בילד

עובד בעל ותק של שנה ומעלה במקום העבודה, זכאי לקבלת פיצויי פיטורים אם התפטר לצורך הטיפול בילד, ובלבד שהתקיים אחד מהתנאים הבאים:

 

1) בת זוגו הועסקה במשך 6 חודשים רצופים לפחות לפני התפטרותו (תקופת חופשת הלידה נחשבת) וחזרה לעבודתה.

2) הילד נמצא בהחזקתו וטיפולו הבלעדיים עקב מחלה או נכות של בת זוגו.

3) בת זוגו הייתה עובדת עצמאית במשך 12 חודשים רצופים לפחות לפני יום הלידה ולא הפסיקה את עיסוקה לצורך הטיפול בילד.

 

שעת הנקה/שעת הורות

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה לאחרונה את חוק הורות שוויונית, שמטרתו לעודד אבות לחלוק עם האימהות את משימות ההורות והטיפול בילדיהם.

 

על פי הצעת החוק, אבות יוכלו לקחת "שעת הנקה" ולצאת מוקדם מהעבודה במשך ארבעה חודשים מסיום חופשת הלידה, ללא פגיעה בשכרם.

 

שמה של "שעת ההנקה" יכונה מעתה "שעת הורות", והמונח "חופשת הלידה" יהפוך בחוק ל"תקופת לידה והורות", וזאת במטרה לעודד אבות לממש את האפשרות לחלוק עם האם את הטיפול בילד.

 

התיקון האחרון בחוק עבודת נשים מקדם אותנו כחברה צעד נוסף אל עבר מודל של הורות שוויונית והגברת מעורבותם של האבות בטיפול וגידול ילדיהם. מדובר בצעד מבורך, אשר יש לקוות שהוא רק הסנונית הראשונה שתוביל לעריכת תיקונים נוספים בחקיקה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: עדי ארד
עו"ד מידן גריסרו
צילום: עדי ארד
מומלצים