"תוכנית מחיר למשתכן מייקרת את הקרקעות"
תוכנית הדיור המוזל נועדה להיטיב עם זוגות צעירים חסרי דירה, אך יזמי נדל"ן טוענים כי שיווק קרקעות מדינה למגזר אחד בלבד מוביל לזינוק במחירי הקרקעות - שיתגלגל למחירי הדירות לשאר האוכלוסייה. צפו באולפן ynet
האם פתרונות הדיור של משרדי האוצר והבינוי יוצרים תוצאה הפוכה? אם שואלים את יזמי הנדל"ן שאינם משתתפים במכרזי תוכנית מחיר למשתכן, התשובה חיובית. לטענתם, מחיר הקרקעות הפרטיות, שעליהן ניתן לבנות דירות לאוכלוסייה שאינה זכאית להירשם להגרלות הדיור המוזל (משפרי דיור ומשקיעים), זינקו בעשרות אחוזים תוך חודשים ספורים. שוחחנו באולפן ynet עם עו"ד דודו ג'והן, שותף ומנהל מחלקת הנדל"ן במשרד עוה"ד וינרוט. צפו בדיון
עו"ד ג'והן הבהיר כי המדינה היא הבעלים של 90% מהקרקעות במדינה והיא הפסיקה לשווק קרקעות לקבלנים שלא במסגרת מחיר למשתכן. "יצרו פה עיוות שלא מאפשר לקבלנים ויזמים שעד היום היו פעילים בשוק וסיפקו לו דירות, וכעת הם לא יכולים להתמודד ולרכוש קרקעות, אלא רק מי שמתמודד במחיר למשתכן. המדינה פגעה בשוק החופשי בכך שהיא מוכרת קרקעות רק במסגרת מחיר למשתכן".
עו"ד ג'והן הוסיף: "המלאי של הקרקעות הזמינות הוא מוגבל, אפילו במחיר למשתכן הכמות של הדירות היא מוגבלת. התיקון צריך להתבצע כך שישחררו קרקעות גם דרך התוכנית הממשלתית וגם במתכונת הרגילה שהייתה עד היום כדי להתמודד עם הבעיה העיקרית שהיא ההיצע. העלייה במחירי הקרקע היא בין 15% ל-20% וזה מתגלגל לצרכן הסופי".
הוא ציין: "בנוסף לבעיה של ההיצע יש את מה שנקרא 'תיקון כחלון' שמאפשר לבעלי קרקעות לקבל עוד דירות, אז מי שיש לו היום קרקע פרטית, יודע את הפוטנציאל שלה ומבקש עליה יותר, ללא קשר לאם הרשות המקומית תאשר זאת או לא".