שתף קטע נבחר

בקשה לייצוגית: נגבה מחיר מופרז על קוקה-קולה

לדברי התובעים, המחיר בישראל של בקבוק קוקה-קולה גבוה ב-40% לעומת ארה"ב: "החברה המרכזית ניצלה לרעה את מעמדה כמונופול"; היקף התביעה - 909 מיליון שקל

"החברה המרכזית למשקאות ניצלה את מעמדה כמונופול לרעה וגבתה מחיר מופרז עבור קוקה-קולה בניגוד לחוק ההגבלים העסקיים", כך נטען בבקשה לאישור תביעה ייצוגית, על סך 909 מיליון שקל, שהוגשה היום (ד') לבית המשפט המחוזי מרכז שבלוד.

 

כתבות נוספות בערוץ הצרכנות

 

בבקשה, המתייחסת לבקבוקי קוקה-קולה של 1.5 ליטר (שאינם דיאט), נטען כי יש להורות לחברה להשיב את הסכומים המופרזים והבלתי הוגנים שגבתה עבור רכישת המוצר לקבוצה הייצוגית.

 

"מחירו המפורז והמופקע של משקה הקולה במדינת ישראל אינו גזירת הגורל והוא אינו צומח יש מאין", נכתב בתביעה. "הוא יציר כפיו של בעל המונופולין ותולדה ישירה של ניצול כוחו המונופוליסטי לרעה על דרך של קביעת מחירים מופרזים שאינם הוגנים. ניצול שכזה, על דרך של קביעת מחירים מופרזים, נעשה באופן עקבי ומתמשך על ידי החברה למשקאות תוך פגיעה חמורה בציבור הצרכנים במדינת ישראל אשר צורך את משקה הקולה המיוצר על ידה".

 

את הבקשה הגיש עו"ד רונן גפניאל, צרכן של קוקה-קולה, באמצעות עוה"ד שחר בן מאיר, איציק אבירם, רנן גרשט ואופיר נאור . לדבריו, במסגרת חוק ההגבלים העסקיים אסר המחוקק באופן מפורש על בעל מונופול לעשות שימוש לרעה בכוחו, ולא קיימת לו "חירות" לגבות כל מחיר כאוות נפשו. למרות זאת, החברה המרכזית למשקאות מפרה את חובותיה שוב ושוב.

 

עוד נטען כי החברה המרכזית למשקאות פוגעת בציבור הצרכנים על ידי גביית מחיר מופרז, דבר הגורם נזק של עשרות מיליוני שקלים, תוך שהיא רומסת בגסות את הוראות חוק ההגבלים העסקיים.

 

לתביעה צורפה חוות דעת המשווה בין מחיר הקוקה-קולה למחירי המתחרים בישראל. על פי ממצאיה, נכון ל-2015 המחיר הממוצע של קוקה-קולה (1.5 ליטר) עמד על 6.77 שקלים ואילו המחיר הממוצע של שלושת המוצרים המתחרים (פפסי, RC קולה וקריסטל) עמד על 4.25 שקלים, כשמדובר על פער של כ-60%. "העובדה", נכתב בתביעה, "כי מחיר קוקה-קולה גבוה בכ-60% ממוצע המחירים של המוצרים המתחרים, מהווה אינדיקציה מובהקת לקיומו של מחיר מופרז".

 

נכון למועד הבדיקה, הפער בין מחיר של בקבוק קוקה-קולה 1.5 ליטר בישראל לבין מחירו בארה"ב עמד על כ-40%. המחירים הגבוהים של המשקה, כך לפי החישוב שמוצג בתביעה, עומדים בפער ניכר לעלות הייצור שלו, שחושב על ידי מומחה ובהסתמך על נתוני RC קולה. לפי מודל זה עלות הייצור עומדת על כ-1.89 שקל לבקבוק.

עוד נטען בתביעה כי המחיר בישראל לפחית של 330 מ"ל גבוה בכ-86% מהמחיר הממוצע בעולם.

 

התביעה הייצוגית מעריכה את מספר חברי הקבוצה כמספר משקי הבית בישראל, ונקבע בה כי סך הנזק שנגרם לקבוצה כולה בין מאי 2009 לאפריל 2016 עומד על 909 מיליון שקל.

 

"על מנת לתקן התנהלות זו ולהרתיע את החברה המרכזית ומונופולים נוספים מלנצל את כוחם בשוק ולעשוק את ציבור הצרכנים, ובכך גם לחזק ולשמר את תכליתו של חוק ההגבלים העסקיים ואת חשיבות התחרות החופשית במשק קטן וריכוזי כבישראל, יש להשיב לציבור הצרכנים את סכומי הכספים שהוציאה החברה מכיסם שלא כדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מדפי קוקה-קולה. "פגיעה חמורה בציבור הצרכנים"
מומלצים