להתחתן בכבוד - לא באפליקציה
מרגע שקבוצות שונות בישראל החליטו לקחת אחריות על יהדותן ולהשיב את היהדות ליהודים, נוצר פער תהומי בין המונופול הממסדי לבין תפיסות עולם אחרות - שאפליקציות וסרטונים וויראליים לא יעניקו לו תקומה
לאחר שבכל תחומי אחריותה קמים לה מתחרים שמציעים אלטרנטיבות לא פחות ראויות, מנסה בימים אלה הרבנות הראשית להינצל בעור שיניה משקיעתה הסופית. קמפיין חדש של המשרד לשירותי דת קורא לזוגות לחזור ולהתחתן דרך הרבנות, תוך חשיפת גימיקים וחידושים טכנולוגיים, לאור ההבנה שהם הולכים ומאבדים את הציבור. הקמפיין החדש איתו יצאה הרבנות לפני ימים ספורים, מנסה לשוות למוסד הארכאי ביותר במדינה מתיחת פנים, רבנות 2016, עם המון קוסמטיקה וללא כל תוכן.
עוד דעות ב-ynet:
איך הצליחה יהדות ספרד למנוע רפורמה בתוכה
הבשורה הגדולה עליה נשען הקמפיין - השקתה של אפליקציה חדשה לפתיחת תיק נישואים ברבנות, והיכולת להשתמש במייל בתכתובות עם מועצות הדתיות. גימיקים בכסות קידמה ומודרניזציה שוודאי עלו למשלמי המיסים כמה מאות אלפי שקלים, אם לא מיליונים. ואולם, מדובר בסך הכל בעוד סמן לתחושת החרדה שאופפת את המוסד הזה לאחרונה, ומהלך שמבהיר עד כמה אין מנוס מלהתקדם ולבחון מחדש שיטות ומנהגים שלא השתנו עשרות שנים.
מה לעשות, כללי המשחק השתנו, כשאחד מתוך חמישה זוגות בוחר שלא להינשא ולא לקיים את הטקס האישי, החשוב והמיוחד הזה בדרך שמכתיבה לו המדינה, וכשיותר ויותר מבעלי הזיקה הדתית והמסורתית מאבדים עניין ברבנות, אז אין ברירה אלא לצאת במבצע חדש לשירותים שהם אולי אינטראקטיביים, אבל לא אטרקטיביים.
הטכנולוגיה המתקדמת לפתיחת תיק נישואים ברבנות אולי מייעלת חלק קטן בתהליך, אולם תחום הגירושים נותר תקוע ובזה במשרד לשירותי דת לא ממהרים לעסוק. די להם לעצב אנימציות ולהשקיע בטכנולוגיות, במקום לעסוק במהות ובמתן פתרון אמיתי למבוקשם של עשרות אלפי זוגות להינשא, להתגרש ויותר מכל להתנהל ולחיות בכבוד ובשוויוניות בהתאם לצו מצפונם.
בזמן שהרבנות היא ממילא מונופול הכופה עצמו על הציבור, מדהים לראות כיצד המדינה מקצה משאבים לחזק את אחיזתה במרחב החילוני, כאילו הייתה אחרונת הסוחרות במשק שמתמודדת על ליבם של הצרכנים בשוק של מוצר אחד. בין אם זה נעשה באמצעים כאלו, דרך מנגנוני החזרה בתשובה במימון ציבורי, גרעינים תורניים או מנגנונים דתיים אחרים שנכפים על הציבור לאורך מעגל החיים.
שלא במקרה, הדברים מתחברים גם לשטף האמירות הקשות ששמענו לאחרונה מצד רבנים בולטים. אגד יוצא דופן בחומרתו של התבטאויות קיצוניות ומסיתות, ישירות מפיהם של רבני ישובים ורבני ישיבות, אשר משתלחים ביחידים וקבוצות ש"לא נראים להם" בחברה הישראלית. הרבנים הללו הם בבואה של הרבנות עצמה, המשלמת את משכורתם וסוללת את דרכם. לא יועילו שום מכבסת מילים ושום ההסתתרות מאחורי הצהרות בדבר חופש ביטוי או ריבוי דעות, משהו רקוב בממלכת הרבנות.
המנגנון הרבני שלא שולט בחבריו המסיתים ושנתלה בטכנולוגיות כדי לשרוד, מבהיר לנו, עתה יותר מתמיד כי אבד עליו הכלח. במעשיה ובמדיניותה הרבנות הפכה את עצמה ללא רלוונטית. גם זוגות שהיו יכולים להתחתן ברבנות, איבדו את אמונם במוסד מיושן זה, העסוק בפרקטיקות רבניות מסועפות ומפלות. מרגע שקבוצות שונות בישראל החליטו לקחת אחריות על יהדותן ולהשיב את היהדות ליהודים, נוצר פער תהומי בין המונופול הממסדי לבין תפיסות עולם אחרות - שאפליקציות וסרטונים וויראליים לא יעניקו לו תקומה.
הדרך היחידה לשפר את כל תחלואיה של הרבנות היא לאמץ מודל דמוקרטי יותר, לאפשר נישואים חופשיים בישראל ולהציל את טיפותיו האחרונות של אמון הציבור באמצעות נכונות אמיתית לשינויים ולפשרות. שינויים קוסמטיים ומצג שווא של מודרניזציה לבדם לא ישוו לה את המהפך הדרוש, והיא תיוותר תקועה ובהדרגה תאבד את כל קהל לקוחותיה.
מיקי גיצין הוא חבר מועצת העיר תל אביב-יפו ומנכ"ל תנועת "ישראל חופשית", הפועלת לקידום חופש דת ופלורליזם יהודי בישראל