שתף קטע נבחר

 

תקדים: אכיפה נגד זיהום המפחמות בשומרון

מתאם פעולות הממשלה בשטחים החליט לראשונה לבצע אכיפה אזרחית בשטחי B כנגד זיהום המפחמות, ולפעול לסגירתן. כ-200 אלף תושבים סובלים מהמפגע באזור צפון השרון. ראש מועצת מנשה: "אנו מצפים מהממשלה, משרד הבטחון וצה"ל לפעול בכל דרך לעצירת הטרור האקולוגי"

לראשונה, החליט מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי, על ביצוע אכיפה אזרחית בשטחי B כנגד פעילות המפחמות באזור צפון השומרון, אשר יוצרות מפגע סביבתי עבור כלל תושבי האזור. המתאם קיבל את ההחלטה התקדימית לבצע אכיפה באזור,לאחר נסיונות שונים ורבים לאורך השנים, לנוכח התגברות והתחזקות פעילות המפחמות.

 

מפגעי עשן בחדרה ממפחמות: "טרור אקולוגי"

תושבים נגד המפחמות: "מרעילים את הילדים"

הסוף למפחמות: איסור הובלת גזם ללא היתר

עלייה בדיווחים על מפגעי מפחמות ברחבי הארץ

 

על פי ההסכמים עם הפלסטינים, כניסה לשטחי B היא לתיאום ביטחוני בלבד ולכן כניסה לאכיפה של פעילות אזרחית לא ברורה מאליה. יחד עם זאת, בגלל ההבנה כי פעילות המפחמות פוגעת בבריאות של כולם והעובדה שהפלסטינים אינם מטפלים במפגע הבריאותי והסביבתי, הוחלט לטפל במפגע. בפנייה לנציגי הרשות הפלסטינית דרש האלוף מרדכי לבצע אכיפה פלסטינית במקום. בהיעדר אכיפה פלסטינית נגד המפחמות בשטחי B, יבצע המנהל האזרחי ביהודה ושומרון פעילות יזומה לסגירת מפחמות.

מצבור גזם המשמש לשריפה במפחמות (צילום: באדיבות מטה המאבק בעשן המפחמות) (צילום: באדיבות מטה המאבק בעשן המפחמות)
מצבור גזם המשמש לשריפה במפחמות(צילום: באדיבות מטה המאבק בעשן המפחמות)
 

גורמים במנהל מציינים כי "שנים שאנחנו מבצעים הידברות למול הפלסטינים לטיפול המפחמות, והסברה על המפגעים, אך בגלל שמדובר בפרנסה של הפלסטינים אין להם שום אינטרס להפסיק. לכן יש חשיבה למצוא פתרונות על מנת להפסיק את זה". ההחלטה התקבלה לאחר מאמצי מתאם איכות הסביבה במנהל האזרחי, בני אלבז, למניעת התופעות הסביבתיות הנוצרות בעקבות שריפת גזם ליצירת פחמים. במקביל, צפויים במנהל לבצע פעילות הסברה לאוכלוסייה הפלסטינית על מנת להבהיר את ההשלכות הנובעות מהמפגע הסביבתי שנוצר בעקבות פעילות המפחמות.

 

פעילות המפחמות פוגעת באיכות האוויר באזור חדרה, המועצה האיזורית מנשה, חריש, פרדס חנה-כרכור, זכרון יעקב ובנימינה, ואת יישובי המשולש וואדי ערה. בסך הכל מדובר על כ-200 אלף תושבים הסובלים מהמפגע. מחר (שני) צפוי להתקיים דיון בנושא בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.

 

ראש המועצה האזורית מנשה, אילן שדה, המוביל את המאבק במפגע המפחמות, מסר בתגובה: "השבוע נחתמו התקנות האוסרות על העברת גזם לצורך יצור פחמים ברשות הפלסטינית, אך הדרך עדיין ארוכה: יש לפקח על ביצוע התקנות, להסדיר מתקנים לאחסון וטיפול בגזם ולעצור את מעבר הגזם לרשות, ומעבר פחם מהרשות לישראל. מעבר לכל זאת, אנו עדיין נשארים עם סיכון לחיי ולבריאות התושבים שלנו, היות וברשות קיימים מצבורי גזם לשנים רבות המהווים טרור אקולוגי המסכן את חיי 200 אלף תושבי השרון הצפוני.

 

"אנו מצפים ממשלת ישראל, משרד הבטחון וצה"ל לפעול בכל דרך אפשרית לעצירת הטרור האקולוגי, אם בדרך של סנקציות כלכליות כלפי הרשות עד להפסקת המפגע ואם באמצעות חיסול פיזי של מצבורי הגזם המשמשים כנשק אקולוגי נגדנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות מטה המאבק בעשן המפחמות
מפחמות
צילום: באדיבות מטה המאבק בעשן המפחמות
מומלצים