יותר התחלות בנייה, פחות דירות שנמסרו
נתונים של התאחדות בוני הארץ (הקבלנים) מצביעים על עלייה איטית בהתחלות הבנייה בשנת 2016 - אך על ירידה בגמר הבנייה. "בסופו של יום מה שמעניין אותנו אלה הדירות המוכנות למסירה - זה מדאיג"
שנת 2016 תסתיים עם ממוצע של 50 אלף התחלות בנייה של דירות למגורים, אולם מה לגבי דירות שבנייתן הושלמה? ביום עיון שערכה היום (ה') התאחדות בוני הארץ (הקבלנים) בתל-אביב, התריע מנכ"ל ההתאחדות, עו"ד אליאב בן שמעון, מפני נתוני גמר הבנייה.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן של ynet:
צפו: כך ייראה מתחם ארלוזורוב בת"א
אילת חוזרת להגדרת אזור עדיפות לאומית א'
10,000 דירות חדשות בב"ש, אשקלון ואופקים
"קצב גמר הבנייה בשנת 2016 מצביע על כ-40 אלף דירות בלבד - רמה נמוכה בכ-10% מזו של השנים 2014-2015. בעוד התחלות הבנייה במגמת עלייה איטית או התייצבות, גמר הבנייה נע בכיוון מנוגד - וזה מדאיג", אמר בן שמעון, "בסופו של יום מה שמעניין אותנו אלה הדירות המוכנות למסירה".
על פי הנתונים, מספר התחלות הבנייה של דירות במסגרת התחדשות עירונית עמד ברבעון השני של השנה על שיעור של 14% מכלל התחלות הבנייה בישראל, בהמשך למגמת עלייה בשנתיים האחרונות. אלא שלדברי בן שמעון, מאז חודש ספטמבר אשתקד, עת החלה המחלוקת על חישוב זכויות הבנייה בתמ"א 38/2 (מסלול הריסה ובנייה מחדש), לא סיפקו העיריות היתרי בנייה. לפיכך, את הקיפאון בתחום נראה רק בחודשים הבאים.
מנכ"ל ההתאחדות התייחס לבעיות שגורמת, לדבריו, תוכנית מחיר למשתכן. על פי הנתונים, ב-10 החודשים הראשונים של 2016 שווקו כ-24,200 יחידות דיור, מתוכן 20,700 יחידות דיור למשתכן (86%), 2,500 צמודי קרקע (10%) ורק 960 דירות בפרויקטים שאינם במסגרת מחיר למשתכן בבנייה רוויה רגילה (4%).
"השוק של מחוסרי הדיור אינו השוק העיקרי, השוק העיקרי זהו שוק משפרי הדיור - והנגזרת היא עליית מחירי הקרקעות הפרטיות שגם מקפיצה את עלויות הייזום", טען. לדבריו, יש לעשות הפרדה בין שיווקים לעסקאות בפועל (השלמת מכרזים). "אפשר לשווק קרקעות לבנייה כמה שרוצים, אבל בפועל בתקופה זו נסגרו 16,350 עסקאות - מתוכן 13,800 במחיר למשתכן", אמר ואף העריך כי מחירי השכירות צפויים לעלות, למרות ניסיונות הממשלה לצנן את שוק הדיור.
חיים פייגלין, מנכ"ל חברת צמח המרמן המשמש גם סגן נשיא ההתאחדות ויו"ר אגף יזמות ובנייה, הזהיר מפני עליות מחירים בשנים הבאות. "כבר לפני 20 שנה הייתה מציאות שרואים אותה היום - המדינה מכפילה את עצמה כל 35 שנה. ב-1996 היו שתי מיליון דירות ושישה מיליון איש, והיום יש 8.5 מיליון איש ו-2.7 מיליון דירות בלבד. ב-2050 יהיו 17 מיליון איש בגידול של 2% בשנה - והציבור פשוט לא ימצא מענה. יש כיום 54% משקי בית חדשים כל שנה ואנחנו במאמץ עילאי מצליחים לגרד 50 אלף התחלות בנייה ולייצר מחסור של 2,000-3,000 יחידות דיור".
נתונים אלה, הוא אומר, גוררים עלייה במחירי הדירות ועלייה בסיכון המגזר העסקי של הקבלנים. "אנחנו משלמים יותר כסף על הקרקעות שאנחנו קונים, יותר מסים, היטלי השבחה והיטלי פיתוח שמוכפלים, ואחר כך משלמים גם מס על עובדים זרים שנמצאים במחסור והמחיר שלהם לשעת עבודה עלה ב-200% בשנים האחרונות. כל זה גורם למצוקה אדירה של חברות הבנייה ולא מוצא מענה ממקבלי ההחלטות, ומכאן גם קריסת חברות הבנייה - וזאת בזמן שהיזמים נשחקים".
לדבריו, "אי אפשר לפרוץ את תקרת הזכוכית של 50 אלף דירות. כל העסק מתחיל בתכנון. צריך לייצר 2.7 מיליון דירות חדשות לאורך 35 שנה כי מדובר בהכפלה של אוכלוסייה, וצריך לזכור שיש דירות שאינן ראויות למגורים אשר נבנו בשנות ה-30 ואפילו ה-50. אז מעבר לזה צריך לחדש מיליון דירות. זה אתגר אדיר של 3.5 מיליון דירות שצריך לבנות ב-35 השנים הרקובות - זה אומר 100 אלף דירות שצריך להתחיל לבנות היום".
לדבריו, "אני לא מכיר אחד שחושב במושגים האלה בקרב מקבלי ההחלטות וזה השורש של משבר הדיור". אחד הפתרונות, לשיטתו, הוא הקמה של שלוה מטרופולונים חדשים וצפופים הכוללים עירוב שימושים, בגודל של כל גוש דן - אבל בסגנון המטרופולינים בהונג קונג. "אין שום סיבה שניסע מבאר שבע לאילת שעתיים בלי לפגוש אפילו ישוב עירוני אחד. אפשר לבנות באזורים האלה".
ארנון פרידמן, מנכל אשדר ויו"ר ועדת התכנון והבנייה בהתאחדות, ציין כי הסיבה להיעדר מספק של דירות שבנייתן הושלמה מתחילה בכלל בהליכי התכנון. במהלך יום העיון תיאר כיצד בקשות להיתר בנייה לפרויקטים חדשים למגורים מתעכבות במשרדי הרישוי, על אף הרפורמה בהליכי הרישוי והבנייה. עו"ד אמיר הלר, המשנה למנכ"ל התאחדות, הוסיף כי בעיה נוספת היא עודף רגולוציה בשוק הנדל"ן. הוא התייחס לפרשת היזם שנעצר בחשד כי מכר דירות ללא אישורים והבהיר כי היזמים מוכרים דירות רק לאחר שיש להם תב"ע (תוכנית בניין עיר) מאושרת.