שתף קטע נבחר

מעבדות פרטיות יוכלו להתחרות במכון התקנים

יו"ר ההסתדרות ושר האוצר סיכמו על תחילת רפורמה בתחום התקינה.המטרה - לפתוח את בדיקות התקינה של מוצרי היבוא לתחרות ולהעביר אתהסמכוית לאישור הבטחת איכות של מוצרים ממכון התקנים למעבדות הפרטיות

מעבדות פרטיות שאמורות להוריד עלויות ולהקל על בירוקרטיה יוכלו לאשר הכנסת מוצרי ייבוא לארץ, לצד מכון התקנים: יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ושר האוצר משה כחלון הגיעו היום (ג') להסכמות עקרוניות שמאפשרות לרפורמה בתחום התקינה לצאת לדרך. על בסיס הסכמות אלה ייחתם הסכם בין הצדדים, כך נמסר. ההסכם יביא לפיטורי 300 מתוך 1,100 עובדי מכון התקנים ואמור להיטיב עם המעבדות הפרטיות - ועם היבואנים שיחסכו זמן ועלויות. 

 

המעבדות הפרטיות שיאושרו על ידי הממונה על התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה, יערכו גם הן בדיקות תקן החל מ-2017. הכסף שקיבל מכון התקנים מהיבואנים - יתגלגל כעת למעבדות פרטיות. באוצר מקווים שבעקבות התחרות בין המעבדות - המחירים שהן גובות מהיבואנים יירדו.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בשלב הראשון: בדיקות למוצרי חשמל וטלוויזיה

פתיחת השוק לתקינה פרטית תיעשה ב-4 פעימות, עד מרס 2021, על פי קבוצות שונות של מוצרים, בהתאם למועדים מוסכמים מראש, כאשר הדגש הינו על מתן קדימות למוצרי צריכה, כך נמסר.

 

ב-2017 ייפתחו לתחרות בדיקות יבוא של מוצרים כגון מוצרי חשמל "לבנים" (מכונות כביסה, מקררים, מדיחי כלים ועוד), אלקטרוניקה בידורית, כלי עבודה ומצברים.

 

ב- 2018 מעבדות יוכלו לבצע בדיקות עמידה בתקן גם למוצרים מיובאים המשתייכים לתקשורת סלולרית, חיתולים, תנורי אפיה, מיקרוגלים, מטהרים ומסנני מים, עגלות ילדים, חיתולים ומוצרי ניקוי.

 

 

 

האם היבואנים יגלגלו את ההטבה לצרכנים?

באוצר מעריכים שהחיסכון הזה בסופו של דבר, יוריד מחירים לצרכנים, שכן היבואנים הקיימים יחסכו כסף ולשוק יצטרפו יבואנים נוספים, בעקבות קיצור הליכי הייבוא. יחד עם זאת בישראל פועלים כבר היום יבואנים רבים. כמו כן, לא בטוח שעלויות התקינה הן אלה שלבדן מביאות יבואנים להעלות מחירים לצרכן ולמכור בארץ מוצרים שמחיריהם גבוהים בעשרות במאות אחוזים מאשר אותם מוצרים מעבר לים. בימים אלה, מה שתורם להורדת מחירים לצרכן, זו בעיקר התחרות של היבואנים המקומיים מול היבוא הישיר מאתרי אינטרנט בחו"ל.

 

"הבשורה המשמעותית בהסכם היא פתיחת השוק לתחרות בתחום בדיקות היבוא בצורה הדרגתית, באופן שיאפשר את היערכות הרגולטורים, יבטיח סביבה יציבה להמשך הפעילות של מכון התקנים ויסדיר את זכויות העובדים תוך דאגה לביטחונם הכלכלי", כך נמסר. "מהלך זה צפוי להביא להפחתת הנטל הרגולטורי על היבואנים ובכך לעודד כניסת שחקנים קטנים ובינוניים, להגביר את התחרות בשווקים השונים ולהפחית את יוקר המחייה".

 

בהסתדרות ובאוצר מסרו: "במסגרת הסכם התקינה הארבע-שנתי, צפויים לעבור למכון כ-120 מיליון שקל לאורך כל תקופת ההסכם. זאת ועוד, סוכם כי במסגרת התהליך כי המכון יקים ויתפעל עבור המדינה מערכת ממוחשבת לניהול תחום בדיקות הייבוא למדינת ישראל.

 

"סוגייה מרכזית נוספת שהוסכם עליה באופן עקרוני נוגעת לתנאי הפרישה של עובדי מכון התקנים אשר העסקתם תסתיים כתוצאה מפתיחת פעילות הבדיקה לתחרות. תנאי הפרישה יכללו מסלול פנסיית גישור ומסלול פיצויים, עם מענקי פרישה והסתגלות לעובדים הפורשים ותנאים נוספים כמפורט בסיכום. סוכם כי המדינה תישא בחלק ניכר מעלות תנאי הפרישה של העובדים, כאשר מכון התקנים יממן את יתרת העלות. כמו כן, הוחלט כי לוועד המנהל של מכון התקנים, יצורף גם נציג ועד העובדים, וזאת בנוסף לנציג מטעם רשות ההסתדרות לצרכנות".


פורסם לראשונה 06/12/2016 15:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים