שתף קטע נבחר

 

כשרות קורסת: "כיהודי דתי, מה שקורה כאן מחריד"

רב עיר שלא גר בעיר, משגיח בכיר שלא עבר הכשרה, בכירים במערך הכשרות שפוטרו אבל מנהלים את העניינים - וניגודי אינטרסים שמערבים הרבה מאוד כסף: מה קורה במערך הכשרות בכפר סבא

 (צילום: גיל לרנר) (צילום: גיל לרנר)
(צילום: גיל לרנר)

 

בעיות בחקיקה וחוסר אונים מצד הרשויות הופכים את תחום הכשרות בישראל לשדה פרוץ. כאשר מתערבבים בתחום הזה גם עסקים פרטיים שעושים הרבה כסף ממתן הכשרויות - הבעיות מחמירות עוד יותר, ומעלות חששות לשחיתות. זה, לכאורה, מה שמתרחש בשנים האחרונות במועצה הדתית כפר סבא.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

המצב אינו מהווה רק סכנה למעילה בכספי ציבור, אלא גם לרמת הכשרות של המזון שצורכים תושבי העיר והסביבה. "כיהודי דתי שומר תורה ומצוות, מה שקורה בכפר סבא מחריד", אומר גורם ששירת בעבר במועצה הדתית המקומית. "והעניין רק הולך ומחמיר".

 

קראו עוד בערוץ היהדות  

  • המדריך לשיחה עם נאנסת/ רוחמה וייס

     

    לפני כמה שנים החלו לעלות במשרד לשירותי דת חשדות בכל הנוגע למתרחש במועצה הדתית כפר סבא, ובשל כך נשכר משרד רואי החשבון קדמי־אלחנתי, שאנשיו צללו אל הנעשה במסדרונות המועצה. באוקטובר 2013 הוגש דו"ח הביקורת, וממנו עלה שכמעט בכל סעיף הנוגע למחלקת הכשרות - 62 מתוך 97 שנבדקו - התגלו כשלים: מינוי משגיחים ללא הליך מסודר, מפקחים ללא תעודת הסמכה, מתן כשרות לעסקים מחוץ לעיר בניגוד לחוק ועוד.

     

    מינוי כפול: משגיח כשרות פרטי וממלכתי

    מעל הדו"ח החמור ריחפה דמותו של דוד אמסלם, מנהל מחלקת הכשרות בעיר. אמסלם הוא גיסו של הרב משה יוסף, בן הזקונים של הרב עובדיה יוסף ומי שעומד בראש בד"ץ "בית יוסף", אחד מגופי הכשרות הפרטיים החזקים במדינה. אמסלם הוא דמות בכירה בבד"ץ "בית יוסף", ומשמש כמפקח מטעמו על אזור השרון.

     

    תפקידו הכפול של אמסלם, מצד אחד כאחראי על כשרות מטעם הרבנות - גוף רשמי של המדינה, ומצד שני מטעם גוף פרטי כבד"ץ "בית יוסף", מהווה ניגוד עניינים חמור. רק לאחרונה הוגש כתב אישום בעניין דומה נגד הרב אברהם יוסף, בן נוסף של הרב עובדיה והרב הראשי של חולון לשעבר. על פי כתב האישום, יוסף חייב בעלי עסקים המעוניינים לקבל תעודת כשרות "מהדרין" של הרבנות, לעבוד רק עם בד"צים מסוימים, ובהם בד"ץ "בית יוסף". מי שסירב - נשללה ממנו התעודה.

     

    דמות אחרת שזוהתה כבעייתית בכפר סבא הייתה זו של מפקח הכשרות אביחי אבוטבול, שגורמים במועצה הגדירו כ"יד ימינו של אמסלם". על אבוטבול נכתב בדו"ח כי הוא "איננו בעל הכשרה למשגיח כשרות, ולא קיים כל מידע בנוגע לניסיונו בתחום". כמו כן, עלה מהביקורת כי לא נערך הליך מסודר למינויו, וכי במקביל להיותו מפקח הוא משמש גם כמשגיח כשרות, מה שעלול ליצור מצב שבו הוא מפקח על עצמו.

     

    פוטרו - וחזרו בדלת האחורית

    במשרד לשירותי דת הורו ליו"ר המועצה הדתית בכפר סבא, ששון טרבלסי, לפטר את אמסלם ואבוטבול. אבל באורח פלא השניים חזרו מהדלת האחורית כשהרב הראשי של העיר, אברהם שלוש, מינה אותם מטעמו לאחראים על תחום הכשרות בעיר, למרות הבעיות החמורות שהעלה דו"ח הביקורת.

     

    שלוש (כבר בן 87) מכהן כרב הראשי של העיר מאז 1962, וב־13 השנים האחרונות פעלו במשרד על מנת להזיז אותו מתפקידו, אך ללא הועיל. "המשרד, בהנהגת ש"ס, לא יכול להרשות לעצמו להדיח רב עיר", הסביר גורם במשרד. "זו תהיה שערורייה פוליטית".

     

    לאחרונה, מחקירה של המשרד, התברר שהרב אינו גר בכפר סבא, כפי שדיווח, אלא בירושלים. פעמיים בשבוע אוסף אותו מביתו שבירושלים רכב של עיריית כפר סבא, למקום עבודתו. הנהגים: בדרך כלל דוד אמסלם או אביחי אבוטבול. "השניים האלה מנהלים את הרב", מוסר גורם המעורב בנושא. לפני כחצי שנה, בעקבות אותה חקירה, זימן משרד הדתות את הרב שלוש לשימוע לפני פיטורים.

     

    הקשר של אמסלם לרב שלוש איפשר לו לשמור בפועל על תפקידו כמוציא ומביא בתחום הכשרות גם לאחר פיטוריו. "אמסלם נותר הרוח החיה במערכת הכשרות בכפר סבא", מוסרים כמה גורמים שונים המעורים בנעשה בעיר. עדות זו מקבלת משנה תוקף מעדותו של משגיח של המועצה, וגם כאשר מתקשרים למשרדי המועצה הדתית ומבקשים לשוחח עם מנהל מחלקת הכשרות - מופנים ישירות לאמסלם. זה, מצידו, מתעקש: "אני לא עובד בשכר במועצה הדתית".

     

    אז למה הפנו אותי אליך, כשביקשתי לשוחח עם מנהל מחלקת הכשרות?

     

    "כי כרגע הרב הראשי מטפל בנושא. הרב מכיר אותי אישית וממני הפניות עוברות אליו... אני לא עושה כלום במועצה. בעל הבית זה הרב בלבד".

     

    ממנים את עצמם

    אמסלם אכן אינו מקבל שכר מהמועצה הדתית, ואת תפקידו כ"יועץ" של הרב עושה, על פניו, בהתנדבות. ואולם אמסלם הוא שממנה בפועל משגיחי כשרות לעסקים בעיר, מה שמעניק לו עוצמה ושליטה. כך למשל, מינה עצמו אמסלם למשגיח של אחד הסופרמרקטים הגדולים בעיר - רמי לוי. השכר שהוא מקבל שם עשוי להיות גבוה מזה שקיבל כראש מחלקת כשרות.

     

    פרנסה נוספת מוצא אמסלם כמפקח אזור השרון מטעם בד"ץ "בית יוסף". על פי אחת הסברות, אמסלם מפעיל את משגיחי הכשרות שממונים בידי המועצה הדתית ומקבלים על כך שכר, גם כמשגיחים של בד"ץ "בית יוסף". סברה זו מקבלת מישנה תוקף משיחה עם אחד המשגיחים הפועל תחת סמכותו של אמסלם: "אני גם משגיח של הרבנות, וגם משגיח של בד"ץ 'בית יוסף'", הודה.

     

    גם אבוטבול ממשיך להתפרנס מתחום הכשרות, למרות שאינו מקבל שכר מהמועצה הדתית. כיום הוא מכהן כמשגיח של כמה וכמה בתי עסק בעיר ומקבל את שכרו מהם, למרות שהביקורת מ־2013 מצאה שאין לו תעודת הכשרה למשגיח, או כל ניסיון בתחום.

     

    "אני אדם פרטי", טען השבוע. "אין לי תפקיד במועצה, ואני לא מקבל משכורת. ביקשו ממני לעשות טובה, לבוא מדי פעם לעזור בעבודה משרדית לרב, אז אני עוזר".

     

    מי שלח את המכתב עם הלוגו הרשמי

    לקראת פסח האחרון קיבל קייטרינג הפועל בעיר מכתב עם לוגו של הרבנות הראשית בעיר, ובו נדרש לשלם 4,500 שקלים עבור הכשרת העסק לקראת החג. כדי לתאם את מועד ההכשרה ולהסדיר את התשלום, התבקש בעל העסק לפנות ל"מפקח הרבנות", שבמקרה מספרו זהה לזה של אבוטבול.

     

    במועצה הדתית לא היו מודעים לכך שהמכתב נשלח מטעמם. גורמים המעורים בפרטים מוסרים כי זה רק מקרה אחד מתוך שלל ניסיונות של אבוטבול לקדם את חברת ההכשרה הפרטית שהוא מפעיל בפסח. במשרד לשירותי דת פתחו בבדיקה של הנושא.

     

    ממשרד הדתות נמסר בתגובה: "המשרד ערך שימוע לרב שלוש. ההמלצות טרם הועברו לאישור השר. ככל הידוע למשרד, מר אמסלם פוטר ולא ידוע לנו על כל מעמד שניתן לו במועצה. יחד עם זאת, מר אמסלם מקורב לרב העיר וייתכן שבשל עובדה זו יש קשר למחלקת הכשרות. הנושא ייבדק".

     

    מהמועצה הדתית כפר סבא נמסר: "בהתאם לדו"ח ביקורת משנת 2013 נקבע כי יש לפטר את דוד אמסלם ואביחי אבוטבול. מאז הם אינם עובדי המועצה הדתית. יחד עם זאת, הרב הראשי נעזר בהם בעניינים הלכתיים שונים שתחת אחריותו".

     

    • הכתבה פורסמה במוסף "24 שעות" של "ידיעות אחרונות"

  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    בעלי אינטרסים במערך "בית יוסף"
    מומלצים