הכור בדימונה עלול להתנגד לסגירת מכל האמוניה
אחד הצרכנים הלא מוכרים של האמוניה הוא הכור בדימונה, שבעבר כבר התריע ששיבושים באספקת האמוניה עלולים לפגוע בפעילותו
בעוד המשרד להגנת הסביבה מתכנן להורות על הפסקת הפעלת מכל האמוניה במפרץ חיפה, ל"ידיעות אחרונות" נודע כי לסגירתו עלול להיות מתנגד משמעותי. אחד הצרכנים הלא מוכרים של האמוניה הוא הכור בדימונה, שבעבר כבר התריע ששיבושים באספקת האמוניה עלולים לפגוע בפעילותו. במכתב ששלחו אנשי הכור לפני מספר שנים, כשהיה חשש לפגיעה באספקה נאמר ש"אי אספקה של חומר הגלם תגרום לשבושים בייצור, עד כדי עצירת חלק מהתהליכים".
לידיעות נוספות בנושא מכל האמוניה
דעה: צריך לעשות שימוע למדינה בעניין האמוניה
שימוע לחיפה כימיקלים במשרד להגנת הסביבה
מכל האמוניה ייסגר? אלקין לא יתן היתר
נכשל מכרז הקמת מפעל האמוניה: "הכתובת הייתה על הקיר"
בשעות אלה מקיים המשרד שימוע לחברת חיפה כימיקלים, שמפעילה את המכל במפרץ חיפה.
לפני מספר שנים, אחרי לחץ ציבורי כבד ומתמשך, הוחלט במשרד להגנת הסביבה כי יש להפסיק את פעילותו במקום, בשל החשש מנפגעים רבים במקרה שיפגע, וכי החלופה צריכה להיות הקמת מפעל בדרום הארץ. המכרז שהוציא המשרד להקמתו נכשל, ובמשרד ממשיכים בנסיונות לסוגרו.
במסגרת השמוע נדרש המפעל להציג כיצד הוא יכול להקטין את הסיכון לרמה סבירה-דבר שלדעת המשרד אינו אפשרי במצבה הנוכחי. במשרד אומרים כי בפועל נדרשת החברה להציג חלופות לשימוש במכל ולוחות זמנים קצרים ליישומם. לטענתם רק במידה ויוצגו חלופות כאלה ניתן יהיה לאפשר את המשך הפעילות עד לישומן.
המדינה מנסה להעביר את האחריות למציאת חלופות למפעל, שאנשיו טוענים מנגד שזה אינו תפקידם וכי הם כלל אינם מתכוונים לעסוק בכך בשימוע. לטענתם, המכל עומד בכל הדרישות הבטיחותית והמיגוניות שהוצגו לו ואין עילה לבטל להם את היתר הרעלים.
אלא שבעוד השר זאב אלקין ואנשי משרדו מאיימים שיביאו לסגירת המכל ויפסיקו את פעילותו גם במחיר פיטורי עובדים, מסתבר שחיוניות החומר לפעילות הכור הגרעיני בדימונה עלולה להוות אף היא מכשלה בדרך לשם. לפני כחמש שנים, כאשר המכל הושבת למספר ימים (בשל שביתת עובדים) נשלח למנכ"ל המפעל, נדב שחר, מכתב מנומס, עם בקשה שקשה לסרב לה, מקמ"ג. ״כידוע לך הקריה למחקר בטחוני הינה מפעל בטחוני. חומר הגלם אמוניה אל מימית נדרש למספר תהליכי ייצור חשובים. אי אספקה של חומר הגלם תגרום לשבושים עד כדי עצירת חלק מהתהליכים", נאמר במכתב עליו חתומים אנשי הרכש בכור.
במשרד להגנת הסביבה אומרים כי הם נחושים להביא להפסקת פעילות המכל, אבל לאור כשלון המכרז שהוציאו וההשלכות הרבות שעלולות להיות לכך, מודים גורמים במשרד שיתקשו לפתור את הבעיה לבדם. במשרד להגנת הסביבה מקווים כי בסופו של דבר יבינו במשרד ראש הממשלה כי עליהם להתערב בתהליך ולא להותיר להם את כל האחריות לבעיה.
מחיפה כימיקלים נמסר: "מסוף האמוניה הארצי הוא בבעלות מדינת ישראל ומשרת אלפי לקוחות בישראל. הגופים האחראיים על ביטחון הציבור מבצעים תדיר בדיקות סיכון למסוף וקובעים במפורש שהסיכון הנובע ממסוף האמוניה אינו חריג ואינו דומה לזה שנאמר על ידי גורמים פוליטיים שמטרתם לגרוף הון פוליטי. החברה תסייע למצוא פתרון ראוי, ובלבד שזה לא יפגע בפרנסת העובדים ובצרכניה".