הפסטיגל של המגזר: האנדרדוסים עושים מחזמר
אם אתם לא חלק מהסצנה הדתית, הכירו נא את "חלומות במגירה": "הפסטיגל של הדוסים", סולד-אאוט לחנוכה (ברוב המקומות), עם 22 הצגות ברחבי הארץ בפני עשרת-אלפים תינוקות של בית רבן ומעלה. על הבמה - חבורת "אנדרדוס", ארבעה בחורים בוגרי ישיבות, שמכוונים גם מחוץ למגזר
את ההרכב הקומי "אנדרדוס" ממש אין צורך להציג לאף חובש כיפה במדינת ישראל. רביעיית הסרוגים שנחשפה כאן לראשונה לפני כמעט חמש שנים, הפכה בן-לילה ללהיט שכבש את המגזר, והוציאה ארבעה דוסים בוגרי ישיבה - עם עתיד מזהיר (פחות או יותר) בחדרי המורים - מאלמוניות לאור גדול.
כל מה שרציתם לדעת על חנוכה - בעמוד המיוחד שלנו. היכנסו
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
הקליפים שגרפו מיליוני צפיות הוכיחו שהמגזר הסרוג צמא לסאטירה, במה ומשחק – וגם יודע לעשות את זה בגדול, וכך נולדו גם שתי תוכניות קומיות, אינספור פרסומות לגופים לא קטנים (בין היתר, "ידיעות ספרים", "הבית היהודי" והמכון הגבוה לטכנולוגיה) – והלהיט החדש שמכוֶון למגזר חדש, הילדים.
עוד תרבות בערוץ היהדות:
- סרט: נוגעת במוות: ורד אסף, שוטפת גופות
- תערוכה: סאלטה בכיכר השבת: קפוארה עם ציצית
- אלבום: נשות המהפכה
- טלוויזיה: סיפורה של הממלכה האחרונה
- פרודיה: איך שרים מזמורי חג מולד ביידיש
- קליפ: האב, הבן ואריק סיני: נשבעים בספר התהילים
- סינגל: עמיר בניון שר "בך ה' חסיתי "
- ספר: 50 גוונים של אפור, גרסת המגזר
אם אתם לא חלק מהסצנה הדתית, הכירו נא את "חלומות במגירה": "הפסטיגל של הדוסים", סולד-אאוט לחנוכה (ברוב המקומות), עם 22 הצגות ברחבי הארץ בפני עשרת-אלפים תינוקות של בית רבן ומעלה.
ההומור של החברים מהישיבה
כדי להבין את ההצלחה ההיסטרית, כדאי לחזור כחמש שנים לאחור. לימים שבהם מתן צור היה אברך ומורה, יאיר יעקובי השלים תואר שני במינהל עסקים ועבד בבנק, נדב נוה שימש כמורה לקולנוע, וגם אשר בן-אבו הרביץ תורה בילדים. כולם היו אז בני פחות מ-30, ועם ניסיון הצחקה בעיקר ב"בני עקיבא" ובישיבה התיכונית.
הניסיון מעניין, בהתחשב בעובדה שבעוד שבסרטונים הקפידו האנדרדוסים לשתף גם נשים, הרי שעל הבמה הם מופיעים על טהרת הגברים. "ההרכב שלנו נוצר כקבוצה של חברים מהישיבה", מסביר נדב נוה. "כיף לנו ליצור ולשחק ביחד, וככה זה נשאר. זה כמו לשאול מדוע בהרכב של אסי וגורי או אלי ומריאנו, אין גם אישה".
"בזמן הכנת הסרטונים שלנו נעזרנו בשחקניות. בציבור הדתי יש יותר נכונות לצפות בשחקניות שמופיעות בסרטים, לעומת במחזמר הכולל הופעה חיה של שירה וריקודים. גם אני באופן אישי לא אלך להופעה של ריטה, אבל אין לי בעיה עם סרטונים שבהם יש נשים".
"כאשר יצרנו את המחזמר, הבנו שלמרות שהוא מתאים גם לחילונים - קהל היעד העיקרי הוא הציבור הדתי-לאומי, כשאנחנו מנסים לכוון לקהל רחב ככל האפשר, ורוצים לעצבן כמה שפחות. הבנו שמבחינה פרקטית עדיף להישאר בהרכב המקורי של ארבעתנו".
עצמאים בשטח
חברי הרכב "אנדרדוס" עבדו קשה וציפו להצלחה בהצגת הבכורה שלהם "חלומות במגירה", בשבוע שעבר. אבל שום דבר לא הכין אותם לכך שעיתונאית מוכרת ומוערכת מהמגזר הדתי-לאומי, תגיע אל מאחורי הקלעים כדי לעשות איתם סלפי, ותגלה לחרדתה את אחד מארבעת הכוכבים כשרק תחתוני בוקסר על גופו, שנייה אחרי שהסיר את תלבושת ההצגה.
עלילת המחזמר "חלומות במגירה" עוסקת במגירה שבה יש חפצים ישנים. בן-אבו מגלם אפיקומן שלא מצאו אותו, נוה הוא רעשן שבור, צור הוא אתרוג ויעקובי מגלם את גביע הקידוש של הילד יוני. הגביע לא מבין איך הגיע, למגירה ולכן רוצה לנטוש. אנשי המגירה מבקשים ממנו להישאר, אבל הוא מתעקש לצאת למסע ארוך, שבמהלכו הוא פוגש דמויות מעניינות עד לסוף הטוב.
על הבימוי אחראי אורי אומנותי, שזכה בעבר בפסטיבל חיפה להצגות ילדים, והכוריאוגרף קלוד דדיה, נאלץ לרדות בארבעה ולהכניס אותם למשטר אימונים נוקשה. "הבנו שזה לא מערכון, אלא דמויות שצריכות להחזיק מעמד שעה וחצי", אומר צור.
בניגוד לחיי היומיום הכוללים אינספור פניות לשלב את האחיין או הילד באחד המערכונים, הרביעייה (חמישייה, אם כוללים את המפיק יהודה קלמן, המלווה אותם מההתחלה), מבינה היטב שהתחייבות להצגה זה מִגרש בסדר גודל אחר. "מאוד מחמיא ומשמח שאנשים במגזר רוצים להיות חלק מ'אנדרדוס' ומרגישים חלק מההוויי", בן-אבו אומר בחיוך.
יעקובי מספר כי בעקבות ההצלחה הוא וחבריו כבר לא עובדים כשכירים, בוודאי לא בבנק או בבית ספר. הוא עצמו עובד כתסריטאי בחברת "רוגטקה" שיוצרת סרטוני תוכן - וממש לאחרונה גם החל להופיע כסטנדאפיסט. "ההחלטה לצאת להופעה עצמאית היא עבורי מעבר טבעי, כך שאני בהחלט מפלרטט עם סטנדאפ ומקווה למסד את היחסים, אבל חשוב להדגיש ש'אנדרדוס' תמיד יהיו במקום הראשון".