הכי ציונים שיש בצרפתית: מנפוליאון ועד לואיס פרננדז
הרומן בין ישראל לצרפת הוא סיפור היסטורי מורכב, מסעיר ומרתק שפרקיו ממשיכים להיכתב. עולי צרפת בחרו את 68 הדמויות שעיצבו לאורך ההיסטוריה את הקשר הייחודי בין העולם הצרפתי, לבין ארץ ישראל ומדינת היהודים. כשאייפל וירושלים נפגשים
מה הקשר בין המצביא ההיסטורי נפוליאון בונפרטה לבין מיכאל גולן, מייסד חברת הסלולר "גולן טלקום"? איך קשור העיתונאי ואיש התרבות עמנואל הלפרין, לברון אדמונד דה-רוטשילד? ואיך מתקשרים לכל זה אנשי הרוח הצרפתים אמיל זולא והפילוסוף ברנאר-אנרי לוי?
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
רשימה מיוחדת שגיבש "קעליטה", ארגון הגג של עולי צרפת, מנסה לבחור, לרגל 68 שנים למדינת ישראל, את 68 האישים הבולטים בצרפת ובבלגיה אשר סייעו לפני, במהלך ועד היום להקמת וחיזוק מדינת ישראל. חלק מהדמויות מוכרות היטב לציבור הישראלי, ופעילותן אף השפיעה רבות על בניית המדינה, אך אחרים הם חלק בלתי נפרד מהקהילה היהודית של צרפת, והם סייעו לאורך השנים לבניית כוחה ומעמדה של קהילה זו.
קראו עוד בערוץ היהדות :
ימי אל-אקצא הראשונים: "המוסלמים האמינו שהם ממשיכי דוד המלך"
מארק אייזנברג, נשיא ארגון "קעליטה", מסביר שבחירת הרשימה הייתה משימה קשה, שכן יש מאות ואפילו אלפים שיכלו להתאים אליה. עם זאת, הוא מאמין ש-68 הנבחרים משקפים את הקשר העמוק שבין יהודי צרפת, מעריציה ותומכיה של ישראל מקרב הלא-היהודים, וארץ ישראל.
מוחמד א-דורה הכניס את פיליפ קרסנטי
השם המפתיע ביותר ברשימה הוא אולי של המצביא הצרפתי נפוליאון בונפרטה, שהודעה תחת שמו פורסמה במאי 1799 בעיתון הרשמי של הרפובליקה הצרפתית, ובה קרא ל"יהודי אסיה ואפריקה להתייצב תחת דגליו, כדי לייסד מחדש את ירושלים העתיקה" – הודעה שנחשבת לאחת מההצהרות הראשונות על האפשרות להקמת מדינת יהודים.
ברשימה מופיע שם נוסף שחקוק בהיסטוריה הצרפתית - העיתונאי אמיל זולא, שפרסם את המאמר המפורסם "אני מאשים" שנגע לפרשת דרייפוס. גם הפילוסוף ז'אן ז'ק רוסו קיבל התייחסות בעקבות דברים חמים שכתב על היהודים במאה ה-18: "אני מאמין שברגע שתהיה ליהודים רפובליקה חופשית משלהם, שבה יוכלו לדבר, לדון ולהתבטא ללא חשש - נוכל סוף-סוף לדעת מה עוד יש לעם היהודי לומר לנו".
שמות שמוכרים אולי יותר לציבור הישראלי הם פיליפ קרסנטי, שנאבק שנים בערוץ "פראנס 2" על הצגה מעוותת של פרשת מותו של הילד הפלסטיני מוחמד א-דורה; הגיבור הלאומי איש סיירת מטכ"ל, סא"ל עמנואל מורנו ז"ל, שנולד בצרפת ועלה לארץ בגיל שנה, ואשר עד היום תמונתו אסורה בפרסום בשל סודיות המבצעים שבהם השתתף.
עוד ברשימה: העיתונאי ואיש התרבות זוכה פרס סוקולוב, עמנואל הלפרין; פסקל נועה ברקוביץ, בעלת סיפור חיים מעורר השראה, אשר למרות תאונה קשה שבה נקטעו שתי רגליה, הגיעה להישגים רבים והשתתפה מספר פעמים במשלחת ישראל למשחקים הפראלימפיים; ניצול השואה וזקן עיתונאי "ידיעות אחרונות" נח קליגר ועוד רבים.
אנשי עסקים, פילוסופים ורבנים
לא נפקד גם מקומם של אנשי העסקים הציוניים דוגמת הברון אדמונד דה-רוטשילד, "הנדיב הידוע", התומך הכספי העיקרי באנשי העלייה הראשונה; קרל יצחק נטר, המנהל הראשון בית הספר "מקווה ישראל"; גוסטב לוון שתרם רבות, בין היתר, לביסוס כוחה החברתי והצבאי של ישראל; או פטריק דרהי בעל חברת הכבלים "הוט" ומייסד ערוץ הטלוויזיה הפרו ישראלי i24news, המשדר במספר שפות לרחבי העולם מהאולפנים ביפו.
גם מיכאל גולן שהוביל את מהפכת הסלולר עם "גולן טלקום", איש העסקים הציוני פייר בסניינו והיזם לורן לוי בעל רשת הענק בצרפת "אופטיקל סנטר", ומוביל פרויקט כיכר המוזיקה בירושלים נכנסו לרשימה.
בולטים ברשימה גם אנשי רוח ותרבות כמו הצייר מארק שאגאל, הסופר פרנסואה רנה דה שאטובריאן, הפילוסופים ברנאר אנרי-לוי, אלן פינקילקראוט ופרופ' שמואל טרינגו, המשורר והסופר אדמונד פלג ועוד. לרשימה נכנס גם לואיס פרננדז, מגדולי שחקני הכדורגל בצרפת, שאימן בעבר את בית"ר ירושלים ונבחרת ישראל.
ברשימה ניתן למצוא רבנים בולטים דוגמת הרב אבינר, העומד בראש ישיבת "עטרת כהנים" בירושלים, הרב חיים אמסלם הדוגל ביהדות אורתודוכסית אך סובלנית ופתוחה, הרב יהודה ליאון אשכנזי, הרב רנה קפל שהציל יהודים רבים בשואה ועוד.