הגיע לעליון: נוחי דנקנר הגיש ערעור על הרשעתו בהרצת מניות
דנקנר מערער על ההרשעה וגם על העונש - שנתיים מאסר בפועל. באי כוחו: "צירוף נסיבות המקרה הייחודיות והמקלות, עם תרומתו יוצאת הדופן של דנקנר לחברה בישראל, מחייב עונש קל במידה רבה". הפרקליטות הגישה אף היא ערעור, ומבקשת להחמיר את העונש ל-5-3 שנות מאסר
"המסקנה שהסיק בית המשפט המחוזי מהראיות הנסיבתיות אינה הגיונית ואינה המסקנה היחידה. לעובדות שהוכחו בפניו יש הסבר סביר המחייב את זיכויו של דנקנר". כך טוען איש העסקים נוחי דנקנר, בנימוקים לערעור על הרשעתו בהרצת מניות אי.די.בי אחזקות שהגיש היום (ד') לבית המשפט העליון.
נוחי דנקנר הורשע בהרצת מניות אי.די.בי אחזקות
הרשעת דנקנר: "הכרעה מהדהדת ששולחת מסר לשוק ההון"
המדינה דורשת להחמיר עונשו של נוחי דנקנר
באמצעות עוה"ד גיורא אדרת, אפרת מנור-נהרי, אפרת ברזילי ומיכל רוזן-עוזר, טוען דנקנר בנוסף כי גם אם ידחה בית המשפט את הערעור על ההרשעה, העונש שהוטל עליו, שנתיים מאסר בפועל, "חמור מדי ואינו הולם את נסיבות המקרה". הוא מוסיף וטוען כי: "צירוף נסיבות המקרה הייחודיות והמקלות, עם תרומתו יוצאת הדופן של דנקנר לחברה בישראל, מחייב עונש קל במידה רבה".
נציין כי גם הפרקליטות מצדה הגישה לאחרונה ערעור לעליון על העונש שהוטל על דנקנר, והיא דורשת להחמירו ולהעמיד אותו על 3-5 שנות מאסר בפועל.
אשראי מהבינלאומי, חילוץ על ידי חברים
על פי הכרעת הדין בפרשה, שניתנה בחודש יולי 2016 על ידי השופט חאלד כבוב מבית המשפט המחוזי בת"א, בסמוך להנפקה בפברואר 2012 שבה גייסה אי.די.בי 321 מיליון שקלים מהציבור, סיכמו ביניהם דנקנר ובנקאי ההשקעות איתי שטרום, שהאחרון יבצע רכישות בהיקפים גדולים של מניות אי.די.בי בבורסה באמצעות חברת ISP שבשליטתו. זאת, במטרה למנוע את המשך ירידת שער מניית החברה ולהעלותו, להגדיל את מחזורי המסחר ולהציג מצג של התעניינות במניה מצד קונים משמעותיים.
הרצת המניות בפועל, כך לפי הכרעת הדין, בוצעה באמצעות שורה של עסקאות מתאומות ועצמיות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים שביצע שותפו של שטרום - הברוקר שחתם על הסכם עד מדינה, עדי שלג. זאת בין חשבונות שבשליטתו לחשבונות של ISP. דנקנר מצדו ניסה לנצל את מעמדו וקשריו מול הבנקים על מנת להשיג לשטרום ושלג מימון בהיקפים גדולים כדי שיוכל להריץ את המניות.
כך למשל הוא התקשר באחד מימי המסחר לראש החטיבה העסקית בבנק הבינלאומי, אילן בצרי, וביקש שיפתחו לשטרום קו אשראי של 15 מיליון שקל לרכישת מניות אי.די.בי. בנוסף, בתקופת ההרצה שהתרכזה בשלושה ימי מסחר, דאג דנקנר שאנשי עסקים המקורבים לו, בהם יוסי ויליגר, שמעון וינטראוב ואילן בן דב, ירכשו מניות בהיקף של כ-19 מיליון שקל במחיר נמוך משטרום ושלג, כדי לספק להם מימון להמשך ההרצה. כמו כן, דנקנר העביר לשטרום כ-8 מיליון שקל ימים ספורים אחרי ההנפקה, כדי לכסות על הפסדים שנגרמו לו.
על שטרום, המיוצג על ידי עוה"ד נוית נגב ואיריס ניב-סבאג, נגזר עונש של שנת מאסר בעקבות הרשעתו, ונימוקי הערעור שלו צפויים להיות מוגשים מחר.
"התעלמות מעובדות"
דנקנר הורשע במסגרת הכרעת הדין בעבירות של השפעה בדרכי תרמית על שערי ניירות ערך, הנעה בדרכי תרמית לרכוש ניירות ערך, פרט מטעה בדיווח כדי להטעות משקיע סביר, פרט מטעה בתשקיף ואיסור הלבנת הון (פעולה ברכוש שמקורו בעבירה).
"ההסבר לעובדות שהוכחו בפני בית המשפט הוא ברור", נכתב בנימוקי הערעור של דנקנר. "איתי שטרום החליט להשקיע במניות אי.די.בי אחזקות מתוך שיקולים כלכליים ומתוך אמונה ביכולותיו של דנקנר להביא להצלחת החברה. דנקנר ראה בכך שיקול כלכלי הגיוני שבצידו הבעת אמון בחברה ובו כמי שעומד בראשה, ופעולה חיובית מבחינת החברה. וודאי שראה את פעילותו של שטרום ככזו שאין בה פסול.
"לכן, נענה דנקנר לבקשת שטרום והתקשר לאילן בצרי, מנהל החטיבה העסקית ומשנה למנכ"ל הבנק הבינלאומי, כדי לומר 'מילה טובה' על שטרום. לכן גם הפנה אליו, לבקשתו, וללא תכנון מוקדם, רוכשים במספר מועט של מקרים. דנקנר גם לא ראה פסול במתן הלוואה לשטרום לאחר ההנפקה. ההלוואה לא תוכננה מראש, לא היוותה פיצוי להפסדיו של שטרום ולא היוותה כסות לרכישת מניות עבור דנקנר".
"במועדים הרלוונטיים", נטען בערעור, "דנקנר האמין אמונה כנה בכדאיות ההשקעה במניות אי.די.בי שהרי הוא, משפחתו ושותפיו השקיעו בה עשרות מיליוני שקלים. דנקנר האמין שהצלחת ההנפקה מובטחת עוד לפני ששטרום סיפר לו על יוזמתו לרכוש מניות במסחר. הייתה זו הנפקה שכוונה לשותפיו, למשפחתו ולאנשי עסקים שהכיר, אליהם פנה דנקנר, ושנענו לפנייתו".
"הכרעת דינו של בית המשפט המחוזי לוקה בהתעלמות מעובדות וראיות שהובאו בפניו; במסקנות שאינן נובעות מהראיות; בהיסקי היגיון שאינם מבוססים; ובהתעלמות מהתיישבותן של הראיות עם ההסבר המבוסס והלגיטימי שניתן להן", נטען בערעור.