פשרה בייצוגית הקוטג': תנובה תתרום 750 אלף ש'
החברה נתבעה על כך שמכרה גביעי קוטג' וגבינה לבנה בגודל 125 גרם עם משקל חסר. ynet בדק את טענות חושף הפרשה, אורן יצחקיאן, ומצא כי צדק. תנובה הודתה וטענה שמדובר היה בתקלה במכונה. סוכם כי החברה תתרום מוצרי חלב לארבע עמותות
ביהמ"ש המחוזי ת"א-יפו אישר הסכם פשרה בין תנובה ל-3 צרכנים שתבעו את החברה בתביעה ייצוגית, בטענה ששיווקה גביע קוטג' 125 גרם ("אישי") עם כמות גבינה פחותה מזו שצוינה על גבי האריזה. בתביעה נכלל מוצר נוסף גם הוא נמכר עם חוסרים במשקל: גבינה לבנה בגביע של 125 גרם. הוחלט כי תנובה תתרום מוצרים בשווי 750 אלף לנזקקים. ההסכם עדיין ממתין לאישור היועץ המשפטי לממשלה.
הפער בין סכום התביעה המקורי - 29 מיליון שקל לסכום הפשרה, נובע מכך שהמוצרים יוצרו ושווקו לצרכנים במשך זמן קצר בהרבה מזה שהעריכו הצרכנים שביקשו לתבוע, בשל מועד תחילת העבודה של מכונת המילוי של המוצרים (2014), שלא היה ידוע להם.
אחד התובעים הוא חושף הפרשה, אורן יצחקיאן, שמנהל את קבוצת הפייסבוק הצרכנית תאגיד אזרחי ישראל. בעת החשיפה, ביולי 2015, ynet בדק את טענותיו ומצא שיש בהן אמת. רכשנו מוצרי קוטג' ושקלנו אותם וגילינו שאכן חסר בהם משקל בשיעור של עד כ-36%. תנובה הודתה וטענה לתקלה. היא פיצתה אז צרכנים במוצר חלופי.
מוצרי חלב לארבע עמותות, פיצוי גם לתובעים
כעת סוכם, בהליך של גישור, כי תנובה תתרום מוצרי חלב מתוצרתה, תוך 12 חודשים מיום אישור הסדר הפשרה, לעמותות "פתחון לב", "לשובע", "הוסטל בית החסד" ו-"שכן טוב", בחלוקה ביניהן לפי שיקול דעתה. החברה מבהירה כי תרומה זו אינה כלולה ולא תיכלל בעתיד בהתחייבויות הפילנתרופיות שלה, אלא היא מעבר להן. כמו כן התחייבה שלא העבירה להן תרומה בהסדר פשרה קודם.
להלן המוצרים שתנובה תתרום: חלב שתייה ומשקאות חלב (כולל שוקו), חמאה, תוצרת ניגרת (שמנת, אשל, גיל), יוגורט, מעדנים, גבינות רכות (לבנות וקוטג') וגבינות קשות ומלוחות (צפתית, צהובה וכד'). שווי המוצרים יחושב לפי מחירם הממוצע לצרכן (כולל מע"מ) בהתאם לנתוני חברת סטורנקסט (שבודקת את נתוני הקופות), לגבי המחיר לצרכן של המוצרים החודש.
תנובה גם תפצה באופן אישי את התובעים: אורן יצחקיאן יקבל 30 אלף שקל, התובע הנוסף: 10,000 שקל והתובעת השלישית: 5,000 שקל. תנובה תשלם לארבעת עורכי-דינם שכר טרחה של 200 אלף שקל בצירוף מע"מ. כמו כן תשלם על חוות דעת המומחה שהוזמנה – 15 אלף שקל.
טענות תנובה: מכונת המילוי היתה פגומה
תנובה טענה בהליך כי בדיקה מקיפה שערכה העלתה כי השונות הרנדומלית שאכן נמצאה בתכולת המוצרים, נגרמה כתוצאה מבעיה טכנית במכונת המילוי הספציפית בה מולאו אריזות המוצרים ולא בצעד מכוון. התקלה התגלתה בדיעבד, כך לטענתה. כן טענה החברה כי התקלה אפיינה את גביעי הקוטג' יותר מאשר את גביעי הגבינה הלבנה, בשל המרקם הפחות אחיד של הקוטג', המקשה על מילויים באופן מדויק.
עם גילוי הבעיה הטכנית האמורה, ביולי 2015, חדלה מייצור גביעי קוטג' אישי, והמשיכה בייצור גביעי גבינה לבנה אישיים תחת בקרת משקל מלא. עוד טענה כי מכונת המילוי החלה לפעול רק בספטמבר 2014, פחות משנה לפני גילוי הבעיה הטכנית. קודם לכן לא שווקו מוצרים אלה כלל.
תנובה גרסה כי אותה בעיה טכנית שיצרה חסר בתכולתם של חלק מגביעי המוצרים, יצרה בו בזמן עודף בתכולת גביעים אחרים של אותם מוצרים, ובסך הכול לא הפחיתה את כמות הקוטג' והגבינה הלבנה הכוללת שתנובה ייצרה ומילאה בגביעי המוצרים; במקרים בהם התגלה חסר בגביעים בשקילות מדגמיות ידניות שנערכו במחלבה, נפסלו לשיווק משטחים שלמים של המוצרים, דבר שהסב לחברה נזק בלתי מבוטל.
בדיקת מומחה: חוסר של 26% בממוצע
עוד טענה תנובה כי לפי בדיקה מדגמית שערך משרד הכלכלה לאחר הפרסומים בתקשורת, משקלם של כ-11% מהגביעים היה מתחת למשקל המסומן. לגבי הגבינה הלבנה: תנובה מעריכה כי בכ-4% מתוך גביעי "גבינה הלבנה אישי" נוצר חסר.
המבקשים לתבוע העריכו, בהתאם לחוות דעת מומחה מטעמם, כי נמצא בממוצע חסר של 32.5 גרם בגביעי קוטג' אישי, שהם 26% מהתכולה הרשומה, וחסר של 30.5 גרם בגביעי גבינה לבנה אישי, שהם 24.4% מהתכולה הרשומה.
מיליוני גביעים שווקו לצרכנים
לפי נתוני תנובה, שווקו לצרכנים מיום תחילת פעולתה של מכונת המילוי של המוצרים ועד להגשת בקשת האישור, 3,250,873 גביעי קוטג' 5% במשקל 125 גרם. לפי נתוני חברת סטורנקסט, מחירו הממוצע של גביע לצרכן היה כ-3 שקלים.
מיום תחילת פעולתה של מכונת המילוי של המוצרים ועד לסוף חודש יולי 2015 שווקו 1,857,570 גביעי גבינה לבנה אישיים. מחירו הממוצע של גביע לצרכן היה כ-2.58 שקלים.
על בסיס נתונים אלה, ההערכה לגבי השווי הכולל של החסר בגביעי הקוטג' אישי בהם נוצר חסר היא 278,925 שקל, לפי החישוב הבא: 11% (שיעור הגביעים בהם נוצר חסר) כפול 3,250,873 (גביעים ששווקו) כפול 3 שקלים (מחיר ממוצע לצרכן) כפול 26% (שיעור חסר בגביע).
ההערכה לגבי השווי הכולל של החסר בגביעי הגבינה לבנה אישי בהם נוצר חסר היא 46,775 שקל לפי החישוב הבא: 4% (שיעור הגביעים בהם נוצר חסר) כפול 1,857,570 (גביעים ששווקו) כפול 2.58 שקלים (מחיר ממוצע לצרכן) כפול 24.4% (שיעור חסר בגביע).
עקב כך, הערכת הנזק שנגרם לצרכנים שרכשו גביעים בהם נוצר חסר עומדת על 325,700 שקל. התרומה לנזקקים מכסה לכאורה את החזר סכום זה וכוללת גם פיצוי לציבור.