שתף קטע נבחר
 

שיקום שכונות: ההצלחה של קבוצות הנוער בבית שמש

הדרך לשיפור העיר מתחילה בבני הנוער: במסגרת פרויקט שיקום שכונות של משרד הבינוי והשיכון בשיתוף עמותת מפעלות חינוך וחברה, מירה שם טוב, פעילה בבית שמש, מספרת על ההצלחה בפעילות בקרב בני הנוער

בשיתוף משרד הבינוי והשיכון 

 

תכנית 'שיקום שכונות חוזר', שהחלה בשנה החולפת, מחזירה את פרויקט שיקום שכונות הוותיק לקדמת הבמה.

 

פרויקט שיקום שכונות, שהחל ב-1977 בתור פרויקט משותף של הממשלה והסוכנות היהודית, השקיע במהלך השנים תקציבים רבים ויישם פעילויות שונות ומגוונות.

 

לאחר קיפאון של שנים, חודשה הפעילות של התכנית, עם מיזם 'שיקום שכונות חוזר' שיכלול בשלב הראשון כ-40 שכונות וערים בשנים הקרובות, תוך התאמה אישית לכל שכונה ושכונה.

 

בבית שמש, הרוח החיה והאישה שהשם שלה הפך לשם נרדף לפעילות שיקום שכונות בעיר היא מירה שם טוב, שהחלה לעבוד בתכנית לפני 36 שנים, ומאז לא מפסיקה אפילו לרגע. בכל הנוגע ל'שיקום שכונות חוזר', המבוצע בשיתוף עמותת 'מפעלות חינוך וחברה', אומרת שם טוב שהתכנית החדשה הפיחה חיים חדשים בפעילות, והיא מספרת על שינויים משמעותיים אותם ניתן לראות כבר עכשיו.

 

"אני שמחה לראות שעיקר ההשקעה של התכנית היא בתחום הנוער", אומרת שם טוב. "לאורך השנים היתה השקעה בנוער, תוכניות כאלו ואחרות, שיתופי פעולה עם גורמים שונים ומשרדי ממשלה, אבל משהו כמו 'שיקום שכונות חוזר', לא ראיתי עדיין בכל השנים שלי כאן. העובדה שמדובר בהשקעה מראש ל-3 שנים, והתקציבים המיידים שעזרו לנו להעמיד את הפעילויות כבר ב-1 בדצמבר".

 

שם טוב מספרת כי התכנית מפעילה כבר שתי קבוצות ספורט, "יש לנו מדריך ספורט מעולה בשם חיים, בכל קבוצה יש 24 ילדים, ובפרק זמן קצר ביותר הצלחנו להביא את הילדים למשמעת, אחדות קבוצתית, לימדו אותם על ערכים כמו ויתורים למען האחר".

 

טיול לירושלים: האתגר שהתממש

שם טוב מספרת על פעילות מרגשת במיוחד שנעשתה עם הילדים מקבוצות הספורט: "לפני מספר שבועות קיבלנו כרטיסים למשחק של הפועל ירושלים בארנה. צריך להבין, שיש אצלנו ילדים שלא היו בירושלים אף פעם, שלא לדבר על ביקור באולם כמו הארנה". לדבריה, הילדים התלהבו מאוד והראו משמעת גבוהה על מנת לקחת חלק בחוייה החד-פעמית.

 

"זה לא מובן מאליו", משתפת שם טוב. "יש כמה חבר'ה בעייתיים מאוד שמגיעים לפעילויות, בהיבט של ונדליזם, קללות, שתיית אלכוהול. החוויה החדשה היתה אטרקציה גדולה מבחינתם והם התנהגו יפה כדי להצטרף". שם טוב מספרת כי הצוות זיהה את המנהיגים של החבורה והחליט להשקיע בהם, "ואני שמחה להגיד שהיום הם הפכו למדריכים בשכר, והם סוחפים אחריהם את שאר הילדים".

 

שם טוב מצהירה כי נכון להיום יש בין 30-60 בני נוער בפעילויות במסגרת 'שיקום שכונות', "והיעד שלי הוא להגיע ל-250 נערים ונערות. ואנחנו נגיע לזה".

 

שילוב מוצלח של כל האוכלוסיות

אינטגרציה מוצלחת, אומרת שם טוב, מתחילה בפעילויות שמושכות את כלל האוכלוסייה. "בבית שמש יש אוכלוסיה של יוצאי אתיופיה, וחשוב לנו מאוד לשלב את הצעירים מכל הסוגים והרקעים.

 

התקציבים החדשים מאפשרים לנו להציע תכניות חדשות ומגוונות לבני הנוער, ובכך למשוך את כלל האוכלוסייה, גם במסגרות כמו קבוצת הספורט, הכוללת כ-65% בני העדה האתיופית".

 

שם טוב מספרת כי לפני מספר שבועות נערך מפגש של חלוקת מדי החורף לקבוצת הספורט המנוהלת על ידי התכנית. "הגעתי לאירוע וראיתי שאבא של אחד הילדים הוותיקים, בעל מאפייה באזור, הגיע במיוחד, השקיע מאוד והביא כיבוד מהמאפייה לאירוע. אם לא היתה לנו תכנית איכותית להציע לילדים, הוא ככל הנראה לא היה מביא את הילד שלו. במקום זאת, הוא השקיע והיה גאה בילד שלו. הפעילויות המגוונות מקבצות את כל הילדים וההורים תחת קורת גג אחת".

 

כאשר הגיע הזמן לבחור את הפעילויות הרצויות בתכנית 'שיקום שכונות חוזר', שם טוב והצוות זימנו חמישה בני נוער מקומיים, על מנת שיבחרו מתוך הרשימה את הפעילויות הרצויות מבחינתם. לדברי שם טוב, "אמרנו להם - אתם מכירים את הנוער, ולכן נבחר יחד אתכם את התוכניות.

 

היום חמשת הנערים כבר רשומים לפרלמנט הנוער, והם הפכו לשגרירים של התכנית בבתי הספר ובין החברים שלהם". הפצת השמועה על הפעילויות נעשית גם באמצעות מנהל מרכז הנוער ומספר בנות בשירות לאומי, המגייסים בני נוער בבתי הספר להשתתפות בפעילויות.

 

"הנערים בחרו פעילויות ספורט, 'נערות נפגשות' המפגיש בין בנות נוער, פרלמנט נוער, 4 קבוצות של לימודי אמנות, קורסי מד"א, מחול, קורס טכנאות סלולר, ועוד. מרכז הנוער עבר שיפוץ ונחנך ממש לפני מספר ימים, בטקס מרגש".

 

במרכז המשופץ תמצאו חדר חזרות, שולחן סנוקר, "וכל מה שבני הנוער צריכים". שם טוב מוסיפה כי תכניות חדשות כמו לימודי מחול מושכות אל המרכז גם נערות, שכמעט ולא היו נוכחות עד כה בפעילויות.

 

"אני מתלהבת מכל יום עבודה שלי כאילו זה היום הראשון שלי בעבודה. אני משוכנעת שהפעילות הנוכחית תביא לשיפור מהותי אצל בני הנוער - יש משאבים, ואפשר להגשים את החלומות של הצוות. אני צופה שבקרב התושבים תתחיל להתפתח גאווה, שתהיה שייכות לשכונה ולעיר, שידעו כי להם אמירה, הם קובעים, שותפים לבחירת התכניות, ולא מנחיתים עליהם אף פעילות".

 

ובשורה התחתונה, ההישג החשוב ביותר, לדברי שם טוב, הוא "שלא יהיו נערים משוטטים ברחובות, ונדליזם, ושלבני הנוער המקומיים תהיה סביבה להיות גאים בשכונה שלהם".

 

בשיתוף משרד הבינוי והשיכון

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים