שיקום שכונות: חינוך באמצעות ספורט
במסגרת פרויקט שיקום שכונות חוזר, באילת מתכוננים לפתיחה המחודשת של מרכז הנוער, עם דגש מיוחד על חינוך באמצעות פעילויות ספורט
בשיתוף משרד הבינוי והשיכון
פרויקט שיקום שכונות, שהחל ב-1977 וסייע למאות שכונות ברחבי הארץ, רשם קיפאון מסוים בשנים האחרונות. בשנה החולפת החליטה הממשלה להחיות מחדש את הפרויקט, באמצעות תכנית 'שיקום שכונות חוזר'. בתכנית החדשה הוחלט להתמקד ב-40 ערים ושכונות בשלב ראשון, בהן יבוצעו פרויקטים חברתיים לטווח הרחוק, לצד שיפוץ פיזי של בניינים ותשתיות.
באילת, עיר התיירות הדרומית, התכנית מתמקדת בשכונות 'ערבה' ו-'אופיר', כאשר הפעילות החברתית כוללת בעיקר פעילויות לילדים ולנוער.
לדברי אלי גונן, מנהל מתנ"ס קולייר בשכונה והאחראי על שיקום שכונות בעיר "התקציבים החדשים נתנו לנו דחיפה גדולה. בדיוק עכשיו התחלנו את השיפוץ של מרכז הנוער, וההשקה שלו קרובה מאוד. אנחנו בשלבים של גיוס משאבים ועובדים, ואז נוכל להגיד בפה מלא שפתחנו את המרכז עם מיטב הקורסים והפעילויות".
בשכונות בהן קיימת פעילות של התכנית, נפתחו שתי מסגרות לילדים ולנוער: "מישמיש הוא מרכז הילדים השכונתי", מסביר גונן, "ומנ"ש הוא מרכז נוער שכונתי, המרכז את הפעילויות השונות". גונן מוסיף כי הפעילות באה לתת מענה לקהילה של שכונות 'ערבה' ו-'אופיר', אך גם לכלל השכונות באילת.
קידום נוער - הנחת התשתית לשיפור השכונה בעתיד
התקציבים של התכנית החדשה, 'שיקום שכונות חוזר', הוזרמו בעיקר לפעילות נוער, כאשר המגמה היא בהנחת תשתית לעתיד, יצירת גאווה של הנערים בשכונה ושיפור המצב של כלל האוכלוסייה בטווח הרחוק.
"נכון לעכשיו פועלות בשכונה מסגרות כגון מועצת נוער שהוקמה לאחרונה וכבר מתפקדת, וגם קבוצה של 'נערות נפגשות', הכוללת בנות בלבד", אומר גונן. "בני הנוער יכולים גם לבחור קורסים לפי תחומי עניין, כמו למשל יזמות עסקית, עזרה ראשונה, אומניות ועוד".
לצד הפעילויות המגוונות, אחד המוקדים המרכזיים של הפעילות באילת הוא ספורט וחינוך דרך ספורט.
"אנחנו מפעילים קבוצות שונות של בנים ובנות במגוון ענפים, כמו גם קבוצת כדור-רשת, מעורבת בנים-בנות בגילאי בתי ספר יסודיים", מפרט גונן.
כפי שהספורט משלב בין בנים לבנות, כך הוא מקנה הרגלים בריאים רבים בקרב בני נוער, כמו שיתוף פעולה, קשב וריכוז, הפנמת חוקים ושמירה עליהם, סבלנות, מוטיבציה לקראת השגת מטרות, והכללה של כל האוכלוסיות תחת פעילות משותפת אחת ושוויונית.
"למעשה, אנחנו מתכננים ממש בקרוב לתת מענה נוסף של ספורט וחינוך לאוכלוסיות של ילדים בבית ספר יסודי", אומר גונן. "התכנון הוא להקים קבוצות של כ-20 ילדים בקבוצה, שיעסקו פעם בשבוע בתחום הספורט ופעם בשבוע בתחום חברתי-ערכי". כך, מסביר גונן, הקבוצות יתמודדו עם אתגרים ספורטיביים מצד אחד, וילמדו על ערכים חברתיים מצד שני, באותו הרכב קבוצתי.
גונן מספר על מרכז הנוער המחודש שצפוי להיפתח בשבועות הקרובים. "אנחנו עובדים במרץ על שיפוץ מרכז הנוער, שיכלול בין היתר גם מגרש משולב של כדורגל, כדורסל וכדורעף", זהו חלק בלתי נפרד מההתמקדות של העיר הדרומית בטיפוח ערכי הספוט וחינוך דרך ספורט, מספר גונן.
"המטרה הסופית של פעילות התכנית החדשה היא ליצור דור של בני נוער פעילים, ערכיים, השואפים לשפר את הסביבה בה הם חיים".
בשיתוף משרד הבינוי והשיכון