ועדת הרפורמות הגיעה להסכמה: פיצול דירות - רק בבתים צמודי קרקע, בנייה רוויה תיבחן בהמשך
כמו כן הוסכם כי שטח הדירה יקטן מ-60 מ"ר ל-45 מ"ר והיא תכלול מטבח, שירותים וכניסה נפרדת; הגבלת תקופת השכירות נותרה במחלוקת
חוק פיצול בתים נידון היום (ג') בוועדת הרפורמות בראשות ח"כ רחל עזריה (כולנו) בכנסת. במהלך הדיון הוכרעו מספר סוגיות, ביניהן הוחלט כי לא יפוצלו דירות בבנייה רוויה (בניינים) ויוקם צוות מיוחד שיבחן זאת בנפרד מן החוק הנוכחי. כמו כן, הוחלט כי הדירות שיפוצלו יוכלו להיות בגודל של 45 מ"ר בלבד.
הצעת החוק לפיצול בתים קובעת הוראת שעה לחמש שנים בה הוועדות המקומיות לתכנון ובניה יחויבו לאשר הוספת יחידת דיור אחת להשכרה בבית צמוד קרקע בתוך המבנה הקיים (פיצול יחידת דיור לשתי דירות ללא תוספת בניה). כמו כן, הצעת החוק מצויה בשלב ההכנה בוועדת הרפורמות לקראת קריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. בדיון שהתקיים לא הגיעו להסכמות סופיות ולא התקיימה הצבעה בוועדה ולכן צפוי דיון נוסף בשבוע הבא בנושא. על הצעת החוק חתום ח"כ רועי פולקמן, כאשר לפני כן שר הכלכלה, אלי כהן יזם את החקיקה ולאחר מינויו לשר החוק עבר לידיו של פולקמן
במהלך הדיון הוכרעו שורת סעיפים בהם הייתה מחלוקת לאורך הדיונים. במסגרת כך, הוסכם ששטחה של כל דירת מגורים שתיווסף, מעבר למותר לפי תכנית, לא יפחת מ-45 מ"ר והיא תכלול מטבח, שירותים וכניסה נפרדים. מדובר בשינוי שיקל על גודל הדירות המפוצלות, כאשר בנוסח הקודם דובר על 60 מ"ר, ואח"כ 55 מ"ר. על פי עזריה ישנם זוגות רבים, גרושים, רווקים, סטודנטים - שמשוועים לדירות קטנות לתקופת זמן קצרה או יותר.
בפיצול דירות בבנייה רוויה סוכם שיוקם צוות בהשתתפות מרכז השלטון המקומי, משרדי ממשלה וגורמים מקצועיים שייבחן את הנושא לאחר שהחוק הנוכחי יעבור. כלומר, לא יהיה פיצול בבניינים (בנייה רוויה) בחוק הנוכחי.
סעיף נוסף בו ישנה הסכמה נוכח הדיון הוא שבמקרים של דירה צמודת קרקע שפוצלה ובעליה מעוניינים להשיבה למצבה המקורי, אלה לא יצטרכו לבקש היתר מהוועדה המקומית, אלא זה יהיה בהודעה בלבד. כמו כן, ישנה אי הסכמה כמה, אם בכלל, יהיה היטל ההשבחה במצב שכזה ועל כך צפויים לעסוק בדיון הבא.
עם זאת, יש כמה נושאים במחלוקת וביניהם האם להגביל ל-20% את שיעור היחידות שיפוצלו בבתים צמודי הקרקע. ישנו רצון להרחיב מעבר לכך וימשיך להתקיים שיח בנושא מול מרכז השלטון המקומי. יתקיימו דיונים נוספים בנושא היטל ההשבחה במצב של פיצול וכן במצב של השבה למצב המקורי.
כמו כן, נושא המושבים נותר פתוח והאם יתאפשר לפצל דירות במושבים. היו על כך מחלוקות רבות, בין היתר ח"כ פולקמן העלה חשש לצדק חלוקתי במושבים ובמיוחד בהרחבות, שזו לא הקהילה הוותיקה של המושבים, וכי מדובר בקהילות חזקות יותר והחוק רק ישרת את החזקים. כמו כן, תקופת השכירות והאם תוגבל למשך עשור נותרה במחלוקת.
עו"ד שרית דנה, יועצת משפטית לנושאי תכנון ובנייה למרכז השלטון המקומי ולפורום ה-15 אמרה כי הם מבקשים שיהיה הסכם שכירות לעשר שנים ובן משפחה יהיה פטור מהסכם שכירות פורמלי.
לדבריה, "אנו רוצים הסכם שכירות שיוגבל לעשר שנים, תוך שחוזה שכירות של 49 שנים הוא כבר לא שכירות, אלא דומה לחכירה". כוונתה כי לא יקרה מצב בו מתרחשת העברת בעלות בדירת מגורים באצטלה של שכירות ארוכה מאוד. עוד ציינה כי ישנה חשיבות רבה לייצר שוק שכירות, ולכן מדובר על הסכם לעשר שנים עם אפשרות הארכה. עוד בדיון עלתה הסוגיה האם בן משפחה שגר ביחידה המפוצלת חייב בחוזה שכירות והאם זה פתח למעקף בחקיקה לבני המשפחה.
ביום שלישי הבא צפוי דיון נוסף בוועדה ואולי יגיעו להסכמה בסוגיות שנותרו פתוחות ונראה את החוק עובר להצבעה במליאה הכנסת לקריאה שנייה ושלישית. אי ההסכמות כאמור הן בנושא היטל ההשבחה, תקופת השכירות המותרת ביחידה שפוצלה ודין בני המשפחה בתוך כך. כמו כן, סוגיית המושבים שהוצאו מהחוק נוכח בעיית מספר יח"ד המתאפשרות בנחלת מגורים.