אלפי דירות בשנתיים: הסכם הגג בבאר שבע
בתכנון: 18,000 דירות בשמונה שכונות באר שבע עד סוף 2019. בבדיקה שנערכה עבור ynet, בוחן אתר מדלן את השפעת הסכמי הגג על הערים. היכן ייבנו רוב הדירות מה מבדיל את התוכניות של בירת הנגב ממקומות אחרים? צפו במפה האינטראקטיבית
הסכם הגג עם באר שבע נחתם ב-2015 בין משרד האוצר, משרד הבינוי ורשות מקרקעי ישראל לבין העירייה, ובמסגרתו תתבצע בנייה ושיווק של כ-18,000 דירות חדשות בתהליך מואץ. על פי הערכת העירייה, כל תכניות הבנייה צפויות להתממש במהלך השנים הקרובות. כיצד ישפיע ההסכם על העיר? שאלה זו נבחנה בבדיקה שערך עבור ynet אתר מדלן.
שכונות מגורים חדשות
מטרתו הכללית של הסכם הגג היא לאפשר הקמה מהירה של שכונות מגורים חדשות, כאשר המדינה מצידה מתחייבת לשווק קרקעות בקצב מואץ ולממן את בניית התשתיות ומבני הציבור בשכונות, והרשות המקומית מתחייבת לבנייה מואצת של תשתיות ומבני ציבור, והוצאה מהירה של היתרי בנייה.
בשונה מחלק ניכר מהשכונות החדשות בישראל, בהן תושבים סובלים בשנים הראשונות מקשיים כתוצאה מחוסר מוכנות של השכונה לקליטתם, בשכונות הנכללות בהסכם הגג בעיר, בתי הספר, הכבישים ומבני הציבור צפויים להיות מוכנים עם כניסת התושבים הראשונים לשכונה.
האזורים העיקריים בהם ייושם הסכם הגג הן המבואה הצפונית ושכונת הפארק בהן מתוכננות להיבנות מעל לכ-4,000 דירות בכל אחת. בנוסף לבניית שתי שכונות הענק האלה, שכונת רמות הולכת להתרחב עקב בנייה של כ-3,700 דירות ובאזור המבואה המערבית (הסיגליות) ייבנו כ-1,500 דירות חדשות.
החייאת מרכז העיר
רוב הדירות שיתווספו לעיר במסגרת הסכם הגג ייבנו בשכונות מעטפת דוגמת שכונת הפארק והמבואה המערבית, אולם במקביל לבנייה בשולי העיר מקדמת העירייה בנייה חדשה עם עירוב שימושים (שמבני המגורים כוללים שטחים המיועדים למסחר, משרדים ועסקים), בתחום שכונות העיר הקיימות.
לצפייה בגודל מלא לחצו כאן או על המפה. לצפייה בדירות החדשות בשכונות בבאר שבע לחצו על האייקונים הצהובים. לצפייה במחירי הדירות בשכונות לחצו על האייקונים החומים:
כך לדוגמה, על חורבות איצטדיון ווסרמיל צפוי לקום מתחם מגורים שיכלול כ-2,000 דירות, שטחי משרדים ומסחר בכ-14 מגדלים בני כ-20 קומות. "השכונה החדשה תייצר מצד אחד רצף בנוי בין שכונות ב' ו-ה', שכיום מופרדות על ידי האצטדיון, אולם מהצד השני היא תתאפיין בבנייה של מגדלים רבי קומות המקיפים פארק ציבורי מוגבה", אומר רם גפן, חוקר שכונות באתר מדלן. "בעקבות זאת, לא פעם הושמעה ביקורת נגד התוכנית, על פיה התכנון של השכונה יהפוך אותה למתחם מגורים המנותק מהסביבה".
עוד נקבעה בהסכם הגג, תוכנית שמטרתה להפוך את שדרות יצחק רגר, החוצות את העיר מצפון לדרום, מציר תנועה ראשי לרחוב שוקק חיים. הרחוב ממוקם בסמיכות לאוניברסיטת בן גוריון ובעירייה מקווים שיוכלו לנצל את הקרבה הזו ליצירת אזור בילוי חדש בעיר שישרת בעיקר את אוכלוסיית הסטודנטים. על פי התכנון, ייבנו לאורך החלק הדרומי של שדרות רגר כ-400 דירות במגדלים בני כ-20 קומות עם משרדים וקומת מסחר, שיצטרפו למתחם מגדלים שכבר קיים ומאופיין בעירוב שימושים.
כמו כן, במטרה לעודד הליכה ברחובות העיר ולחבר בין חלקים שונים שכיום מנותקים על ידי צירי תנועה ראשיים, מקדמת העירייה הקמת טיילות מוצלות לאורך שדרות דוד טוביהו (כביש 25) ורחוב בן גוריון.
יותר שטחים פתוחים
בעשור האחרון פועלת העירייה לשיפור הפארקים והגינות הציבוריות כדוגמת גן מרמלדה בשכונה ג' וגן החייל האוסטרלי בשכונה י"א. יחד עם זאת, שטחים פתוחים ברחבי העיר אינם מזמינים וחלקם עומדים מוזנחים. הסכם הגג מדגיש את החשיבות בפיתוח ושדרוג השטחים הפתוחים, כדוגמת פארק המחצבה בשכונה ד' שעומד נטוש ופארק הסופרים בשכונה ב'. אולם אחד מהפרויקטים המשמעותיים ביותר הוא פיתוח פארק נחל באר שבע.
"פארק נחל באר שבע הוא יוצא דופן שכן הוא נועד לענות על הצורך של תושבי באר שבע בשטח ציבורי פתוח משמעותי כדוגמת פארק הירקון בתל אביב, שישרת את תושבי כל השכונות בעיר", אומר גפן. "לפי התכנון ישתרע הפארק על שטח כולל של 5,300 דונם ויהיה לאחד מהפארקים העירוניים הגדולים בישראל. הפארק יכלול אטרקציות רבות ביניהן אגם מים מלאכותי, שבילי אופניים, ספורטק, טיילת ואתרים היסטוריים וארכיאולוגים".
עד היום פותחו בפארק כ-470 דונם הכוללים שבילים, פינות ישיבה, גשר מיתרים ואמפיתאטרון. יחד עם זאת, השטח המפותח בפארק מנותק משכונות העיר, שהרי דרך הגישה אליו עוברת באזור התעשייה המוזנח שנמצא בדרום מזרח העיר.
בהסכם הגג נקבע כי לצורך שיפור דרך הגישה לפארק פועלת העירייה להסדרה ושדרוג של אזור התעשייה באמצעות פינוי שטחים לטובת בנייה של מתחמי בילוי ופנאי, תעסוקה ומלונאות. בנוסף קובע ההסכם פיתוח הטיילת לאורך נחל באר שבע כך שתגיע עד לשכונת נווה נוי הסמוכה, והקמת גשר להולכי רגל שיחבר בין מתחם "ביג" ובין האגם המתוכנן בפארק.
אחד מהפרויקטים המשמעותיים שיחברו את פארק באר שבע לעיר הוא הקמת שכונת הפארק, הצפויה להכיל מעל ל-4,000 דירות בבניינים בני 5-8 קומות ומתחם של צמודי קרקע. "השכונה וצפויה להתחבר לפארק באמצעות טיילת", מפרט גפן. "כיום אין כלל מגורים באזור הדרום מזרחי של העיר, ובניית השכונה תייצר נוף עירוני מהפארק - בניגוד לנוף התעשייתי הנשקף ממנו כיום".
שטחים פתוחים נוספים שהעירייה תפתח לרווחת הציבור, הם ערוצי הנחל הטבעיים שעוברים בתחום באר שבע וכיום אינם מנוצלים. לאחר פיתוח נופי של הערוצים, שכונות צפון העיר יהינו מפארק ציבורי בערוץ נחל הכובשים, ושכונות דרום העיר מפארק ציבורי בערוץ נחל בקע.
תחרות בישובים האמידים
אחד מהתהליכים שישפיעו באופן ניכר על פיתוח הדרום הוא העתקת בסיסי צה"ל לנגב, שמטרתה להביא לצמיחה באזור על ידי הרחבת יישובים, הקמת קווי רכבת וכבישים, ופיתוח תשתיות בתחומי החינוך והבריאות. מהלך זה צפוי לחזק את יישובי הדרום באמצעות מעבר של אוכלוסייה חזקה וכבר כיום, הרשויות מנסות לעודד מעבר של אוכלוסייה חדשה בכל מיני אמצעים.
לדברי גפן, "קיימת תחרות סמויה בין הרשויות השונות על מי ימשוך את האוכלוסייה החזקה לישוב. על מנת שאותם תושבים חדשים יבחרו לגור בבאר שבע במקום ביישובים החזקים כדוגמת מיתר, עומר ולהבים בסביבתה, עיריית באר שבע קבעה שחלק משמעותי מהבנייה החדשה בעיר תוקצה לבתים פרטיים, ואכן לפי התכנון מתוך כ-18,000 דירות שייבנו כ-30% יהיו צמודי קרקע.
"בניגוד לשכונות הענק שיתאפיינו בבנייה רוויה, שכונות צמודי הקרקע צפויות להתאפיין בצפיפות נמוכה ומרחבים פרטיים ולהיות פחות מזוהמות עקב תנועה דלה של תחבורה. מדובר בסל תכונות שבעיני ישראלים רבים מבטא איכות חיים גבוהה יותר כדוגמת שכונת רמות בצפון העיר. אולם מאחר ומדובר בשכונות מעטפת הרחוקות ממרכז העיר ומפארק נחל באר שבע, סביר להניח שהתושבים יהיו תלויים ברכבם הפרטי וכן שאותן שכונות תהיינה עם אופי פרברי ומנותקות ממוקדי העניין בעיר".