החופים שאולי לא נהנה בהם בקיץ הבא: צפו בתוכניות הנדל"ן
שלוש שנים אחרי הניסיון הקודם - ההצעה לתיקון חוק החופים חוזרת במטרה שלא לאפשר לתוכניות בנייה ישנות על קו המים לצאת לפועל ללא בחינה מחודשת. אילו תוכניות בנייה יצאו מאז לדרך? צפו במפה המלאה
ניסיון נוסף להציל את החופים הפתוחים בישראל מהבנייה המאיימות עליהם: ביום ראשון יעלה לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה התיקון לחוק החופים, שנועד לחייב בחינה מחדש של תוכניות הבנייה הישנות המאושרות לאורך רצועת החוף של הים התיכון, הכנרת ומפרץ אילת.
מדובר בכ-50 תוכניות בנייה הכוללות אלפי יחידות דיור וחדרי מלון, שאושרו לפני כניסתו לתוקף של חוק השמירה על הסביבה החופית בשנת 2004. החוק אוסר על בנייה בטווח של 100 מטרים מקו המים ומחייב אישור מיוחד של הולחו"ף (הוועדה לשמירה על הסביבה החופית) לתוכניות בטווח של 300 מטר.
כיום, החוק אינו חל על תוכניות שאושרו קודם לכניסתו לתוקף. באופן זה, היזמים יכולים לקבל מהרשות המקומית היתר בנייה מכוח התוכניות הללו, מבלי שהדבר מתפרסם בציבור. באופן זה רק השבוע התבשרנו כי החל שיווק פרויקט מגורים יוקרתי עם 207 דירות בוטיק במרחק של כ-50 מטר בלבד משפת הכנרת, במסגרת תוכנית משנת 1989. לטענת היזמים, בעקבות התוכנית ייפתח החוף לשימוש הציבור מחדש. מתחם חדש נוסף הוא קומפלקס שנפתח כעת על קו החוף של נתניה וכולל שני מגדלי מגורים של 34 ו-37 קומות עם 320 יחידות דיור ובית מלון.
התיקון המוצע דורש לבחון מחדש את כל תכניות הבנייה הללו לפי הסטנדרטים התכנוניים והסביבתיים המתקדמים שנקבעו בחוק החופים המקורי. התיקון לחוק גובש בסיוע עמותת "אדם טבע ודין" והוגש על ידי ח"כ דב חנין (חד"ש) בתמיכת עשרות ח"כים נוספים.
לפני כשלוש שנים נעשה ניסיון להעביר את התיקון כך שיחול גם על התוכניות שקדמו לו, אולם לאחר שקיבל את אישור ועדת השרים, הוא עבר לבחינת צוות בינמשרדי. בינתיים הממשלה התחלפה והצעת החוק נתקעה. בזמן שעבר מאז חלק מתוכניות הבנייה כבר יצאו לדרך, כמפורט במפה שלפניכם:
תוכניות מתקופת המנדט הבריטי
בין התוכניות שכבר יצאו לדרך כלולה התוכנית להקמת יחידות מגורים, מסחר ומלונאות בחוף אכזיב. מדובר בתוכנית שאושרה בשנת 1994 להקמת 1,500 יחידות דיור וכן שני מתחמי בתי מלון גדולים בשטח של כ-300 דונם על גבול הגן הלאומי אכזיב. הפרויקט ממוקם במרחק של כ-150-100 מטר מקו המים.
הדחפורים כבר עלו על הקרקע, אך כעת ממתינה התוכנית להכרעת בית המשפט בעתירה שהגישו נגדה אדם טבע ודין. "אנחנו מנהלים קרב מאסף בניסיון להרחיק את הבנייה מקו החוף", מסרה ל-ynet יעל דורי, ראש תחום תכנון באדם טבע ודין.
גם בחופי הכנרת מתוכננים פרויקטים נוספים, בהם כפר הנופש בחוף כורסי שכבר יצא לדרך, פרויקט מלונאות בחוף מגדל וכן מלון בחוף סירונית. באילת מתכננים להקים בתי מלון ומיזמים תירותיים בחופים שמדרום לעיר, עד הגבול עם מצרים.
נושא הפיצוי ליזמים - לא פשוט
כבר היום קיימת צפיפות רבה בחופים, כפי שמרגיש על בשרו כל מי שפוקד את החופים בעיקר בסופי השבוע. לפי נתוני אדם טבע ודין, לכל אדם במדינה יש בין 1.5 ל-2 ס"מ של חוף, כך שאם ימומשו התוכניות הללו, לציבור יישאר הרבה פחות שטח לנפוש בו.
התיקון לחוק זוכה לתמיכה רחבה מצד חברי כנסת, אבל צפוי להתקיים לגביו מאבק לא פשוט. "אני מקווה שהפוליטיקאים יבינו שכולם רוצים ללכת לים להנות מהחופים", אומרת דורי. "אם כל התוכניות הללו ייבנו, המרחב החופי יקבל אופי של מרחב פרטי והחופים הללו פשוט ייגזלו מהציבור. חוק החופים לא אוסר בצורה קטגורית על בנייה בתחום ה-300 מטר מקו המים, אבל קובע שהתוכניות במרחב הזה צריכות לשרת קודם כל את הציבור".
אל מול אלו ניצבים צרכי התיירות וכן היזמים, שעלולים לספוג נזקים כלכליים כבדים לאחר שכבר השקיעו סכומי כסף גדולים בפרויקטים המתוכננים. אם התיקון יאושר תדרש המדינה למצוא דרך לפצות אותם, בין אם בכסף ובין אם בהעברת זכויות הבנייה לשטחים אחרים. אבל כפי שמדגים המקרה של חוף פלמחים - נושא הפיצוי אינו כה פשוט.
כזכור, כפר הנופש בפלמחים בוטל לפני כשש שנים לאחר מחאה ציבורית נרחבת, ממש עם תחילת העבודות בשטח. האזור הוכרז כגן לאומי, אולם עד היום לא הוסדר נושא הפיצוי ליזמים. רק בשבוע שעבר דחו ועדות התכנון ערר שהוגש נגד ההחלטה לבטל את תוכנית כפר הנופש, בניסיון נוסף לשנות את ההכרעה בנושא. משרד התיירות, שתמך בעמדת היזמים, ציין כי החלופות שהוצעו ליזמים לא אפשרו פיתוח מוצר תיירותי דומה.
דורי לעומת זאת, לא חושבת שמדובר בנושא סבוך מדי. "אנחנו סבורים שהפיצוי ליזמים לא יעלה מילארדי שקלים", היא אומרת. "לא בכל התוכניות יש יזמים שהשקיעו ותכננו, ואיפה שיש - אפשר למצוא פתרון.
"המדינה גוררת רגליים במשך שנים עם הנושא הזה. רשות מקרקעי ישראל צריכה לגבש מנגנון שיאפשר פיצוי נאות ליזמים ויחזיר את החופים לציבור כמו בניו זילנד למשל, שם המדינה קנתה את החופים מיזמים".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם, טבע ודין, מסר כי "כאשר ניסחנו את הצעת החוק, עמדו לנגד עינינו עשרות המאבקים הציבוריים והמשפטיים נגד בנייה על החופים, כמו מגדלי חוף הכרמל, פלמחים, סי אנד סאן ומאבקים שעדיין מתנהלים כמו המאבק למען חוף אכזיב".
ח"כ חנין מסר, כי "החופים שלנו הם לא נדל"ן. התיקון לחוק החופים ימנע את הפיכת חופי הים של כולנו לאתרי נופש ולשכונות לעשירים בלבד. אם התיקון לא יאושר, נמשיך לראות כאן מאבקים ציבוריים חזקים ומוצלחים שדורשים הגנה על כל חופי הים, ממש כמו בפלמחים ובאכזיב".