שתף קטע נבחר

בשמים וסבונים מוצקים לא יהיו חלק מרפורמת התמרוקים - במשך שנתיים

משרד הבריאות הודיע במהלך דיון של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת כי יבואני ויצרני הבשמים לא יעברו לאחריות רגולטורית מחמירה של המשרד, אלא יישארו תחת רגולציה מקלה של משרד הכלכלה. עקב כך יתאפשר ייבוא מקביל "חופשי". נציג היבואנים: "בושם עלול להיות מסוכן כמו איפור. ישראל תהפוך לפח הזבל של העולם"

"בשמים וסבונים מוצקים לא יהיו חלק מרפורמת התמרוקים, ויישארו באחריות משרד הכלכלה למשך פרק זמן משמעותי נוסף", כך קבע היום (ד') מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב במהלך דיון בנושא בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות. יבואני בשמים רשמיים הפעילו לחצים כבדים על מנת שבשמים לא יוחרגו מהרפורמה.

 

משמעות הדברים כי אם תיקון החקיקה הנדרש יאושר על ידי הכנסת, יבואני ויצרני הבשמים לא יעברו לאחריות רגולטורית מחמירה של משרד הבריאות, אלא יישארו תחת רגולציה מקלה של משרד הכלכלה. לשם כך יידרש תיקון בחקיקה ראשית.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), הודיע כי מהלך זה זוכה לברכתם של שרי הכלכלה והאוצר. אך יו"ר חטיבת הקוסמטיקה בלשכות המסחר, ראובן בילט, טען: "בושם עלול להיות מסוכן לציבור כמו איפור ומוצרי טיפוח. פתאום בריאות הציבור לא חשובה למשרד הבריאות? זו כניעה לדמגוגיה. ישראל תהפוך לפח הזבל של העולם".

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אללוף ()
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אללוף
 

 

בתגובה אמרה רכזת תעשייה באגף התקציבים במשרד האוצר, עדי חכמון: "שאיגוד לשכות המסחר לא ידאג לבריאות הציבור". ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) פנה לבילט ואמר: "משרד הבריאות קיבל את ההחלטה הנכונה, מדוע אתה חושש מתחרות?".

  

יבואן מקביל: "השכל הישר ניצח היום בכנסת"

בהודעה לעיתונות שנשלחה מהוועדה תהתה בן ארי, "עד מתי נשלם על פרשת רמדיה? הסיכון נמצא בכל דבר". עוד אמרה: "מפחידים את הציבור, כאילו השוק מוצף במוצרים מורעלים. אין לזה סוף. באנו לכנסת הזאת כדי לטפל ביוקר המחיה. פרשת רמדיה היתה פרשה קשה, אבל מאז עברו שנים רבות וניתן לפקח ובמקביל גם להוריד את המחירים. גורמים חדשים רוצים להיכנס לשוק ואתם גומרים אותם".

 

רון טיומקין, יבואן מקביל של בשמים מסר בתגובה: "השכל הישר ניצח היום בכנסת. אנחנו מודים למשרדי הכלכלה, האוצר והבריאות על הסיוע בהחרגת הבושם מהתקנות. המאבק על הורדת יוקר המחיה, הזכות לפרנסה הוגנת, המאבק בחברות ענק של טיקונים דורסניים, כל אלו היו בדיון על הכללת הבושם בתקנות הרוקחים. אנחנו שמחים ומאושרים שנוכל להמשיך לייבא בשמים של חברות עולמיות מובילות תוך שמירה על בריאות הציבור, ובמחירים מעולים ולהמשיך לשמח את עם ישראל".

 

בר סימן טוב הוסיף כי: "המטרה שלנו היא שישראל תהיה אירופה, שכל מוצר שמשווק שם יוכל להיות משווק כאן אוטומטית, ולהיפך. יש לנו כבר מסגרת כללית להסכם עם האיחוד האירופי, וכעת צריך להחליט לגבי תקופת הביניים עד אז. הציפייה שבסוף חודש ספטמבר תהיה מדיניות אחרת בתחום התמרוקים היא לא ריאלית, בלשון המעטה". 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

 

סמכות יתר למשרד הבריאות או שמירה על בריאות הציבור?

חברי הכנסת מרב בן-ארי, איציק שמולי ומיכל בירן הסתייגו מסעיף הנמצא בתקנות לפיו משרד הבריאות "רשאי לדרוש נתונים או מסמכים נוספים לשם הבטחת בריאות הציבור ולשם הבטחת יעילות התמרוק". ח"כ שמולי: "זה לא מידתי, משרד הבריאות יוכל לעשות ככל העולה על רוחו". ח"כ בירן: "זה צ'ק פתוח". בר סימן טוב אמר בתגובה: "לא נצמצם את סמכותנו". 

 

עו"ד מורן שקלאר, יועצת משפטית לאפי חורי הפצה, אמרה במהלך הקראת סעיפי התקנות: "התקנות מבטלות הקלות בייבוא ממדינות רבות. יש לזה השלכות הרות גורל. זה יחסל את כל תעשיית הקוסמטיקה בישראל".

 

גם מנהלת רכש ביהודה מזרחי בע"מ, רבקה מזרחי, טענה כי כתוצאה מכך העסק ייפגע אנושות. בתגובה לכך אמר מנכ"ל משרד הבריאות: "הרפורמה אומרת שמעתה לא נבדוק כל מוצר לפני שנכנס לארץ, אלא נסמוך על רשימת המדינות המוכרות שקבע המחוקק, ואם המוצר מיוצר או משווק שם. אני סומך רק על מדינות אלה, ולא על רגולציה בסין או בטורקיה".

 

עם זאת, יש ייצור רב מאוד של מוצרי קוסמטיקה בסין, בדרום קוריאה ובטח שבטורקיה. במשרד מסרבים להכיר במדינות אלה כמדינות "המוכרות" על-ידי המשרד ככאלה שאישור אירופי למוצרים המיוצרים בהן מספיק כדי לייבאם ארצה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים