שתף קטע נבחר
 

קק"ל: רשות מקרקעי ישראל חייבת לנו כ-3 מיליארד שקל

לטענת אנשי קרן קיימת, רשות מקרקעי ישראל מסתירה ממנה נתונים הדרושים לגביית הכספים שהיא חייבת לה עבור שיווק קרקעותיה. הכלכלן הראשי של רמ"י: העברנו בטעות חלק מהרווחים של קק"ל למדינה ואנו מתקשים לאתר אותם

קרן קיימת לישראל (קק"ל) טוענת כי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מסתירה ממנה כבר ארבע שנים נתונים על חוב של כמעט 3 מיליארד שקל. נוסף על כך, הקרן מאשימה את רמ"י כי 800 מיליון שקל מתוך החוב הכולל הם חובות מוסכמים - וגם אותם רמ"י מסרבת להעביר.

 

בכירים בקק"ל הטיחו באנשי רמ"י האשמות קשות בישיבת הוועדה לביקורת המדינה שהתקיימה ביום רביעי האחרון. גם יו"ר הוועדה קארין אלהרר ממפלגת יש עתיד הצטרפה לביקורת על הרשות.

 

החוב המדובר נוצר, לטענת קק"ל, במסגרת הסדר בין שני הגופים שלפיו רמ"י מנהלת עבור קק"ל קרקעות שבבעלותה. הקרן הקיימת מחזיקה ב־12% מקרקעות ישראל, ובהן קרקעות יקרות רבות במרכז הארץ. לפי אמנה בין מדינת ישראל לבין קק"ל, רמ"י מנהלת את הקרקעות ואמורה להעביר לקק"ל את ההכנסות משיווקן, בניכוי הוצאות ניהול.

 

בקק"ל טוענים שבמהלך השנים נוצר במסגרת הסדר זה חוב של 2.85 מיליארד וכי רמ"י אינה מעבירה נתונים הדרושים לבירור החוב. בין היתר, היעדר הנתונים מונע מאנשי קק"ל לבדוק אם כספים שמגיעים לקרן הועברו במקום זאת למדינה.

 

לפני כשנה רמ"י כפתה על קק"ל גישור, באמצעות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לשעבר עו"ד שרית דנה, במטרה להגיע לפשרה בנוגע לחוב. ואולם, הגישור הופסק על ידי קק"ל לאחר ישיבה אחת, שנערכה לפני כארבעה חודשים. מאז לא מונה מגשר חדש. 

 

בישיבה קודמת של הוועדה סוכם שרמ"י תעביר לקק"ל את כל הנתונים שביקשה. בפועל הדבר מעולם לא נעשה. "אתם עושים מהוועדה צחוק", אמרה אלהרר לכלכלן הראשי של רמ"י דוד מזרחי.

 

יו"ר קק"ל דני עטר אמר בישיבת הוועדה: "אנחנו לא מצליחים לקבל שום נתון. מזרחי אומר מה שהוא רוצה, הוא מדקלם דברים, הוא לא עונה לשאלות".

 

אלכס חפץ, מנהל החברה־הבת של קק"ל הימנותא, אמר שאנשי הארגון מגלים בדו"חות של רמ"י טעויות של עשרות עד מאות מיליוני שקלים. לדבריו, לאחר שטעות מתגלה הם צריכים לבקש עליה החזר מהחשב הכללי. לדבריו, נדרשת מהם "אשפות פיננסית" כדי לאתר את הטעויות בגלל היעדר הנתונים מצד רמ"י.

 

חפץ סיפר שבעבר העבירה רמ"י לקק"ל כמה מאות מיליוני שקלים על חשבון החובות, אבל לפני ארבע שנים עצרה החשבת של רמ"י אז חני גד את ההעברות ומאז הן לא התחדשו. לטענת חפץ, רמ"י וקק"ל מסכימים על חובות של 700-800 מיליון שקל. לדבריו, חוב של 50 מיליון שקל נובע מתקלה המכונה באג 2008, שבמסגרתה ניתנה ב־2008 הוראה להעביר עודפי כספים של הרשות למדינה במקום לחלק אותם גם עם קק"ל. 

 

מזרחי, שנכח גם הוא בישיבת הוועדה, אמר שרמ"י מעבירה לקק"ל אחת לחודש דו"ח של כל ההכנסות מהקרקעות, בניכוי ההוצאות. "ההסדר הזה מתנהל כבר עשרות שנים", אמר. עוד טען כי עובדי קק"ל נמצאים במהלך כל השבוע במשרדי רמ"י ומקבלים את כל המידע שהם מבקשים. "אנחנו לא מסתירים נתונים", אמר.

 

מזרחי סיפק הסבר מפתיע לכך שהמחלוקת על החוב אינה נפתרת. לדבריו, רמ"י העבירה בטעות רווחים מקרקעות של קק"ל למדינה ועכשיו מתקשה לברר את הטעויות. ההסבר הזה לא סיפק את אלהרר. "אתם לא יודעים לזהות גוש חלקה?", ענתה יו"ר הוועדה. מזרחי אמר עוד כי הסיבה שגם הסכומים המוסכמים לא מועברים לקק"ל היא שנעשו טעויות גם לטובת הקרן הקיימת. לדבריו, הגישור היה אמור להכריע בנושאים אלה. אלהרר דרשה למצוא בהקדם מגשר חדש שיכריע במחלוקת.

 

המשנה למנכ"ל משרד מבקר המדינה יובל חיו אמר בישיבה: "לא יכול להיות ששני גופים מבוקרים ימשיכו להתווכח עוד שנים על 3 מיליארד שקל". עו"ד אליס גולדמן מתנועת אומץ הוסיפה בסיום הישיבה: "יש פה שני גופים שמנהלים את רוב קרקעות המדינה ומתנהלים בסוג של גנון. זו בושה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים