זינוק במספר המינימרקטים שנתפסו מוכרים ביצים וחלב ביוקר
מצפצפים על החוק: ב-1 מכל 3 מינימרקטים ומכולות שהתלוננו נגדם התגלתה הפקעת מחירים של מוצרים שבפיקוח המדינה של עד 20%. הממצאים, מהמחצית ה-1 של 2017, גבוהים פי 2 מממצאי 2016. גם בסופרמרקטים נמצאו הפקעות דומות. משרדי הכלכלה והחקלאות מסרו שהוגשו 90 כתבי אישום, והליכי האכיפה והענישה הוחמרו, אך מסרבים להסגיר את שמות בתי העסק
מפקיעים מחירים ופוגעים בשכבות החלשות: משרדי החקלאות והכלכלה דיווחו היום (א') כי כל בית עסק שלישי שהתלוננו עליו צפצף על החוק והפקיע מחירים של מוצרים שמחיריהם נמצאים בפיקוח המדינה. מדובר בעיקר במכירת ביצים ביוקר, אבל גם בהפקעת מחירי חלב, שמנת וגבינה לבנה. מדובר בעיקר במכולות ומינימרקטים (כ-72%), אך נמצאו גם הפקעות בסופרמרקטים. במינימרקטים ובמכולות קונים בעיקר קשישים וצעירים. שמות בתי העסק? שמורים במשרדי הממשלה ולא חשופים לציבור.
מכירים סופרמרקט, מכולת, או מינימרקט שמפקיעים מחירים או שלא מציינים מחיר על גבי המוצר? צלמו וכיתבו לנו >>
המשרדים מסרו כי במהלך המחצית הראשונה של 2017, חל גידול של יותר מפי שניים במקרי הפקעות מחירים בנקודות המכירה במחיר המפוקח לצרכן, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בתקופה הנדונה נבדקו 4,752 עסקים. בבדיקה התברר, כי מתוך 500 תלונות שהוגשו בנושא מוצרים בפיקוח, נמצאו 183 מקרים של הפקעת מחירים בנקודות המכירה לצרכן (לעתים אף יותר מהפרה אחת בנקודת המכירה). זאת לעומת 120 מקרים בלבד של הפקעת מחירים בנקודות המכירה, בכל שנת 2016.
ההפקעות במחירי ביצים נעו בין 10% ל-20% יותר מהמחיר המרבי המומלץ. הבודקים מצאו חלב שנמכר בכ-10% יותר מהמחיר המרבי. הפקעת מחיר דומה הייתה במוצרי שמנת מתוקה: המפקחים מצאו מחיר שעבר את המחיר המרבי ב-10%. במחיר מוצרי הגבינה הלבנה נצפו הפקעות מחיר בשיעור של 10%-15% בממוצע מעל המחיר המותר המרבי.
המוצרים שמחירם נמצא תחת פיקוח המדינה הם:
מוצרים אלה ניתן למכור בזול יותר מהמחיר המפוקח,
אך לא במחיר גבוה ממנו.
קנסות של אלפי שקלים על מפקיעי מחירים. אך מיהם המפקיעים? זה סוד
במשרדים מסרו בהודעה לעיתונות: "בהתאם להוראות חוק פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, מגישה הלשכה המשפטית במשרד הכלכלה כתבי אישום פליליים נגד בעלי העסק ומנהלים (במקרים שהם בבחינת מבצעי העבירה או שהפרו את חובת הפיקוח שלהם למניעת עבירות), במקרה של הפקעות מחירים במצרכי יסוד ומנהלת מולם הליכים פליליים בבתי המשפט. רוב התיקים מסתיימים בהרשעה פלילית של בעלי העסקים ומנהליהם ובהטלת קנסות.
"..בפסק דין שניתן לאחרונה, בעקבות חקירה שערך האגף לאכיפה במסחר במשרד הכלכלה ולכתב אישום שהוגש על ידי הלשכה המשפטית במשרד, קבע בית-המשפט כי אין להקל ראש בביצוע העבירות של הפקעת מחירים שנועדה בעיקר לשמור על השכבות החלשות, בייחוד כאשר מדובר בהפקעה של שורת מוצרים ובשיעור לא מבוטל. בעקבות כך הרשיע בית-המשפט בעל עסק שמכר במינימרקט בראשון-לציון 6 מצרכי יסוד וביניהם לחם, חלב, גבינה, שמנת ועוד, תוך הפקעת המחיר המירבי שקבע המחוקק וגזר עליו קנס עונשי של 15 אלף שקל וכן חייב אותו לחתום על התחייבות כספית של 30 אלף שקל שתופעל במידה וישוב להפקיע מחירים.
"במקרה נוסף הרשיע בית המשפט חברה אשר הפקיעה במעדנייה במודיעין, מחירי 3 מצרכי מזון בסיסיים ובניהם ביצים ואשל והשית עליה קנס עונשי בסך של 22.6 אלף שקל וכן חייב אותה לחתום על התחייבות בסך של 226 אלף שקל שתופעל אם תחזור החברה על מעשיה.
"פסקי דין אלו מצטרפים לכ-40 גזרי דין נוספים שניתנו על ידי בתי המשפט בשנה החולפת ברחבי הארץ בתחום הפקעות המחירים וזאת כתוצאה מהגברת הפעילות על ידי הלשכה המשפטית והאגף לאכיפה במסחר במשרד הכלכלה בתחום, ולהגשת 90 כתבי אישום על ידי המשרד בנושא זה לבתי המשפט בשנה האחרונה".
במשרד הכלכלה סירבו לבקשת ynet לפרסם את שמות כ-40 בתי העסק שכבר הורשעו בהפקעות מחירים. במשרד מסרבים להסגיר את שמות בתי העסק הללו, בטענה שאי אפשר לפרסמם שכן מדובר ברישום פלילי לעסק פרטי. במשרד הסכימו למסור רק שם של בית עסק אחר: מעדניית קשטן דאלי בחטיבת גולני 9 מודיעין, שכן מדובר בעסק הרשום כתאגיד. כך, זכות הציבור לדעת אלו בתי עסק גזלו מהם לכאורה כספים שלא כדין - נפגעת.