הסכם גג לאשדוד: 30 אלף דירות במחיר למשתכן
ראש הממשלה, שר האוצר, שר השיכון וראש עיריית אשדוד חתמו בטקס חגיגי על הסכם הגג הגדול ביותר שנחתם עד כה בישראל להקמת 30 אלף דירות באשדוד, כולן במסגרת מחיר למשתכן. "הסכם הגג באשדוד נולד בדרך של ייסורים, כל מי שיכול היה להפריע בדרך הפריע. אבל בזכות הרבה עבודה קשה של כל הגורמים הגענו ליום הזה", אמר כחלון
העיר אשדוד הצטרפה היום (א') באופן רשמי לערים שחתמו על הסכם גג. בטקס חגיגי שנערך בעיר במעמד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר משה כחלון, שר השיכון יואב גלנט וראש עיריית אשדוד יחיאל לסרי. ההסכם קובע הקמת 30 אלף יחידות דיור במסגרת מחיר למשתכן בעיר.
על פי ההסכם, בהיקף של מיליארדים. כ-40% מהדירות יהיו דירות של 3 חדרים, 40% נוספים של 4 חדרים וכ-20% הנותרים דירות גדולות של יותר מ-100 מ"ר. בנוסף במסגרת ההסכם יבנו תשתיות, גני ילדים, בתי ספר, פארקים, מחלפים חדשים וספריה עירונית, כמו גם יושקעו למעלה מ-1.7 מיליארד שקלים ברובעים הוותיקים של העיר.
בשנים האחרנות אשדוד זינקה והסכם הגג צפוי לדחוף אותה עוד קדימה, לצד פתיחת בית החולים הציבורי ופיתוח נמל היובל, שבנייתו עתידה להסתיים ב-2020.
בנאומו, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו "כשבאתי לאשדוד פעם ראשונה כילד, אני זוכר שהיינו שרים 'אנו באנו ארצה לבנות ולהיבנות'. וכיום רואים את תנופת הבנייה והפיתוח שעושים מאמץ אדיר.
"אנחנו עושים את זה תוך כדי שיש מולנו אתגרים ביטחוניים שלא היו מול שום מדינה אחרת, וזה מגדיל את ההישג. אני רוצה לחבר את זה לנתיב תחבורתי באילת שייתן גשר יבשתית בין אסיה לאירופה. בונים באשדוד מכון להתפלת מים, בית חולים. אשדוד היא מיקרו-קוסמוס של מדינת ישראל. כולנו מובילים את האמצעים הדרושים כדי שנבנה את הארץ - החזון הציוני מתגשם בכל ארץ ישראל".
שר האוצר משה כחלון פנה לנוכחים ואמר "אני מציע לא להתרשם מכל מיני איומים ופרסומים של אינטרסנטים בעיתונים שצצים בעקבות ההצלחה של מחיר למשתכן. יש 27 אלף זוגות צעירים שזכו כבר בדירה וכל זוכי סדרה א' יזכו בזכות לדירה כבר בחודשים הקרובים.
"צריך להגיד את האמת - הסכם הגג באשדוד נולד בדרך של ייסורים, כל מי שיכול היה להפריע בדרך הפריע. אבל בזכות הרבה עבודה קשה של כל הגורמים הגענו ליום הזה".
שר השיכון יואב גלנט אמר "ההסכם, עליו עמלו הצוותים המקצועיים במשרד השיכון ובשיתוף משרד האוצר, מתווסף לתנופת הבנייה המשמעותית וימשיך את מאמצינו לצינון זירת הנדל"ן. ההסכם בעלות כוללת של 6 מיליארד שקלים, הינו ייחודי ומורכב, כולל פתרונות חינוך, תחבורה ותעסוקה ונותן מענה איכותי לכלל המגזרים באשדוד, שהיא עיר משמעותית ומרכזית במדינת ישראל, בעלת מיקום אסטרטגי יוצא דופן. אני גאה על כך שהגענו לרגע הזה".
ראש העיר ד״ר יחיאל לסרי, אמר בכנס, כי במסגרת ההסכם התקציב לתשתיות הוכפל מכ-200 מיליון שקל ל-400 מיליון שקל. הוא הוסיף כי אשדוד יוצאת לתקופה חדשה. "יצרו את הסכם הגג הגדול ביותר שנחתם עד היום עם 30,046 יחידות דיור, ולהערכתנו זהו גם ההסכם הטוב ביותר מכל ההסכמים שנחתמו עד היום. למדינת ישראל ולעיר אשדוד.
"העיר מציינת 60 שנה להקמתה וחותמת על הסכם גג שיוביל אותנו לעידן חדש בתולדותיה. מימוש הסכם הגג עם המדינה מִתחבר לְתוכנית המתאר החדשה של העיר, ויגשים את החזון שלנו לאשדוד לעשור הקרוב. אשדוד תהפוך למטרופולין כלכלי-חברתי-תרבותי מהגדולים והחשובים במדינת ישראל".
13 אלף יחידות דיור על חולות אשדוד
מחוץ לטקס החתימה על ההסכם עשרות מאנשי החברה להגנת הטבע, בהם גם מנכ"לית הארגון איריס האן, הפגינו נגד הכוונה לבנות יחידות דיור על חולות אשדוד במסגרת ההסכם. המפגינים החזיקו שלטים בהם נכתב: "לא בונים על הדיונה הגדולה באשדוד".
מוקדם יותר השבוע פנתה החברה להגנת הטבע לשרי האוצר והשיכון בבקשה להימנע מפגיעה בחולות אשדוד ובדיונה הגדולה. בפנייה נכתב כי בניגוד להמלצות ועדת ההיגוי לתוכנית המתאר הכוללנית לעיר, הסכם הגג מייעד שטחים נרחבים בחלקה הדרומי של העיר להקמת כ-13 אלף יחידות דיור במקום בו נמצאים חולות אשדוד ו"הדיונה הגדולה" - שטחים רגישים ועשירים בערכי טבע.
עוד צוין בבקשה כי לפי המלצות הוועדה, כיווני ההתפתחות הנכונים לעיר הם בהוספת יחידות דיור בתחום הרקמה העירונית הבנויה והתפרשות אל שטחי בנייה חדשים בצפון העיר ובמזרחה, בתחומי המשולש החקלאי. בפניה נכתב כי שטחים עלו נגרעו מעתודות הפיתוח של העיר עוד בשנות ה-90, וכי "אין כל הצדקה לשוב ולהעלותם מן האוב, בניגוד מוחלט למדיניות התכנון העדכנית ולהמלצות הברורות של תכנית המתאר הכוללנית".
על פי החברה להגנת הטבע, "ניתן לתת מענה למגורים באשדוד על ידי הוספת יחידות דיור בתחום הרקמה העירונית הבנויה וניצול שטחי בנייה חדשים בצפון העיר ובמזרחה, מבלי לפגוע בחולות אשדוד ובדיונה הגדולה. בדרך זו יובטחו צמיחתה ושגשוגה של העיר אשדוד, לעשרות שנים ויינתן פתרון למצוקת דיור עכשווית ועתידית בה, ללא כל פגיעה סביבתית, נופית ואקולוגית מיותרת".
הסכם הגג הגיע ביום חמישי האחרון לדיון בהול בבית המשפט המחוזי, בעקבות עתירה שהוגשה על ידי כ-250 תושבי אשדוד, ביניהם חברי מועצת העיר צבי צילקר, הלן גלבר ואלון חסן, בדרישה לביטול החלטת מועצת העיר להתקשר עם המדינה בהסכם גג. בעתירה שהוגשה באמצעות משרד תדמור לוי, נטען כי המועצה כונסה בדחיפות לישיבה שלא מן המניין כדי לאשר את ההסכם וכי אישורו התקבל במחטף ובהליך בלתי תקין.
השופטת יעל רז לוי קבעה דיון דחוף בעקבות בקשת העותקים ודרשה מהעירייה ומנציגי האוצר והשיכון להציג את עמדתם כנגד העתירה. בדיון קיבלה השופטת את מרבית בקשות העותרים וחייבה את העירייה לקיים דיון מהותי בהסכם הגג במהלך חודש ספטמבר, כמו גם לספק לחברי המועצה את כל המסמכים הרלוונטיים. עוד נקבע כי יתקיים דיון ענייני בעתירה ללא קשר לחלוף הזמן בין חתימה על הסכם הגג.