רק בתל אביב: צפו בקניון שנבנו בתוכו גן ובית ספר
"מקום טבעי" או "תכנון לקוי"? אשכול הגנים ובית הספר "השוק הסיטונאי", הממוקמים על גג קניון TLV, ונחנכו השנה, משמשים בעיקר את דיירי המגדלים במתחם, אך גם את תושבי האזור. בדקנו איך נראה המתחם ומה אומרים ההורים. צפו
שנת הלימודים נפתחה עם מתחם לימודים חדש בתוך קניון TLV. אשכול הגנים ובית הספר "השוק הסיטונאי", הממוקמים על גג הקניון, מציעים לתלמידים הצעירים ולהוריהם חוויה משולבת של לימודים ותרבות הקניות. צפו:
בסיור שערכנו במתחם הלימודי, אבי זמיר, מנכ"ל קניון TLV, הראה לנו את הדלתות המחברות בין הקאנטרי קלאב המפואר לבריכות השחייה של הקניון, לבין אולם הספורט של בית הספר. "זאת תפיסה כוללת של מטרופולין בתוך מטרופולין", הסביר. "בית ספר יסודי: כיתות א' עד ו' ועוד עשרה גני ילדים ופעוטונים בשילוב מגדלי מגורים וקניון. אתה יכול לרדת מהבית לתוך גן הילדים או בית הספר וכמובן שזה משרת את הסביבה הקהילתית מסביב".
חלק מההורים, בעיקר דיירי המגדלים שמעל הגן, מאד מרוצים מהשילוב והנוחות של חווית הקניות עם מוסדות הלימוד של הילדים. כך למשל ליאת לוי עזרן, אם לילדה בגן הממוקם בקניון, הביעה שביעות רצון מהמיקום הייחודי. "אני סטייליסטית וכתבת אופנה וזה המקום הטבעי ביותר שהגן של הילדים שלי יהיה בו", אמרה ל-ynet.
לא כולם מרוצים
עם זאת, לא כל ההורים שמחים לחנך את ילדיהם בצמוד לאתר עמוס במבקרים, המקדש את תרבות האפנה והקניות המעודדת דימויי גוף מוקצנים ובזבוז כספים. יפעת פרקר, אם לילדה בגן הביעה אי שביעות רצון מהמיקום של הגן. "אני חושבת שגן ילדים אמור להיות מחובר לאדמה לטבע וזה לא טבעי לחבר גן, שיהיה מעל קניון ומעל חניון", אמרה. "אני חושבת שזה תכנון לקוי מיסודו שלא רואה ולא שם את הילדים והחינוך במרכז".
מנגד, עדי צברי, אם לילד בגן, אמרה כי היא מאוד מרוצה מהמיקום והאווירה. "כשאמרנו לאנשים שאנחנו הולכים לעבור לגור בתל אביב, אמרו לי 'מה פתאום תל אביב? היא מנוכרת, מרוחקת וקרה, אבל כאן, מבחינתי תל אביב זו קהילה". עם זאת היא ציינה כי מיקום גן הילדים בקניון "מהווה אתגר, בייחוד כשיורדים למטה אז שומעים: אימא תקני לי, אימא תקני לי. זה לא פשוט אבל אני מאמינה שהחינוך זה מהבית".
אולם הדאגה המרכזית של הורי התלמידים במרכז החינוכי שבתוך הקניון היא לא אידיאולוגית או פדגוגית - אלא פיזית. ההורים הביעו דאגה ממיקום הגנים בסמוך לאתר שעדין מתבצעות בו עבודות בנייה רחבות היקף, וכן לטענתם קיימות בעיות אבטחה חמורות בגנים ובבית הספר.
סיון גיאת, אם לילדה, הסבירה כי "הכניסה של הקניון מאובטחת, אבל הכניסה לגנים היא דרך המעלית או המדרגות ואין שם מאבטח". עוד היא ציינה כי "אנחנו כאן ליד אתר בנייה צמוד לקניון הומה אדם וזה רק עניין של זמן עד שמשהו יקרה כאן ואני לא רוצה שזאת תהיה הילדה שלי. אני לא רוצה שמשהו ייכנס לכאן עם כלי נשק ויעשה מה שהוא רוצה עם הילדים".
בבדיקה שערכנו לגבי מסלול ההגעה של הילדים אל תוך מוסדות הלימוד גילינו, כי המדרכה העילית להולכי הרגל לכיוון מתחם הלימוד מעל הקניון מלאה בתנועת פועלים, מנופים וכלי רכב מסוגים שונים שמסכנת את בטיחות הילדים הקטנים.
גם הכניסה הרשמית לבית הספר ולגנים מהרחוב בקומת הקרקע חסומה והתלמידים צריכים לעבור דרך מעליות הקניון או להשתמש בגרם המדרגות חיצוניות התלול, המשמש כפינת העישון של עובדי הקניון הצעירים שמעשנים שם לפני משמרת.
ממתחמי הבנייה המורכבים בת"א
יזמית הפרויקט קניון TLV על קומפלקס הגנים שבו היא חברת TLV, שבעלי השליטה בה הם ריבוע כחול נדל"ן (50%), משה ויגאל גינדי (25%) וגינדי השקעות (25%). החברה המבצעת היא דניה סיבוס.
במסגרת מחויבויות הקבלן, נדרשו יזמי הפרויקט על ידי העירייה לבניית גינה ציבורית שתשמש את כל תושבי תל אביב, גני ילדים ומעונות, שישמשו את דיירי האזור כולו, בית ספר יסודי וקאנטרי קלאב עירוני. המתחמים נבנו והועברו לידי עיריית תל אביב.
מתחם TLV הוא אחד ממתחמי הבנייה המורכבים והגדולים ביותר בתל אביב. פרט ל-10 הבניינים הקיימים, שנמצאים באכלוס בימים אלו, נבנים שני בניינים נוספים ע"י יזמית "מגדלי תל אביב" – חברה פרטית בבעלות אבי לוי, מנור גינדי וכפיר גינדי.
תגובות
מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "בעיר שהולכת ומצטופפת ובה גידול מבורך של משפחות צעירות וילדים העירייה חייבת למצוא פתרונות יצירתיים ולספק מענים שונים לאוכלוסיות המתגוררות בסמיכות זו לזו. בית הספר גבעון והגנים נבנו בהתאם לכל כללי הבטיחות הנדרשים. בניגוד לנטען, יש מאבטח בכניסה לבית הספר בהתאם לנהלי האבטחה של משטרת ישראל".
"מדובר בבית ספר צומח שנותן מענה לקהילה המתגוררת בשכונה הצמודה לו וברחובות הסמוכים. נכון להיום לומדות בו שתי כתות א' וכיתת ב' אחת בלבד. בניית בית הספר בצמוד לקניון הינה בנייה הכוללת עירוב שימושים בקומפלקס דירות חדש שנבנה במרכז העיר וכולל גנים, בית ספר, קאנטרי קהילתי ובצמוד אליהם מרכז מסחרי".
"מנהל בית הספר וצוות המורים בשיתוף ההורים יעצבו יחדיו את זהותו וייחודו של בית הספר. נזכיר כי בשום ישוב בארץ אין מאבטח שעומד בכל גן בודד וגם בתל אביב-יפו מעולם לא היה. השערים בגני הילדים בעיר נעולים ומותקנים בהם קודנים ובנוסף התקינה העירייה בכל גני הילדים בעיר אמצעי מיגון, מידור וחירום המאפשרים הזנקת כוחות ביטחון מידיים".
ממשרד החינוך נמסר: "בית הספר המדובר נבנה בהתאם לפרוגרמות חדשות שמוביל משרד החינוך, פרוגרמות שמשקפות למידה מתקדמת, מותאמת למאה ה-21. בניית בתי הספר בהתאם לפרוגרמה החדשה כוללת כיתות שנפתחות למרחבי למידה חדשים, חצרות שמותאמות ללמידה רב-תחומית, קירות ידידותיים וסביבה לימודית מלאה בצמחייה ובחומרי גימור מתקדמים. יובהר שסוגיית הבטיחות בבית הספר היא באחריות המלאה של הרשות המקומית".