שתף קטע נבחר

הוכה על ידי אשתו – וקיבל פטור ממזונות

גבר עזב את הבית בין השאר על רקע אלימות מצדה של אשתו, ובית הדין חייב אותה לקבל גט. היא סירבה – והדיינים קבעו שבינתיים הוא לא חייב לשלם לה

בית הדין הרבני בירושלים שלל לאחרונה מאישה את זכותה לקבלת מזונות מבעלה בעקבות סירובה להתגרש למרות פסק דין מחייב. בין היתר נימקו הרבנים את החלטתם בהתנהגותה השלילית והאלימה של האישה שגרמה לבעלה לעזוב אותה.

 

הבעל עזב את הבית לפני כשנתיים וחצי בטענה שלא יכול היה עוד לסבול את התנהגותה האלימה של אשתו. לפני כשלושה חודשים קיבל בית הדין הרבני את תביעת הגירושים שלו וחייב את האישה לקבל ממנו גט למרות סירובה הנחרץ. נקבע כי אם לא תשתף פעולה תהיה לבעל עילה לבקש לשלול לפמרע את מזונות האישה שנפסקו לה בנובמבר 2015.

 

בהתאם הגיש הבעל בקשה לפטור אותו מתשלום מזונות האישה מיום הפירוד. האישה כמובן ביקשה לדחות את הבקשה אך הדיינים – הרב אוריאל לביא (אב"ד), הרב שלמה תם והרב דוד מלכא – לא הסכימו.

 

אחת מהנחות הבסיס לגבי פסיקת מזונות אישה בבית הדין הרבני היא שזכותה תלויה בנסיבות הפרידה. כלומר, אם האישה "אשמה" בפרידה - רוב הסיכויים שלא תקבל מזונות, כיוון שאין לחייב את הבעל להמשיך לממן אותה אם היא לא מעוניינת להיות איתו. בדרך כלל אחת האינדיקציות לאשמה בפרידה היא מי עזב את הבית, ובמקרה הנוכחי הבעל עזב את הבית, אלא שהדיינים סברו שמדובר במקרה מיוחד.

 

לדבריהם, האישה היא זו שגרמה לבעל לעזוב את הבית עקב "התנהלותה השלילית". הם אמנם לא פירטו מה עוללה האישה לבעלה, אבל מדבריהם ניתן היה להבין כי נהגה כלפיו באלימות או כדבריהם "הרגילה קטטה בבית", וככל הנראה גם מנעה ממנו יחסי אישות.

 

בנסיבות אלה קבעו הדיינים שלא יעלה על הדעת לחייב את הבעל במזונות אישה ש"במעשיה השליליים כפתה עליו את עזיבת הבית ולמעשה 'זרקה אותו מהבית'".

 

הם הפנו בין היתר לדבריו של רבי עקיבא שקבע כי שלילת מזונות משמשת גם כאמצעי לחץ על האישה כדי שתסכים להתגרש. קביעה זו הושרשה בפסקי דין רבניים רבים והיא מתאימה למקרה הנוכחי, בפרט כשהדיינים לא סברו כי שלילת המזונות תגרום לאישה למחסור חמור.

 

לסיכום נקבע כי "אישה שבית הדין פסק לחייבה בגירושין והיא מסרבת לקבל את הגט אינה זכאית למזונות", אף שהבעל הוא שעזב את הבית.

 

משכך, הבעל לא חייב לשלם לה דבר כבר ממועד הפירוד. כלומר, הדיינים ביטלו את ההחלטה למזונות זמניים מ-2015, והמשמעות היא שהאישה תצטרך להחזיר לו כל סכום ששילם לה מאז.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ הבעל: טו"ר מרדכי שיינין, עו"ד אליהו שפירא, טו"ר משה יעקב קרו
  • ב"כ האישה: טו"ר משה מיטלמן
  • עו"ד אור אריה עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים