שתף קטע נבחר
 

חולדאי על תמ"א 38: "זה לא הפתרון"

ראש עיריית תל אביב אמר בכנס של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה, כי "כוחות המציאות מייצרים תופעות כמו תמ"א 38, שלא נוצרה מתוך תכנית ארוכה טווח אלא מהעובדה שלמדינה היתה בעיה ללא פיתרון ולכן נוצר משהו". מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "אל תתנו למהפכת הבניה להשאיר מאחור את המהפכה הבריאה. זו תהיה בכייה לדורות"

"כוחות המציאות מייצרים תופעות כמו תמ"א 38, שלא נוצרה מתוך תכנית ארוכה טווח של המדינה אלא מהעובדה שלמדינה היתה בעיה ללא פיתרון. כשאין פתרון ממציאים משהו, אבל האם המשהו הזה הוא הפתרון? לחלוטין לא". כך הכריז הבוקר (ב') ראש עיריית תל אביב רון חולדאי, בכנס של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה המתקיים בתל אביב.

 

לכנס, הנערך זו הפעם השישית, הגיעו לפי המארגנים כאלף משתתפים ובמרכזו עומדים אתגרי ענף הבנייה, החסמים, ההזדמנויות והיעדים. חולדאי, שהגיע לברך את באי הכנס, אמר בדבריו כי הוא לא מתכוון לקדם בתל אביב דבר שלא מוכח מחקרית. "אין לנו ממשלה שיודעת לקבוע תכניות ארוכות טווח בשום נושא. אני אומר זאת בצער ולא בהתרסה". אמר.

 

"אין לנו תכניות בשום דבר שניתן לבקר אותה בעשור הקרוב. בשום תחום", הוסיף. "הדבר נכון לגבי רווחה, חינוך, תחבורה ובטח דיור. כך כוחות השוק מייצרים תופעות כמו תמ"א 38".

 

 (צילום: ינאי אלפסי) (צילום: ינאי אלפסי)
(צילום: ינאי אלפסי)

עוד ציין ראש העיר, כי "צריך לקבוע יעדים לאומיים ואז לבדוק אותם. אם נקבע יעד, אפשר לייצר פתרונות טובים שיאפשרו להגיע אליו, כל עוד לא נקבעים יעדים אפשר להמשיך במצב הקיים ללא תכניות מסודרות או מדדים מדויקים".

 

כך למשל הדגים, כי בכל הקשור לבנייה ירוקה, יש לקחת חשבון פרמטרים כמו תחבורה בשבת. "בלי התחבורה בשבת, חייבים להחזיק רכב מחוץ למרכז ושוב - זה יותר זיהום. אם לא נתחיל לחשוב אחרת אנו נמצא עצמנו במשבר. בכלל, ישראל נמצאת בפתחו של משבר תחבורתי מאוד גדול ונראה מתי בדיוק כולם יתעוררו".

 

"חייבים שינוי תפיסתי"

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ישראל דנציגר, אמר בכנס, כי יש לקחת בחשבון עקרונות של בנייה ירוקה בבניית שכונות חדשות במסגרת הסכמי הגג ובבניית דירות מחיר למשתכן. "אל תתנו למהפכת הבניה להשאיר מאחור את המהפכה הבריאה. זו תהיה בכייה לדורות", אמר.

 

"החלטות שניקח היום יחקקו בסלע את עתיד ילדינו, ולצערי זאת בדיוק הבעיה", הוסיף דנציגר. "איך פותרים את הקונפליקט בין הצורך המובן למסור כמה שיותר מפתחות לדירות כמה שיותר מהר, לבין הצורך לעשות זאת נכון, יעיל, איכותי, בריא ובזול".

 

בפאנל המרכזי בכנס, שעסק בישראל של שנת 2048, אמר איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15, כי "ישראל תכפיל את עצמה דמוגרפית עד 2045 וחמור מכך, לפי מחקרים של האו"ם, לפני סוף המאה נהיה היחידים בעולם שנשלש עצמנו. הגידול הדרמטי באוכלוסייה ייקלט רובו בערים. כדי להצליח בזה בצורה לפחות סבירה, חייבים שינוי תפיסתי בתכנון ובענף כולו".

 

גלית כהן סמנ"ל תכנון במשרד להגנת הסביבה, אמרה כי "אם נמשיך באותה הדרך, נראה שכונות שכונות עם בניינים גבוהים לא מתוחזקים, שכונות זהות ללא מעברים ביניהם וכבישים פקוקים לעייפה. מי ירצה לגור שם?".

 

מנכ"לית המועצה לבנייה ירוקה, הילה ביניש, ציינה כי המועצה גיבשה יעדים לשיפור וייעול הענף בתוך עשור, בהם הורדה של עשרות אחוזים בנפגעים באתרי הבנייה, בזיהום האוויר ובליקויי בנייה. "זו החובה שלנו לקדם את הבנייה הירוקה בישראל ולפעול למען בנייה איכותית, ברת קיימא, חדשנית ומתקדמת", אמרה בייניש, "במיוחד בתקופה בה ישראל עובדת האצת בנייה אדירה".

 

מנהלת מחלקת תכנון ורישוי בשיכון ובינוי, סולל בונה, ענת ברשקובסקי, הציגה בכנס את המבנה כמעט מאופס אנרגיה (Near Net Zero) הראשון שהוקם בישראל, בית המשפט בחדרה. סולל בונה זכתה במכרז של משרד האוצר, יחד עם צוות יועצים שבראשם משרד האדריכלים רכטר ומשרד אלפא לבנייה ירוקה. ברשקובסקי הציגה כיצדשילוב זרועות של יזם פרטי ומזמין ציבורי אפשר לתכנן מבנה חדשני, שצפוי להוות סנונית ראשונה לפרויקטים נוספים מאופסי אנרגיה בישראל.

 

הכנס, שנפתח אתמול בערב, כולל פאנלים והרצאות של בכירי הענף. דני מריאן, יו"ר איגוד המהנדסים אמר אתמול בכנס הפתיחה, כי הענף משווע לחדשנות. "הפריון בענף הבנייה בישראל הוא מביך, מקום אחרון מבין מדינות ה-OECD", אמר. "משנות ה-50 הפיריון בישראל בירידה ואנחנו נמצאים במקום לא טוב המחייה עשייה, שיפור והתייעלות. אנו במצב גרוע מבחינת בטיחות. המודעות אמנם גבוהה אך העשייה מעטה מדי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קרן איזיקסון
ראש עיריית תל אביב רון חולדאי
צילום: קרן איזיקסון
מומלצים