"שכר העובדים הזרים בבניין קפץ ב-75% בגלל השמיים הסגורים"
נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק, התייחס בכנס שנערך לקראת הגעת עובדי הבניין מסין החל מהחודש הבא, לאיסור שהטילה הממשלה על העסקתם בשנים האחרונות: "שכר המינימום בענף עלה בכ-45% אבל זה לא הספיק, ישראלים לא מגיעים לעבודות הרטובות". ראש מטה הדיור אביגדור יצחקי הוסיף: "אני מאלה שעד שלא רואים את העובד הסיני הראשון, עדיין סקפטיים"
"בשנים שבהן אסרה המדינה על הבאת עובדים זרים לענף הבנייה בישראל, זינק שכר העובדים הללו בכ-75%". כך אמר הבוקר (ג') נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק, בכנס היערכות לקראת הגעת עובדי הבניין מסין בחודש הקרוב. לדבריו, "העובדים הסיניים שיגיעו לכאן מהחודש הבא הם הבסיס ליציבות ולשיפור יעילות ענף הבנייה בישראל".
הכנס התקיים על ידי התאחדות בוני הארץ, בשיתוף עם מטה הדיור - משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון ורשות ההגירה, לקראת הגעתם של אלפי העובדים הסינים. ראש מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי, ציין כי הקבוצה הראשונה של פועלי הבניין מסין, הצפויה לכלול כ-6,200 עובדים, אמורה להתחיל להגיע לישראל ב-15 באוקטובר, בקצב של כאלף עובדים בחודש. בעוד כחצי שנה צפוי להתחיל הסבב השני, שיכלול כ-8,000 עובדים.
כזכור, בחודש אפריל השנה חתמה הממשלה על הסכם בילטרלי מול ממשלת סין, במסגרתו סוכמו התנאים להבאת 20 אלף עובדים סינים מקצועיים, במקצועות הטיח, הריצוף והשלד בענף הבנייה בישראל. בתחילת הקיץ, החל סבב מיוני עובדים מקצועיים ראשון בשני מחוזות בסין.
בריק ציין בכנס, כי "תשע שנים עברו מאז שממשלת ישראל סגרה את השמיים ודרשה מאיתנו להפסיק להעסיק עובדים זרים בעובדות רטובות בענף הבנייה. שנים ישבנו עם הפקידות הבכירה בממשלה, כדי להסביר עד כמה מסוכן להפסיק להעסיק כאן עובדים זרים במקצועות הרטובים – טיח, ריצוף ושלד. אבל כל הזמן הזה, דברנו אל הקיר".
"בשנים האלה פעלנו כדי לגייס עובדים ישראלים לעבודות רטובות ללא הפסק, הוסיף בריק. "לשם כך אף חתמנו שני הסכמים קיבוציים שהביאו לעלייה של כ-45% בשכר המינימום בענף. זה לא הספיק. ישראלים לא מגיעים לעבוד בעבודות רטובות בענף שלנו. להערכתנו, מדיניות 'השמיים הסגורים' הביאה לכך ששכר העובדים הזרים המעטים שהמדינה אפשרה לנו להעסיק בשנים האלה, זינק בכ-75% בממוצע".
חשש בסין מתאונות העבודה בבניין בישראל
יצחקי אמר בכנס כי הכוונה היתה להביא את הקבוצה הראשונים של העובדים מסין עוד לפני החגים, אבל הגעתם נדחתה בשל לחצי משרד החוץ. עם זאת ציין כי "ברגע שהקבוצה הראשונה של העובדים תגיע, הזרימה תתחיל". עוד אמר, כי נחתם גם הסכם להבאת עובדי בניין מאוקראינה, וכי בנובמבר יחלו שם המיונים.
"אני מאלה שעד שלא רואים את העובד הסיני הראשון, אני עדיין סקפטי, אבל בהחלט עשינו את הצעדים הנדרשים", הוסיף בדבריו. "בשנתיים הגענו למצב שהמכרז הראשון של מחיר למשתכן נסגר באוקטובר 2015 ובאוקטובר 2017 אנחנו כבר מוסרים את המפתחות הראשונים בעפולה. זה שיא רציני".
"החסם העיקרי להגדלת היצע התחלות הבנייה הוא עובדים", הוסיף. "בשביל להגדיל את התחלות הבנייה ל-60 אלף, צריך 20 אלף עובדים נוספים. זה לא חייב להיות במקום עובדים אחרים, אף שיש כאלו שחוששים מכך".
זה לא חייב להיות במקום עבודים אחרים, יש אנשים שחוששים מכך.
יצחקי התייחס לסיור שערך בסין כדי לראות את מרכזי ההכשרה של פועלי הבניין בסין. "יו"ר איחוד הקבלנים הסינית ליווה אותנו לכל מקום", אמר. "הם מייצאים חצי מיליון אנשים לחו"ל, בעיקר ליפן וסינגפור ואפריקה. כשחזרנו גמרנו את ההסכם, חתמנו על מזכר הבנות ולאחר מכן ראש הממשלה ביקר בסין באפריל האחרון וחתם על ההסכם. מרגע זה התחלנו ביישום ההסכם".
עוד הוא הוסיף כי הבסיס העיקרי להסכם היה "אישי, ביני לבין ראש התאחדות הקבלנים הסיני, שפרגן לנו בצורה בלתי רגילה והבין את הקשר האסטרטגי בין ישראל לסין. אתה מסתובב שם ורואים איך מנהלים מדינה של מיליארד וחצי אנשים לעומתנו, מדינה של 8 מיליון וכזה ברדק. כנראה שדיקטטורה היא דבר מחייב המציאות במדינה של מיליארד וחצי אנשים".
יצחקי התייחס גם לסעיפים בהסכם שדרשו התייחסות מיוחדת, למשל סעיף שאוסר על העסקת העובדים במקומות מסוכנים. "שלחנו להם 300 אתרים ובינתיים אישרו רק 30. בסופו של דבר יצטרכו לאשר עוד אתרים, אבל זה מספיק לקבוצה הראשונה".
ראש אגף אסטרטגיה במשרד הבינוי והשיכון, נתנאל לפידות, התייחס אף הוא לנושא תאונות העבודה בישראל. "מבחינת הסינים, בישראל יש תאונות עבודה באחוז גבוה לעומת מקומות אחרים. זה מרכיב חשוב בהסכם ואנחנו פועלים במספר ערוצים כדי לסייע בזה, כולל הליך שבו מסבירים לעובדים על הזכויות שלהם ומה מגיע להם לפי חוק, והעברת קורס בטיחות בסין על ידי צוות של מינהל הבטיחות והגהות במשרד העבודה".
צילום: שאול גולן
מומלצים