עבריין מין התאבד בכלא. אביו יקבל 160 אלף ש'
חרף שורה ארוכה של ניסיונות התאבדות לא הוצבה השגחה מיוחדת על האסיר, שתלה את עצמו בכלא שטה ב-2005. אביו תבע את המדינה - וזכה
בית משפט השלום בחיפה קבע לאחרונה שהמדינה תפצה בכ-160 אלף שקל את אביו של עבריין מין שהתאבד בתלייה בכלא שטה
לפני כ-12 שנה. השופט אפרים צ'יזיק הגיע למסקנה ששב"ס התרשל כשלא פיקח על המנוח אף שהיה במצוקה נפשית וניסה להתאבד בעבר.
הטענה העיקרית הייתה שפיקוח הדוק על המנוח היה מונע את מותו. במקום זאת, נטען, צוות בית הסוהר התעלם ממצבו הנפשי ומהנחיות גורמי המקצוע שטיפלו בו והבהירו שוב ושוב כי עליו להיות תחת השגחה מיוחדת.
האסיר הורשע ב-1995 בשורה של עבירות מין חמורות בקטינים ונשלח ל-15 שנות מאסר בכלא שבעמק חרוד. הוא היה מכור לסמים ובמצב נפשי קשה שהוביל אותו לבצע ניסיונות התאבדות רבים. באחד הלילות של אפריל 2005 הוא הצליח ונמצא תלוי על חבל במקלחת. בתביעה שהגיש אביו באמצעות עו"ד עלי שקיב תוארו עשרות אירועים שהעידו על כך שמדובר באסיר אובדני ששרוי במצוקה נפשית, ורק ב-2005 תועדו 21 מקרים שכללו חיתוכי ידיים ורגליים בסכינים ואיומי התאבדות פומביים.
תביעה
האסיר איבד אצבע בעבודה. מי ישלם לו פיצוי?
עו"ד דניאל אדזיאשוילי
במסגרת תוכנית שיקום יצא אסיר לעבודה בחברת בניין וידו נמחצה כשעבד על מכבש חשמלי. השופט קבע: גם החברה וגם שב"ס אחראיות לתאונה
המדינה ושירות בתי הסוהר ניסו להדוף את התביעה בטענה שהתיישנה אולם השופט צ'יזיק דחה את הטענה. לגופו של עניין טען עו"ד יעקב עוזיאל בשם המדינה שהמנוח לא הוגדר "אסיר אובדני" וכי לא היה צפי לניסיון התאבדות נוסף שכן בשבוע האחרון לחייו לא התגלו אצלו סימני מצוקה חריגים.
אולם בפסק דין קבע השופט צ'יזיק שצוות בית הסוהר התרשל ביישום החוקים והנהלים שהוא מחויב בהם במקרה של אסיר במצוקה נפשית. הוא תמה כיצד אסיר שהיה אמור להיות תחת מעקב שוטף הצליח להכניס לתאו חבל שמוגדר בפקודת בתי הסוהר כ"חפץ אסור".
נמצא כי רק כשבוע לפני ההתאבדות דווח שהצליח להכניס לתאו חבל וסכין גילוח במטרה לפגוע בעצמו. מומחים שבדקו אותו הבהירו עוד אז כי "לא ניתן לשלול פגיעה עצמית חוזרת" ויש צורך בהשגחה הדוקה שתמנע ממנו את האפשרות להחזיק חפצים שיכולים לשמש לפגיעה עצמית.
השופט צ'יזיק ציין שמתכונת ההשגחה על המנוח נותרה בגדר נעלם מבחינתו שכן אף אחד מהסוהרים לא הובא להעיד, ומי שכן העיד מטעם המדינה לא היה בקיא בנהלי השמירה והפיקוח על המנוח. התנהלות זו פעלה לרעת המדינה וחיזקה את הקביעה שהפרה את חובתה להבטיח את שלומו של המנוח.
"אותו חוסר פיקוח איפשר, הלכה למעשה, לאסיר המצוי במצוקה נפשית ולאחר אירוע אובדני, לטייל במסגרת בית הכלא עם אביזר היכול לשמש למעשה אובדני (חבל), ולהגיע בשעת הלילה למקלחת על מנת לבצע מעשה אובדני אשר צלח, לצערם של כולם. פיקוח ראוי והדוק, היה מונע את היציאה למלקחת, או שהיה מונע את הגעת החבל לידי האסיר בעל הנטייה האובדנית", נכתב.
אחרי קביעות קשות אלה בדבר רשלנות המדינה נפסק לאביו של האסיר פיצוי של 160 אלף שקל בעיקר על אובדן החיים. לכך התווספו עוד כ-28 אלף שקל עבור שכר טרחת עו"ד.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובע: עו"ד עלי שקיב
- ב"כ הנתבעת: עו"ד יעקב עוזיאל
מומלצים