צפו: כך הישראלים אוהבים את המטבח שלהם
סקר שנערך בקרב כ-120 אדריכלים ומעצבי פנים מגלה איזה סגנון עיצובי וצבעים נחשבים לפופולריים ומה הטעויות הנפוצות בעיצוב חלל זה. הממצאים והתמונות לפניכם
תקופת חגי תשרי מהווה הזדמנות עבור רבים לשיפוץ ושדרוג הדירה. מאיפה מתחילים? סקר חדש, שמתפרסם לראשונה ב-ynet וכלל כ-120 אדריכלים ומעצבי פנים, מגלה כי 83% יתחילו בשיפוץ חלל המטבח וכ-90% ישקיעו בו הכי הרבה כסף במסגרת תהליך השיפוץ.
- עוד על עיצוב ותכנון הבית
- בערוץ נדל"ן
נתוני הסקר מתפרסמים בספר חדש מאת שרון היבש - "מטבח ישראלי", שהושק החודש. "אפשר לראות בנתונים הללו הוכחה מעשית לעובדה שהמטבח הוא החדר הכי חשוב בבית שלנו, זה שבו אנו מבלים הכי הרבה זמן", אומרת היבש. ואכן, כמחצית מהאדריכלים ומעצבי הפנים ציינו, כי ההשקעה הכספית בשיפוץ המטבח לבדו, עומדת על כחמישית מכלל שיפוץ הבית.
הסגנון העיצובי הכי נפוץ - מודרני
בשאלה איזו סגנון עיצובי למטבח שולט בבחירות הלקוחותם, כמחצית השיבו מודרני, 22% השיבו אקלקטי וכ-12% ציינו קלאסי. היבש מפרטת כי סגנונות העיצוב השונים באים לידי ביטוי בעולם המטבחים בבחירת החומרים, הגימורים וסגנון החזיתות.
כך, הסגנון התעשייתי מאופיין בשימוש בחומרים גולמיים ומחוספסים כמו עץ, ברזל ובטון, בעוד שהסגנון הקלאסי מאופיין בחזיתות מעוטרות, השראות מסגנונות אירופאיים ובמראה קצת יותר "כבד". הסגנון המודרני מאופיין בקווים נקיים וישרים, משחקים של נפחים וגיאומטריה וחזיתות חלקות, ואילו הסגנון האקלקטי הוא עירוב סגנונות ואלמנטים מעולמות שונים, תוך שימוש בחומרים טבעיים, הדפסים וטקסטיל.
"לסגנון מודרני יש מספר מאפיינים", מפרטת היבש. "כך למשל, מבחינת מיקום המטבח - כיום קיימת מגמה שבה המטבח ממוקם במרכז הבית, כשלא ברור היכן הוא מתחיל והיכן הוא נגמר, והאם הסלון הוא חלק ממנו או להפך. ההעדפה העיצובית הזו נובעת מכך, שהישראלים אוהבים שהמטבח שלהם יראה כאילו הוא חלק מהסלון".
בשאלה איזה מבנה מטבח הכי מועדף על הלקוחות, כ-42% מהמשיבים ציינו צורת ר', כ-29% השיבו מקבילית וכ-16% - צורת ח'. לעומת זאת, האדריכלים ומעצבי הפנים ציינו כי המבנה המועדף עליהם הוא מקבילית (כ-62% מהמשיבים), לעומת 21.4% שציינו את הצורה ר' וכ-2% בלבד שציינו את הצורה ח'.
היבש מציינת כי הממצאים מגלים מתאם גבוה בין העדפות המעצבים לבין העדפות קהל הלקוחות, אבל יש גם מספר מחלוקות. "בעוד שכמעט ממחצית מהישראלים מעדיפים, בתכנון המסורתי, בצורת האות ר', הרי שהמעצבי הפנים והאדכילים מעדיפים מבנה מקבילית, הנחשב לחדיש יותר".
מהפך עיצובי: המטבחים גדלו
עוד מגלה הסקר, כי לא פחות מ-90% מרוכשי דירות מקבלן אינם מסתפקים במטבח הסטנדרטי שקיבלו ומבקשים להחליף אותו, כך לפי 65% מהמשיבים.
באשר לשדרוג מטבחים קיימים - כמחצית מהמשיבים ציינו, כי הזמן הממוצע להחלפת מטבח בישראל עומד על כ-12-16 שנים, ואילו לפי כ-40% מהמשיבים על 8-12 שנים.
נתוני הסקר חושפים גם את המהפך המרשים שעברו המטבחים בישראל בעשורים האחרונים, כשהשתדרגו מחדר קטן וצפוף והפכו לאחד החללים המרכזיים בבית.
לפי 31% מהמשיבים, הגודל הנדרש כיום לארונות המטבח עבור משפחה ממוצעת עומד על 10 מ"ר, כ-26% ציינו 15 מ"ר ואילו לפי כ-20%, עליהם להיות בשטח של כ-20 מ"ר. רק 10% מהעונים סבורים כי 8 מ"ר ארונות מספיקים.
העלייה בשטח המטבחים מתבטאת גם בגודלם של המקררים, כאשר כמחצית מהמשיבים ציינו כי המקררים הנפוצים כיום הם ברוחב של כ-120 ס"מ, לעומת כ-48% שציינו 90 ס"מ ושיעור זניח שהשיב 150 ס"מ.
מה הכי חשוב בשדרוג המטבח?
בבחינת הפריטים שהכי חשוב להחליף בשדרוג המטבח, כ-51% מהמשיבים ציינו כי הכי חשוב להחליף את דלתות הארונות, בעוד שכ-17% היו מסתפקים בצביעת הדלתות הקיימות. בבחירת הצבע הנפוץ ביותר אין הפתעות מיוחדות - כמחצית מהמשיבים ציינו לבן, לעומת כ-12% שציינו אפור.
באשר לבחירת מקומות אחסון, כ-30% העדיפו ארונות עליונים, לעומת כ-24% שהעדיפו קלאפה וכ-12% שציינו מדפים פתוחים. "הקלפות של היום הן לא הקלפות של פעם", מפרטת היבש. "הן מגיעות בגרסה עכשווית, לפעמים נתלות מהתקרה ומשמשות אלמנט עיצובי נוסף במטבח".
בשאלה מה גמר החזיתות המועדף על הלקוחות, כ-79% ציינו צבע, כ-4.4 ציינו פורמייקה, שיעור זהה ציין חזית פורניר והשאר השיבו אחר. העדפות אלו תואמות לבחירות המעצבים והאדריכלים, שכ-64% מעדיפים צבע, כ-12% חזית פורניר, 6.7% חזית חומר יצוק כמו קוריאן ו-2% בלבד חזית פולימר.
בבחירת הטעיות הנפוצות בתכנון המטבח, כ-30% ציינו תכנון משטח עבודה גדול מדי בין הכיור לכיריים, כ-19% ציינו מגירות גדולות מדי ואילו כ-7% ציינו מחסור בפתרונות לייבוש ולאחסון. בשאלה מה תעדיפו לשלב בתכנון מטבח חדש, רוב מכריע של כ-79% ציינו אי במטבח, לעומת כ-17% שהשיבו שולחן אוכל.
לצד מגמות אלו, היבש מדגישה את התופעה של הסתרת חלקים מהמטבח, החל מחיפוי דלתות המקרר והמדיח באמצעות חזיתות ארונות המטבח, באופן שמקשה לזהות את מכשירי החשמל שמסתתרים מאחוריהם, עד דלת שמסתירה מאחוריה את הכיור והברז.
עוד היא מציינת כי על אף ששטחם של בתים רבים הולך ומצטמצם בשל העלייה במחירים - הישראלים דואגים לרוב להגדיל את חלל המטבח ככל האפשר. "כשיש מקום, יעדיפו הישראלים להכניס אי על פני שולחן אוכל או דלפק ישיבה", היא מסכמת.