ה-FDA: "מיקומון" לתינוקות עלול לגרום לחנק
בעקבות 12 מקרי מוות בארה"ב, מנהל התרופות והמזון האמריקאי פרסם הודעה לפיה כריות מייצבות שינה המכונות גם מיקומון, שיפועון או כרית נגד ריפלוקס, עלולות לגרום לחנק. אזהרה דומה פורסמה לפני 7 שנים, אך רשתות ואתרי אינטרנט המשיכו לשווק את המוצרים, שנמכרים גם בארץ
זהירות, "מיקומון" המונח בעריסת ובמיטת תינוק עלול לגרום לחנק, כך הודיע ה-FDA, מינהל המזון והתרופות בארה"ב. ה-FDA הוציא הצהרה לפיה כריות מסוג sleep positioners (ממקמי שינה), הנקראות גם Nest (קן) או Pod (תרמיל) או Anti-roll (אנטי-התהפכות) ומשמשות למקם את התינוק במיטה, באופן שאמור לסייע לו להירדם בבטחה, יכולות לגרום בזוויות מסוימות לחנק של התינוק. בישראל קוראים להן בדרך כלל מיקומון, שיפועון, כרית הגבהה, או כרית אנטי ריפלוקס.
להודעה המלאה של ה-FDA >>
המוצרים מגיעים במגוון צורות, כשהפורמט הנפוץ ביותר כולל משטח שטוח ושני אזורי תמיכה או כריות, שמחוברים לשני צידיו. צורה פופולרית נוספת היא משטח עם כרית או "זווית" שמטרתה להרים את ראש התינוק.
המוצר הארגונומי הזה משווק בתור פתרון לשיפור איכות וכמות השינה, הפחתת מספר הפעמים בהן התינוק מתעורר, הפחתת בעיות ריפלוקס, ועידוד התפתחות. על פי ההמלצה של המוצר, הוא מומלץ לשימוש "מגיל לידה ועד לגיל בו הילד מתחיל לנסות להתהפך או לשנות פוזיציית שינה (כ-3-4 חודשים)". למוצר בדרך כלל מצורפת אזהרה שלא להשתמש בו אם הילד מסוגל להתהפך או לסובב את הראש שלו בעצמו.
המוצרים עלולים לגרום לחנק
ה-FDA יצא בהצהרה בעקבות לפחות 12 מקרי מוות הקשורים למוצרים האלה, המגיעים בורסיות שונות. כל המקרים המדווחים כוללים תינוקות שהצליחו לזוז או להתהפך במיקומון, המשיכו לישון כשהפנים שלהם פונות לכרית והפסיקו לנשום.
"ה-FDA מזכיר להורים ולמטפלים שלא להניח ילדים במיקומון ובכריות שינה. מוצרים אלו עשויים לגרום לחנק אשר עלול להוביל למוות", כך נמסר בהודעה שפורסמה באתרי אינטרנט רבים של גופי תקשורת בארה"ב ובבריטניה, בין היתר בגרדיאן, הדיילי מייל וה-BBC. המִנהל גם מזכיר להורים למקם את הפעוטות על גבם לשינה, על משטח קשיח וריק, ללא חפצים רכים כמו צעצועים, או כריות.
נמכר גם בישראל
למרות שהמנהל כבר פרסם אזהרת בטיחות דומה לפני שבע שנים, ב-2010, מוצרים מסוג זה המשיכו להימכר בחנויות בארצות הברית ובבריטניה ובאתרים כמו אמזון ואיביי. חלק מהקמעונאים כמו טסקו, ג'ון לואיס ואיביי הודיעו כי יאסרו על מכירתם. עם זאת, כרגע ניתן למצוא אותם בקלות באמזון. כאמור, גם בישראל הם עדיין נמכרים בחנויות פרטיות, ברשתות גדולות ובאתרי אינטרנט מוכרים. רובם משווקים על ידי חברות אירופיות (ספרד) או אמריקניות.
דובר עמותת Lullaby Trust, ששמה לה למטרה להעלות את המודעות למוות בעריסה, מסר לגופי תקשורת כי "קיימות עדויות המורות על כך שתינוקות נמצאים בסיכון גבוה יותר למוות בעריסה אם ראשם מכוסה, או חלק מדרכי האוויר שלהם חסומות. כמה מהפריטים אשר מוסיפים לעריסה, עשויים להגדיל את הסיכון למצב כזה. פריטים לא הכרחיים הממוקמים בעריסת או במיטת התינוק, יכולים להגדיל את הסיכון לתאונות. אמנם אין לנו נתונים על פריטים מסוימים, אך עבורנו הגיוני להיות זהיר ככל הניתן".
על פי ה-FDA, המוצר אינו נאסר למכירה, אלא רק נמצא תחת אזהרת אי שימוש, משום שמוצרי תינוקות לא עומדים בהגדרה של "מכשיר רפואי".