תביעה ייצוגית נוספת נגד תנובה ודרישות לחשיפת הנתונים שהובילו להסדר הפשרה
יעקב גרינוולד המבקש לייצג את כל רוכשי הגבינות הצהובות ברשתות הרבוע הכחול בתקופה בה בוצעו הסדרים כובלים לגבי המוצר הגיש תביעה על סך 7.7 מיליון שקל לביהמ"ש המחוזי. בנוסף לתביעות, פנה עו"ד שחר בן מאיר לרשות ההגבלים העסקיים בדרישה לקבל את חוות הדעת על בסיסה התקבלה ההחלטה להגיע להסדר פשרה וקנס בגובה 25 מיליון שקל בלבד
הסדר הפשרה שנחתם עם תנובה וממתין להערות הציבור בטרם יאושר על ידי בית הדין להגבלים עסקיים ממשיך לעורר תרעומת. הבוקר (ג') הוגשה תביעה נוספת עם בקשה להכיר בה כייצוגית. בנוסף, נשלחו לרשות ההגבלים בקשות מגורמים המנהלים תביעות כנגד החברה ומבקשים לקבל לידיהם את הראיות שבידי הרשות.
תביעה על סך 7.7 מיליון שקל הוגשה הבוקר לבית המשפט המחוזי, על ידי יעקב גרינוולד המבקש לייצג את כל רוכשי הגבינות הצהובות ברשתות הרבוע הכחול בתקופה בה בוצעו הסדרים כובלים לגבי המוצר. התובע ציין כי התביעה הוגשה נגד תנובה בעקבות הודאתה בביצוע עבירת הסדר כובל ונוכח היותו צרכן של המוצר בתקופה האמורה. גרינוולד העריך כי הנזק שנגרם למבקש מחושב לפי נזק ממוצע לבית אב, הנזק עומד על סך 16 שקל. התביעה של גרינוולד מצטרפת לתביעה ייצוגית בגובה 330 מיליון שקל שהוגשה אתמול נגד תנובה.
בנוסף לתביעות, פנה לרשות ההגבלים העסקיים עו"ד שחר בן מאיר, המייצג את עו"ד אופיר נאור בדרישה לקבל את כל הראיות אשר עמדו בפני הרשות או לפחות את חוות הדעת שהוכנה ברשות, אשר מנתחת את הראיות ואת משמעותן ואשר על בסיסה התקבלה ההחלטה להגיע לצו מוסכם. לטענת בן מאיר, לא ניתן לטעון נגד הצו המוסכם, מבלי להיחשף לראיות. עוד דורש הפונה להאריך את המועד להגשת טענות לממונה ביחס לצו המוסכם למועד של 30 יום לאחר העברת המסמכמים.
פניה נוספת נשלחה מטעם פרופ' ירון זליכה המנהל שתי תביעות ייצוגיות נגד תנובה בטענה שניצלה לרעה את כוחה המונופוליסטי בתחום החלב. זליכה מבקש לחזק את תביעותיו באמצעות המידע שבידי הרשות. "הנתונים המופיעים בצו המוסכם, על פניו סותרים ושומטים את הקרקע תחת חלק מטענותיה של תנובה בכתבי הטענות שלה בייצוגיות מול מרשינו", נטען. עוד נטען כי "לא ניתן להזמין את הציבור הנפגע להביא את עמדתו, כאשר בסיס הנתונים אינו בפניו, שאחרת עלול להתעורר החשש כי המדובר במתן זכות להבעת עמדה למראית עין בלבד".
כזכור, אתמול חשפה רשות ההגבלים את פרטי ההסדר אליו הגיעה עם תנובה בימים האחרונים, במסגרתו הודתה כי ביצעה הסדרים כובלים. מהמידע עולה כי במהלך המחאה החברתית של קיץ 2011, פעלה תנובה לשכנע את שופרסל להעלות מחירים בכל תתי הרשתות שלה, למעט במגזר החרדי.
במקרה הראשון, באוגוסט 2008, סיכמה תנובה עם רבוע כחול שהפעילה את רשתות מגה השונות, כי מחירי המכירה לצרכן של מוצרי חלב שונים ובהם גבינות צהובות, מעדני חלב, גבינת לאבנה ועוד, יעלו. עוד סוכם כי המחירים שבהם יימכרו המוצרים האמורים ע"י תנובה לרשת יועלו יומיים לאחר מכן. שלוש שנים לאחר מכן, במאי 2011, כחודש לפני פרוץ מחאת הקוטג', סיכמה תנובה עם רשת שופרסל כי המחירים לצרכן של מוצרי סנפרוסט, מעדנות ומאמא עוף בתתי רשתות שופרסל השונות, למעט "יש" הפונה למגזר החרדי, יעלו ב-12.6.11.
בהמשך לסיכום האמור, כעבור חודש, במהלך ימי המחאה החברתית, בעוד הציבור מציף את הרחובות ומחרים את קוטג' תנובה, התקיימה פגישה בין נציג תנובה לנציג שופרסל ומסגרתה סוכם כי חרף כוונת שופרסל להוריד מחירי מוצרים אלו, הדבר לא יתקיים עד לשיחה שנקבעה ליומיים לאחר מכן.
באותה תקופה שקדמה למחאה, בעוד תנובה ערה לכך שגבינה לבנה 250 גרם היא אחד המוצרים המרכזיים שבמיקוד המבצעים של המחלבות לקראת שבועות, פנתה תנובה לשופרסל והציעה לערוך מבצע אחיד על הגבינה האמורה, כך שמחירה יהיה זהה. בדרך זו, מובטח היה לתנובה יתרון ונמנע מצב בו אחת המחלבות המתחרות היתה מפתיעה אותה עם מבצע עמוק יותר, שהיה גורם לצרכנים להעדיפה על פני תנובה. בהמשך, פנתה תנובה גם לרבוע הכחול והציעה לה לקיים מבצע זהה לזה שהשיגה בשופרסל.
חשיפת האירועים נשואי ההסכם מעצימה את תחושת ההחמצה שיש בהסדר הפשרה אליו הגיעה הרשות וכרוך בקנס בגובה 25 מיליון שקל בלבד, לצד קנס אישי על המנכ"ל לשעבר אריק שור וסמנכ"ל המכירות לשעבר ארז וולף.
זאת ועוד, מההסדר, נעדר אזכור לכך שמנכ"ל תנובה הנוכחי, איל מליס כיהן באותה תקופה בהם נעברו העברות המוזכרות בהסדר ובהן הודתה תנובה, כמנכ"ל תשלובת החלב ומנהל המכירות של תשלובת החלב ארז וולף שנקנס ב-75 אלף שקל, דיווח לו ישירות.