בלגן סימון המזון: בתעשייה טוענים כי משרד הבריאות הבטיח כניסה לתוקף ב-2019
מתי נראה סימונים אדומים על מזון "לא בריא"? שר הבריאות אמנם הבטיח שהרפורמה תיכנס לתוקף במרס 2018, אך התעשיינים טוענים כי מנכ"ל משרדו סיכם עמם על מועד אחר - לא לפני ינואר 2019. גורם בתעשייה: "משרד הבריאות מוליך שולל את התעשייה ואת הצרכנים". במשרד מודים: מועד התחילה יכול להיקבע לאחר השלמת הליכי ההתייעצות הקבועים בחוק
האם משרד הבריאות מדבר בשני קולות - מבטיח תאריך אחד לצרכנים ותאריך אחר לתעשיינים? בזמן ששר הבריאות יעקב ליצמן ובכירי משרדו מצהירים בתקשורת שתקנות סימון מזון "לא בריא" ייכנסו לתוקף במרס 2018, טוענים בתעשייה כי מאחורי הקלעים מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב הבטיח לכאורה לתעשיית המזון כי הסימון ייכנס לתוקף רק שנה לאחר הפרסום ברשומות. כלומר, לכל המוקדם, לא לפני ינואר 2019.
ביום חמישי האחרון הודיע משרד הבריאות כי העבודה על התקנות הסתיימה וגרסתן הסופית תונח על שולחן הכנסת. כעת, התקנות יעברו לאישור לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בראשותו של ח"כ אלי אלאלוף (כולנו). מכאן שכרגע, התקנות עוד לא אושרו בכנסת ואף יתכנו בהן שינויים, שכן ועדות הכנסת הן כר פורה ללוביסטים מטעם חברות המזון. כלומר, עדיין אין לדעת מתי יאושרו התקנות ובאיזה פורמט.
עם זאת, בכנס שנערך ב-1 בנובמבר, הדגיש השר ליצמן כי "מרס 2018 - זה המועד לתחילת הרפורמה". בכנס, אותו יזמה עמותת "הפורום הישראלי לאורח חיים בריא" אמר ליצמן: "יש עלינו לחצים אבל הם לא משפיעים". מנכ"ל המשרד בר סימן טוב לא סתר אותו, אך כאמור גורמים בתעשייה טוענים כי אתם הוא דיבר על מועד אחר לגמרי.
בתעשייה נטען כי ההבטחה של בר סימן טוב, שהתעשיינים יחלו לסמן מוצרים רק כשנה אחרי כניסת התקנות לתוקף, ניתנה לכאורה כבר ב-30 במאי השנה - ליו"ר התאחדות התעשיינים שרגא ברוש בפגישה שהתקיימה בין הצדדים. כן נטען כי בר סימן טוב חזר על ההבטחה בשיחות שקיים עם יו"ר איגוד המזון, שלום זיידלר.
התעשיינים: הובטח כי גם השינויים ייכנסו ב-2019 או אפילו ב-2020
לפני כשבועיים התכנסה הנהלת איגוד המזון לישיבה שוטפת, בה נמתחה ביקורת קשה על מנכ"ל משרד הבריאות. מספר יצרני מזון טענו כי הוא מוליך את התעשייה שולל ואינו עומד בסיכום עמה. אחרים תהו אם מדובר בסיכום, בהבטחה או בדיבורים בעלמא. בכירי האיגוד הרגיעו את התעשיינים, וטענו כי למרות ההצהרות שניתנות בתקשורת - עדיין מנכ"ל המשרד אמר לאיגוד כי יעמוד בסיכום עם התעשייה, כשהוא מצהיר: "יש לי את השיטות שלי לעשות את זה" - כך לפי בכירי האיגוד.
באותה פגישה הוחלט כי תתבצע פנייה רשמית למנכ"ל משרד הבריאות ובה הוא יידרש להעביר לתעשייה סיכום כתוב של ההבטחות לכאורה שנתן המשרד לתעשיינים ושל ההסכמה ביניהם. כך או כך, בתעשייה חושבים שמרס 2018 הוא מועד לא סביר, שכן אמנם הם החלו בהיערכות אך אין ביכולתם להזמין אריזות חדשות לפני שהתקנות יאושרו.
בנוסף סוכם בפגישה כי כל הסימנים האחרים על גבי האריזה, כמו השינויים שהתעשייה נדרשת לערוך בטבלה התזונתית, ייכנסו לתוקף לפי חוק האריזות (חוק סימון מזון ארוז מראש), אשר מעניק לתעשיינים זמן היערכות לדרישות לשינוי אריזות מזון. המשמעות היא כי אם התקנות יאושרו בכנסת עוד ב-2017, הסימונים האלה ייכנסו לתוקף רק ב-1 בינואר 2019. במידה ויהיה עיכוב באישור התקנות כך שיאושרו בכנסת רק ב-2018 - השינויים האלה בטבלה התזונתית ייכנסו לתוקף רק בינואר 2020.
גורם בתעשייה אמר ל-ynet: "משרד הבריאות משחק משחק כפול. כשהוא לכאורה מוליך שולל לא רק את התעשייה אלא גם את הצרכנים כשהוא משחרר לתקשורת תאריכים חסרי בסיס, בניגוד גמור למה שהוא עצמו סיכם ובניגוד גמור למסרים שהוא מעביר כל שבוע לתעשיית המזון. התחושה היא שמנכ"ל משרד הבריאות מתנהג יותר כמו פוליטיקאי מאשר כמו מי שאמון על בריאות הציבור".
לפי החוק: לתעשיינים יש שנתיים להתכונן, אך ועדה יכולה לקצר את המועד
ברקע ההסכמה בין הצדדים עמד מחד גיסא הרצון של התעשייה לקבל על עצמה בלית ברירה את הרפורמה של משרד הבריאות (המתנגדים העיקריים לרפורמה כרגע הם היבואנים) ומאידך גיסא, הרצון של משרד הבריאות להגיע להסכמה מוקדמת עם התעשייה לגבי מועד כניסת התקנות לתוקף.
הסכמה זו נדרשת משום שהתקנות נגזרות מחוק סימון מזון ארוז מראש, שבו נקבע כי כל רגולציה הנוגעת לסימון מוצרים תיכנס לחוק רק שנתיים לאחר קבלתה, והכוונה לשנה הקלנדרית כלומר בינואר של אותה שנה. ככתוב: "על אף האמור בכל דין, מועד חובת הסימון של הוראת סימון שפורסמה ברשומות בין 1 לינואר ל-31 בדצמבר בשנה כלשהי יהיה שנתיים מתום אותה שנה".
עם זאת להוראה הזאת יש סייג: אם הוחלט על כניסה מוקדמת לתוקף של חובת הסימון, זה רק בתנאי שקיים "חשש ממשי לפגיעה בשלום הציבור, בבריאותו או בבטיחותו".
כדי לקבוע שקיים חשש כזה יש להקים ועדה מייעצת בת 6 חברים: נציג משרד ראש הממשלה, 2 נציגי משרד הכלכלה, נציג משרד הבריאות, נציג הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן ונציג מכון התקנים הישראלי. באוגוסט 2017 הודיע שר הכלכלה כי הליכי המינוי מתקיימים בימים אלה. שר הבריאות ביקש שההליך יתקיים במקביל להגשת התקנות לכנסת.
יהיה גם סימון ירוק
ההמלצות לסימון מוצרי מזון בסימונים אדומים, שמעידים כי במוצר יש כמות גדולה של סוכר, נתרן ושומן רווי (ביחד או לחילופין) גובשו כבר לפני שנה. מאז חלו בהן שינויים, כמו ההחלטה לסמן את הסוכר כמו שאר הרכיבים ולא בכפיות כפי שתוכנן. הקריטריונים יוחמרו בשתי פעימות נוספות, כ-18 חודש לאחר מועד התחולה.
במקביל, המשרד מקדם "סימון ירוק" שיינתן למוצרים שהמשרד מגדיר כ"בריאים". הקריטריונים שייקבעו לסימון זה ייקבעו על ידי ועדה מדעית חיצונית שתייעץ למשרד ואמורה לסיים עבודתה בסוף נובמבר.
מהתאחדות התעשיינים נמסר: "אנו ממתינים כמו כולם להנחת התקנות בכנסת, כאשר יונחו נלמד אותן לעומקן. אנו מדגישים כי תעשיית המזון הישראלית בעד הרפורמה לייצור מזון בריא ופועלת בשיתוף פעולה מלא עם משרד הבריאות מהרגע הראשון, וזאת מתוך הבנה כי יש צורך לדאוג לבריאות ילדינו. ועדת האסדרה קבעה במסקנותיה כי יש צורך בזמן הערכות סביר, כפי שניתן גם בצ'ילה, בכדי שהרפורמה תצליח במלואה ותכיל את כלל תעשיית המזון בישראל".
ממשרד הבריאות נמסר: "בפנייה לוועדה ביקש שר הבריאות לקבוע את מועד התחילה בחודש מרס 2018. בהתאם להחלטת משרד המשפטים, לאור חוק קביעת מועד כניסה לתוקף של הוראות סימון מזון ארוז מראש, התשע"ה-2014, מועד התחילה יכול להיקבע לאחר השלמת הליכי ההתייעצות הקבועים בחוק האמור".