ייבוא בשר טחון טרי בזול: הרשתות והייבואנים הגדולים זכו במכרז. המחירים: 49-35 ש' לק"ג
במסגרת המכרז לייבוא ללא מכס, משרד הכלכלה החליט לפקח על מחירי בשר טחון טרי מצונן באמצעות קביעת מחיר מקסימום. המחיר הכי נמוך יוצע ברשתות יוחננוף ומחסני השוק: 35 ש' לק"ג. רמי לוי ימכור ב-39 ש' לק"ג, יינות ביתן ומגה ב-46 ש' לק"ג ושופרסל ב-49 ש' לק"ג. הייבואנים הקטנים: "המכרז מכור ויהרוס אותנו. רק מחירי בשר טחון יירדו"
משרד הכלכלה פרסם היום (ג') את הזוכים במכסת ייבוא בשר טרי מצונן ללא מכס. במסגרת המכסה, הייבואנים שהתמודדו במכרז, נתבקשו להתחייב למחיר מקסימום לק"ג בשר טחון טרי מייובא - מחיר נמוך לצרכן, שיהווה את הרף העליון במכירה הישירה לצרכנים. הזוכים הם הייבואנים והרשתות הגדולות.
מכסה פטורה ממכס לייבואנים שיתחייבו למחיר נמוך לצרכן על בשר טחון טרי
הייבואנית מעדני גורמה (שמשווקת לרשתות יוחננוף, ומחסני השוק) הציעה את המחיר הנמוך ביותר לק"ג. היא התחייבה למכור בשר טחון טרי מיובא לצרכנים ב-35 שקל לק"ג.
רשת רמי לוי התחייבה כייבואנית למכור לצרכנים בשר טחון ב-39 שקל לק"ג.
חברת נטו מלינדה (שמוכרת לרשתות שוק העיר, אושר עד, סטופמרקט, וגם לשופרסל), התחייבה למכור בשר טחון טרי לצרכנים ב-43 שקל לק"ג.
חברת עוף ירושלים (שמוכרת לרשתות מגה ויינות ביתן) התחייבה למכור לצרכנים ב-46 שקל לק"ג. ושופרסל התחייבה למכור לצרכנים כייבואנית בשר טחון ב-49 שקל לק"ג.
מחירי הבשר ברשתות כיום נעים בין 33.3 שקל לק"ג במבצע ברשת דבאח (99.9 שקל ל-3 ק"ג) ו-38.4 שקל במבצע ביינות ביתן ועד 76.3 שקל לק"ג ביינות ביתן שוק מהדרין.
מחירי מקסימום: פיקוח כדי שהייבואנים לא יגלגלו את ההטבה לכיסם
לפי המכרז, ב-2018 יחולקו הקצאות יבוא פטורות ממכס בהיקף של כ-13,500 טון בשר מצונן. היקף הצריכה השנתי של בשר טרי בשוק הקמעונאי נאמד בכ-20-18 אלף טון.
זו הפעם הראשונה שוועדת מכסות של משרד הכלכלה והתעשייה הפעילה הליך תחרותי באופן חלוקת המכסות, המבוסס על מחיר מקסימום לצרכן (מחיר מפוקח), על מנת לוודא כי ההטבה המגולמת בייבוא הפטור ממכס, תגולגל מהייבואנים והקמעונאים אל כיסו של הצרכן. בדרך כלל משרדי הכלכלה והאוצר דוגלים במתן הנחות לייבואנים בתקווה שאלה יתגלגלו לצרכנים. התקווה הזאת לעיתים קרובות נכזבת על כן החליטו לפקח על מחיר הבשר הטחון המצונן המיובא כפי שעשו בייבוא של גבינות צהובות ללא מכס.
בתחום הבשר הטרי המייובא שנפתח לפני כשנתיים לייבוא ללא מכס, חלה אמנם ירידת מחירים של כ-6% בשוק אבל בראש השנה, למשל, הרשתות העלו מחירים. בפתיחת השוק לייבוא לא חויבו הייבואנים במחירי מקסימום מפוקחים לצרכן והם יכולים למכור בכל מחיר שרק יחפצו.
יבואנים קטנים: למה הפיקוח הוא רק על בשר טחון? תהיה פגיעה באטליזים ובייבואנים הקטנים
גם במכרז הנוכחי טוענים גורמים בשוק הבשר שקביעת מחיר מקסימום לבשר טחון בלבד היא בעייתית, למרות הפופולריות שלו. יבואן בינוני אמר ל-ynet: "מה לגבי שאר מוצרי הבשר? אותם אפשר למכור ביוקר?"
עוד נטען כי המשרד לא איפשר לייבואנים קטנים ובינוניים להשתתף במכרז בשל תנאי סף בלתי אפשריים עבורם ובכך הוא מחזק את הרשתות הגדולות ומחליש רשתות בשר ואטליזים.
"אני לא יכול להתחייב למחיר מכירה מראש", אמר הייבואן הבינוני ל-ynet. "התחושה היא שזה מכרז מכור, שנתפר לרשתות הגדולות ולייבואנים הגדולים שעובדים איתן. הוא יהרוס את הקטנים שלא יוכלו להתמודד מול הגדולים. השכבות החלשות שקונות בשוק, בקצביות או באטליזים לא יוכלו לקנות שם בזול.
"בנוסף, אין שום פיקוח על הייבוא למעט פיקוח וטרינרי. האם יש דרך לדעת בוודאות שיבואנים לא מייבאים בשק קפוא שהופשר וקוראים לו בשר טרי"?
בעל אטליז אמר ל-ynet: "אם רק הרשתות הגדולות יכולות למכור בזול, משמעות הדבר היא סגירת השחקנים הקטנים. אנשים לא יקנו בקצביות אם הבשר הטרי זול משמעותית ברשתות. יש כ-14 יבואנים בשוק הבשר ולא בטוח שכולם ישרדו. רק הגדולים כמו רמי לוי, למשל, עברו למכירת בשר טרי בלבד כי הם מרוויחים עליו יותר".
המגדלים הישראלים: "זה הפרס שאנחנו מקבלים על שמירת הגבולות"
מגדלי בקר ישראלים טוענים שהגדלת הייבוא פוגעת בהם, שומרי השטחים הפתוחים במדינת ישראל, באזורים הסמוכים לגבולות. "זה הפרס שאנחנו מקבלים על שמירת הגבולות ועל התמודדות עם גניבות", אמר לנו מגדל."הבשר מפולין פחות טעים מהישראלי ובכלל הבשר המייובא (מארגנטינה וצרפת בין היתר, מ.ק.) זול יותר בשל שטחי מרעה גדולים יותר בחו"ל, כוח עבודה זול יותר ותמיכת האיחוד האירופי בחקלאות באמצעות סובסידיות. אז אכן המחירים של הבקר המייובא נמוכים יותר, אבל הם לא תמיד מתגלגלים לצרכנים ואין להם כלום עם ציונות, ערך שכנראה נשכח".
ועדת המכסות: "נפתח מכסה נוספת"
משרד הכלכלה מסר בהודעה לעיתונות: "בהתאם לנוהל החדש, דירגה ועדת המכסות את הבקשות על פי התחייבות המציע למחיר מקסימום לצרכן של ק"ג בשר טחון טרי, המהווה את נתח השוק הפופולרי ביותר בתחום הבשר הטרי. דירוג הזוכים במכרז נקבע בהתאם לקירבה של מחיר המקסימום לצרכן שהגישו המציעים, למחיר המקסימום לצרכן עליו המליצה הוועדה, כך שככל שהמחיר לק"ג בשר טחון טרי שהגיש המציע היה נמוך יותר וקרוב יותר למחיר המקסימום עליו המליצה הוועדה, כך הדירוג של המציע היה גבוה, וכך יכול היה לקבל חלק גדול יותר מן ההקצאה אותה ביקש".
יאיר שירן, יו"ר ועדת מכסות, מסר בהודעה לעיתונות כי "מאז הופעלו מכסות הייבוא הפטורות ממכס לבשר טרי, חלו שינויים משמעותיים בשוק הבשר הטרי: הורדת מחירים לצרכן בשיעור ממוצע של כ-6%, הגברת התחרות בשוק באמצעות כניסת ספקים חדשים ושחיקת מעמדם של שני הספקים המקומיים הדומיננטיים (דבאח ותנובה, מ.ק.) ששלטו בלמעלה מ-80% מן השוק עד לפני כשנתיים וחצי, וכן גידול של כ-20% בצריכת הבשר הטרי, על חשבון שחיקה משמעותית בצריכת בשר מיושן, בשר קפוא ובשר מעובד.
"ועדת מכסות שומרת בידיה הקצאות נוספות של כ-2,500 טון, אשר יחולקו במחצית שנת 2018. הקצאות אלו יחולקו באמצע השנה הבאה, על בסיס שיעורי הניצול של ההקצאות שניתנו לזוכים עד לסוף חודש מאי 2018, ועל בסיס המחירים בפועל לצרכן של הזוכים במכרז, במהלך המחצית הראשונה של שנת 2018".
שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן: "אנו פועלים להעמיק את התחרות ולהביא להוזלה נוספת של מחירי הבשר הטרי לצרכנים. השיטה החדשה שהופעלה על ידי ועדת מכסות השנה מציבה רף עליון למחיר שהקמעונאים והייבואנים יוכלו לגבות מן הצרכן הרוכש בשר טחון טרי. בפועל, אנו צופים שהמחירים של בשר טחון טרי יהיו אף נמוכים יותר מרף זה, בזכות מבצעים שמפעילות הרשתות ולאור התחרות הגוברת בשוק".