שתף קטע נבחר
 

"סכנת חיים מיידית": עשרות מתגוררים בבתים מטים ליפול שחוזקו בעמודים זמניים

"סכנה! התמוטטות" - כך מתריעים שלטים התלויים על חזיתות בניינים מטים ליפול בשכונת רמת אליהו בראשון לציון. הדיירים טוענים: "אף אחד לא עוזר לנו בגלל שרוב הדיירים יוצאי אתיופיה". מהנדס: "זה בניין שאסור למגורים. העירייה צריכה להוציא צו פינוי מיידי ולא לחכות לתאונה". העירייה: "אין בסמכותנו לשפץ בניינים פרטיים - ייצרנו פיתרון לתושבים"

 

 

צפו: גרים בבתים בסכנת נפילה    (צילום: אמיר אלון)

צפו: גרים בבתים בסכנת נפילה    (צילום: אמיר אלון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

צפו: תושבי ראשון לציון גרים בבתים בסכנת נפילה 

 

הביטוי "הכתובת היתה על הקיר" מעולם לא נראה מוחשי יותר: עשרות משפחות אתיופיות מהמעמד הסוציו-אקונומי הנמוך ביותר מתגוררות בשורה של בניינים מסוכנים בראשון לציון, שעל שניים מהם העירייה אף תלתה בחזיתם שלטים המתריעים "סכנה! התמוטטות".

 

מדובר בארבעה הבניינים הנמצאים ברחוב אניליביץ' 24 עד 30 בשכונת רמת אליהו, הנחשבת לאחת החלשות בעיר, וכן בבניין נוסף בשכונה ברחוב ש"י עגנון 15. דיירי הבניינים, רובם יוצאי אתיופיה, טוענים כי הם מתריעים מזה שנים בפני העירייה על מצבם הרעוע של הדירות והבניינים - הנמצאים בבעלות פרטית. לטענתם, העירייה בתגובה הקימה עמודי תמיכה זמניים שלא מיועדים לטווח ארוך.

 

"אנחנו גרים פה כבר 12 שנים, ולפני תשעה חודשים שמו לנו בלי שהסכמנו את העמודים ואת השלט הזה שמזהיר מפני התמוטטות של הבניין", מספר יטאיו אבה, אחד הדיירים בבניין מס' 28. "אמרו לנו: 'אם אתם לא משלמים 24 אלף שקל, אי אפשר לעשות שיפוצים לחזק לכם את הבניין'". 

 

 (צילום: מירל לוטן) (צילום: מירל לוטן)
(צילום: מירל לוטן)

יטאיו אבה. "ילדים נפצעו פה" (צילום: אמיר אלון) (צילום: אמיר אלון)
יטאיו אבה. "ילדים נפצעו פה"(צילום: אמיר אלון)

"הבניינים פה על הפנים", מוסיף אבה, "כל הברזל של התקרה חשוף בתוך הדירות. אתה יכול לראות אותו מבפנים, בתוך הבית, והגשם חודר לדירה. לפני חצי שנה נפלה על הבן שלי חלק מהתקרה ופצעה אותו. הלכתי לעירייה, צילמתי, הראיתי להם, אמרו לי בסדר ושלחו אותי הביתה בלי כלום. כל המרצפות שבורות ומי שנופל פה יכול לשבור רגל. היו ילדים שכבר נפצעו פה". 

 (צילום: אמיר אלון) (צילום: אמיר אלון)
(צילום: אמיר אלון)
 

לדברי יטאיו העירייה אדישה למצוקת הדיירים: "אף אחד לא עוזר לנו, אף אחד, וזה בגלל שרוב הדיירים פה הם יוצאי אתיופיה. כל אחד בא ואומר לנו: 'כפרה עליכם, אתם אנשים טובים', מבטיח ובסוף לא מקיים. העירייה שמה את העמודים בשביל שאנחנו נהיה בלחץ ונשלם. הם לא רוצים שאנחנו נהיה פה. רוצים לפנות אותנו ולמכור למישהו אחר, לעשירים שיכולים להשקיע יותר מהאתיופים". 

 

רוב דיירי הבניינים - יוצאי אתיופיה (צילום: אמיר אלון) (צילום: אמיר אלון)
רוב דיירי הבניינים - יוצאי אתיופיה(צילום: אמיר אלון)

"כל מי שבבניין נמצא בסכנת חיים מיידית"

סא"ל (מיל') מירל לוטן, מפקד צוותי בקרה בפיקוד העורף, מהנדס ומומחה בתחום ההיערכות לחירום וחילוץ, מסביר את הסיכונים שבהתמשכות המצב. "נדהמתי לראות שהעירייה מרשה לאנשים להתגורר בבניין, כאשר הוא נתמך בעמודים זמניים, שנקראים 'עמודי מסקו', ומיועדים לשיפוץ ולבנייה, ובטח לא לתקופה של שלוש-ארבע שנים שבה הם אמורים להיות שם", הוא אומר, "כשנכנסים לבניין רואים שהתקרות מקולפות, רואים את הברזלים של הבטון, ועם הזמן זה יילך וייחלש. זה לא אמור להיות ככה". 

 (צילום: מירל לוטן) (צילום: מירל לוטן)
(צילום: מירל לוטן)

"יכולה להיות רעידת אדמה, או סתם תאונה מחר או בעוד שנה", ממשיך לוטן, "זה בניין שאסור למגורים. כל מי שגר בו נמצא בסכנת חיים מיידית, אבל זה לא מסכן רק את הדיירים, אלא את כל מי שעובר בסביבה. העירייה צריכה ליזום פינוי-בינוי ולפנות את הדיירים. זה אמנם עולה כסף, אבל מדובר בחיי אדם. צריך להוציא צו פינוי מיידי והעירייה צריכה לאכוף אותו. לעשות את זה עכשיו ולא לחכות לתאונה".  

"סכנת נפשות" (צילום: אמיר אלון) (צילום: אמיר אלון)
"סכנת נפשות"(צילום: אמיר אלון)
 

לוטן אומר כי בתור תושב העיר, הוא רואה פה גם בעיה ברמה האנושית ולא רק הבטיחותית: "זו פשוט התעלמות והזנחה. יש פה אנשים קשי יום ואין להם הרבה כסף. לא צריך לנצל לרעה את אותן אוכלוסיות עניות. צריך לתת להם עזרה ולשכן אותם באיזשהו מקום".

 

"בניין שיכול כל רגע ליפול"

דיירת בבניין מס' 30 התלוננה על הנושא בפוסט שפרסמה בפייסבוק כבר לפני ארבע שנים, אך לא נראה כי המצב השתנה מאז באופן מהותי. "התרוצצנו ממחלקה למחלקה והראנו תמונות המעידות כי ההרחבה שנוספה לבניין בשנות ה-70 הולכת ומתנתקת מהבניין ונוצר קרע ממשי בין הבניין לתוספת, הגורמת לדיירים בתוך בתיהם 'לדלג' מחלק אחד של הבית למשנהו", כתבה. 

תקרות מתמוטטות (צילום: אמיר אלון) (צילום: אמיר אלון)
תקרות מתמוטטות(צילום: אמיר אלון)
 

לטענתה, "מדובר בהרחבה לא מבוקרת ולא מקצועית שקיבלה אישורים וחותמות מהעירייה עצמה. הגיעו לבניין מיוזמתנו חמישה קבלני תמ"א 38 שונים שלאחר בדיקות ממושכות ומדידות החליטו שלא לקחת את הפרויקט. ושוב נותרנו לבד עם בניין עקום.

 

"האם באמת ראש העיר אכן מבקש מ-16 משפחות דלות אמצעים, 12 מתוכן ממוצא אתיופי, המורכבות מדיירים מבוגרים מאוד או מאידך מרובי ילדים, לטפל במצב בכוחות עצמם? האם נפשו שקטה מהרגע שהעביר את השרביט אלינו ורשם במכתב: 'כל נזק שייגרם יחול עליכם בלבד'? מצבנו חמור מאוד. מדובר בסכנת נפשות, בניין בן ארבע קומות עם 16 משפחות שיכול כל רגע נתון ליפול". 

עמודי תמיכה זמניים (צילום: מירל לוטן) (צילום: מירל לוטן)
עמודי תמיכה זמניים(צילום: מירל לוטן)

 

התושבים: רוצים לסלק אותנו מהשכונה

לשכונת רמת אליהו מתוכננת תוכנית פינוי-בינוי רחבת היקף, שכבר אושרה בוועדה המקומית. במסגרת זו צפויים להרוס כ-2,600 יחידות דיור, לבנות 4,900 יחידות דיור חדשות ולחזק כ-500 יחידות דיור נוספות במסגרת פינוי-בינוי. מהעירייה נמסר כי מעל 400 תושבי השכונה חתמו על הסכמי פינוי, בהם שני בניינים ראשונים שחתמו במלואם וצפויים לעבור לגור בנחלת מערב, שהשלמת הבנייה בה צפויה בעוד כשלוש שנים. 

 

"כל הברזל של התקרה חשוף" (צילום: אמיר אלון) (צילום: אמיר אלון)
"כל הברזל של התקרה חשוף"(צילום: אמיר אלון)
 

בנוסף, הוקצו לתושבי רמת אליהו כ-150 דירות בשכונות בצריפין, תוך עדיפות לבניינים שבהם תושג הסכמה של כל בעלי הדירות בשיטת "כל הקודם זוכה". הצפי למעבר לדירות אלו הוא כ-3.5 שנים מיום חתימת כל בעלי הדירות בבניין. בשכונת נחלת יהודה עילית, שנמצאת בשלבי אישור, יוקצו 714 דירות לתושבי רמת אליהו.

 

תושבי רמת אליהו, שטוענים כי התוכנית קודמה ללא שיח איתם, הקימו מטה מאבק נגדה. "העירייה מנצלת לרעה את העובדה שהבניינים מסוכנים", מסבירה ד"ר מיכל דחוח-הלוי, שעומדת בראש המטה: "העירייה לוחצת על הדיירים - אם אתם לא תסדרו את מה שצריך, ואין סיכוי שהם יסדרו את זה, נגיש נגדכם תביעות משפטיות. יש לכם אפשרות להינצל מתביעה משפטית רק באמצעות פינוי-בינוי. תחתמו לנו על ויתור על הדירה שלכם".

 (צילום: אמיר אלון) (צילום: אמיר אלון)
(צילום: אמיר אלון)

 

"זו פשוט הפחדה", היא מוסיפה. "בן אדם שמוותר על הבית שלו צריך לחתום בצורה שקולה, לא בלחץ. מי שאישר את ההרחבה המסוכנת הם המהנדס, המפקח העירוני והקבלן שביצע. העירייה צריכה לפנות לשלושת אלה ולמצות איתם את הדין ולא עם הדיירים המסכנים".

 

לטענת דחוח-הלוי, "ממשלת ישראל חתמה עם עיריית ראשון לציון על הסכם גג המחייב מחיקת שכונת רמת אליהו ובניית שכונה חדשה תחתיה תוך מעבר של חלק ניכר מתושבי רמת אליהו אל מחוץ לשכונה, קרי טרנספר של תושבים. כל זאת בלי שהתושבים ונציגותם יהיו צד להסכם ואף לא שותפו ולא יודעו בעריכתו ובחתימתו.

 

"ראש העירייה דב צור התבטא במפורש ואמר כי תכנית זו תסייע לשנות את תמהיל האוכלוסייה ברמת אליהו וכי זו מטרה מבורכת בעיניו ", היא מוסיפה. "מימוש הסכם הגג נכפה על התושבים, כאשר מנהלת רמת אליהו מנסה בדרכים אלימות ופוגעניות אחרות להחתים תושבים על 'הסכמתם' להתפנות מבתיהם וגם להרחיק את ועד השכונה, מטה 'רמת אליהו שלנו', הפועל מזה עשר שנים בשכונה, מכל מידע ומכל השפעה ואפשרות לספק לתושבים מידע אחר".

 

העירייה: איננו מסירים אחריות

מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה: "עיריית ראשון לציון מקדמת בשכונת רמת אליהו את פרויקט הפינוי-בינוי הגדול בישראל, תוך שיתוף מלא של תושבי השכונה, ששמחים להירתם למהלך שעתיד לשפר את איכות חייהם. רמת אליהו היא שכונה אשר כל הניסיונות שנעשו במשך עשרות שנים לחדשה ולשקמה לא צלחו. רק בזכות הסכם הגג שחתמה המדינה עם ראשון לציון, הצלחנו להביא למצב שהמדינה תאפשר מכירת קרקעות משלימות במחיר של 16% משווי הקרקע, ובכך לאפשר בינוי-פינוי מאסיבי ולייצר ליותר מאלפיים בתי אב בשכונה עתיד חדש ומלא תקווה. העירייה הקימה מנהלת בשכונה, שמהווה כתובת לכל בעיה ושאלה של תושבים, ועורכת מפגשי דיירים בכל בניין.

 

"על פי חוק, אין בסמכותה של העירייה לשפץ בניינים פרטיים. בעלי הנכס הם היחידים שיכולים להחליט על תהליך שיפוץ המבנה. בסמכות מנהל ההנדסה בעירייה לבדוק את הבניינים ולהגדירם כמסוכנים. עם זאת, איננו מסירים אחריות, ההיפך הוא הנכון - בזכות התעקשות העירייה ופעילותה הרבה, יצרנו פתרון שייטיב עם התושבים.

 

"בשלב ראשון, מונה מהנדס שבדק את מצבם של שני הבניינים ובהנחייתו הוצבו עמודי תמך להסרת סכנה מיידית. המהנדס ממשיך לבצע ביקורות במבנים. במקביל, השגנו למבנה באנילביץ' 28 סיוע ממשרד השיכון ויחד עם הלוואות ללא ריבית והצמדה שניתנות לדיירים, יחלו בקרוב עבודות החיזוק לבניין.

 

"לבניין באנילביץ' 30 ניתנה עדיפות ראשונית להשתלב בפרויקט תוכנית הפינוי-בינוי של השכונה. אולם למרות מאמצינו בהסברת יתרונות התוכנית, חמש משפחות עדיין לא חתמו על כתב ההסכמה. במידה ויחליטו המשפחות להסכים לתוכנית, הדלת פתוחה ואנו נעזור להם כמיטב יכולתנו.

 

"לעניין הטענות, לצערנו מדובר במתנגדים סדרתיים אשר מייצגים את עצמם בלבד ובוודאי לא את הלך הרוח בשכונה. איננו יודעים מה עומד מאחורי הגורמים האינטרסנטים הפועלים נגד התוכנית באצטלה של פעילות חברתית, אך אין ספק שבפעילות זו הם פוגעים בתושבים, שרובם המוחלט מברכים ומייחלים לקידום הפרויקט, וההוכחה הטובה ביותר לכך היא באחוז הגבוה של התושבים שחתמו על הסכמתם עד כה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר אלון
השלט שנתלה על חזיתות הבניינים
צילום: אמיר אלון
מירל לוטן. "צריך להוציא צו פינוי מיידי"
מיכל דחוח-הלי. "רוצים לבצע טרנספר לתושבים"
מומלצים