מנוף הרים פועל בניין בתוך מכולת אשפה
פועל בניין באתר בנייה בחדרה הורם בתוך מכולת אשפה באמצעות מנוף - בניגוד לחוק. החברה הקבלנית המבצעת את הפרויקט מסרה כי המנופאי והעובד הורחקו מהאתר מייד וכי נוהלי העבודה חודדו. "הפורום למניעת תאונות עבודה: "זו תולדה של הפקרות מתמשכת בענף"
עבירת בטיחות חמורה באתר בנייה בחדרה: פועל בניין הורם הבוקר (ה') באמצעות מנוף בעודו במכולת אשפה, בניגוד לחוק האוסר במפורש להרים אנשים באמצעות מנופים באתרי בנייה. החברה הקבלנית המבצעת את הפרויקט מסרה כי המנופאי והעובד הורחקו מהאתר מייד וכי נוהלי העבודה חודדו.
לכתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
דואגים לבטיחות העובדים? ראש מנהל הבטיחות הודחה - והוחלפה בסגנה הטרי
מדובר בפרויקט שבונות החברות טווארס החזקות ויזמות וחברת הייזום והביצוע עמרם אברהם, ברחוב ירושלים בחדרה. מתמונות שהגיעו לידי הפורום למניעת תאונות עבודה עולה בבירור כי אחד הפועלים באתר הבנייה הורם באמצעות מנוף בעודו עומד בתוך מכולת אשפה, בניגוד לתקנות הבטיחות בעבודה.
בתקנות נקבע בפירוש כי "לא יופעל עגורן-צריח להרמת אדם". בנוסף לכך, העובד לא היה רתום ולא חבש קסדה, כפי שמחייבות התקנות. "מדובר בעבירה מהותית וחמורה של הנפת אדם באמצעות עגורן צריח, תוך סיכון מוחשי לחיי העובד", מסר ל-ynet ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות.
בן שמעון דיווח על המקרה למפקח על בטיחות במשרד העבודה והרווחה, אריה שמולביץ, אולם לא קיבל תגובה. לדבריו, מאז התחלפה המפקחת הקודמת, ורדה אדוארדס, אין מענה לפניות הציבור בנושא מצד המשרד. "להזכירכם, פניות קודמות טרם נענו ואף לא התקבל אישור קבלת הפנייה למרות שמדובר בדיני נפשות, כל זאת בניגוד למדיניות שהייתה נהוגה עד לא מכבר במשרדכם", ציין במכתב.
במקרה זה אומנם נקטו בחברה הקבלנית פעולות מיידיות נוכח עבירת הבטיחות החמורה, אולם בן שמעון סבור כי לא די בכך. לפי נתוני הפורום למניעת תאונות עבודה, מתחילת 2017 נהרגו 34 עובדים באתרי בנייה וכ-200 עובדים נפצעו בדרגות חומרה בינוני עד קשה.
"זו תולדה של הפקרות מתמשכת בענף הבנייה, ובראש ובראשונה אוזלת היד של משרד העבודה והרווחה", אמר. "לאחרונה מינהל הבטיחות והבריאות בתעסוקה במשרד העבודה והרווחה אינם עונים לפניות ותלונות של הארגונים החברתיים, כל זאת במטרה להשתיק ביקורת ציבורית".
"האכיפה צריכה להתחיל מלמטה"
גם היועץ המשפטי של הפורום, עו"ד ישראל אסל, פנה היום למפקח על בטיחות במשרד העבודה, בצירוף התמונות. "למעשה אלו ראיות חד-משמעיות שדי בהן כדי שהמחלקה המשפטית של מנהל הבטיחות תגיש לבית הדין לעבודה כתב אישום", כתב.
"הינך מתבקש לדאוג לכך שיצא חוקר, שייקח את הפרטים של הקבלן, מנהל העבודה, והמנופאי במקום יבצע חקירה של האירוע, ויעביר את ממצאי החקירה והתמונות למחלקה המשפטית של מנהל הבטיחות שתפעל להגיש כתב אישום", הוסיף. "לא תעשו כן, תיאלצו להסביר מדוע אינכם פועלים במסגרת עתירות שיוגשו".
עוד ציין במכתבו, כי "האכיפה צריכה להתחיל מלמטה, באכיפה של הדברים הקטנים והקלים להוכחה. בתאונות הקשות ובמקרי המוות תוצאות החקירה אינן מאפשרות הגשת כתבי אישום ולמעשה אין אכיפה בכלל. זה שאין אכיפה במקרים הגדולים והקשים, גרם לכך שאין כלל התייחסות לאכיפת הבטיחות במקרים שאין בהם נפגעים".
יניב בל, מבעלי חברת טווארס, מסר בתגובה לפניית ynet כי המנופאי והעובד הורחקו מייד מהמקום, עבודת המנוף הושבתה, וחברת כוח האדם שמעסיקה את המנופאי נקנסה ב-10,000 אלף שקל על עבירת בטיחות. כמו כן הביע את כעסו על שהפורום לא פנה לחברה ישירות לתקן את התקלה, אלא מיהר לפרסם את התמונות ברשתות החברתיות.
בחברת עמרם אברהם מסרו בתגובה כי "צוות העובדים והמנופאי הקשור הורחקו באותו הרגע מהאתר. אנחנו רואים את זה בחומרה ונוהלי העבודה חודדו".
ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה: "מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית מטפל מדי יום בפניות רבות של הציבור בנוגע לאתרי בנייה ונותן מענה לכולן. ההפרות המדוברות בכתבה הגיעו לידיעתנו והן בטיפול. המידע והתמונות שמגיעים אלינו מנותבים לחמ"ל שהוקם באחרונה במשרדי המינהל ומהווה מרכז שליטה על הפעילות הכוללת של מפקחי המינהל ברחבי הארץ. כל פנייה נבחנת ברצינות, במקצועיות ובכובד ראש והיא מטופלת בהתאם לחומרה ולסכנה הנשקפת לעובדים ולציבור.
"נזכיר כי בימים הקרובים, ייכנס לתוקפו הצו להטלת עיצומים כספיים אשר יאפשר הטלת עיצום בסך 35 אלף שקל ועד 2.5 מיליון שקל בסכום מצטבר על כל קבלן שיימצאו הפרות בטיחות בבנייה בשטחו. בכך, תועצם ותועמק ההרתעה האפקטיבית שתציב המדינה מול קבלנים אשר משתמטים מאחריותם החוקית והמוסרית לשמירה על בטיחות ושלום עובדיהם".