שתף קטע נבחר
 

ראשון לציון: הבניין יחוזק אך השכנים ימשיכו לחשוש לחייהם

בעקבות הפרסום ב-ynet על הסכנה החמורה שנשקפת לדיירי בניינים מטים ליפול בשכונת רמת אליהו בראשון לציון, נמצא תקציב לשיפוץ את אחד הבניינים. אבל דיירי הבניינים השכנים, להם מתוכנן פרויקט פינוי-בינוי, עדיין ממתינים לפתרון

בשורה משמחת לחלק מדיירי שכונת רמת אליהו בראשון לציון: לאחר הפרסום ב-ynet על סכנת החיים בה מצויים הדיירים בשורת בניינים מטים ליפול ברחוב אנילביץ', העירייה חתמה על חוזה שיפוץ וחיזוק אחד הבניינים. העבודות צפויות להתחיל כבר בחודש ינואר הקרוב. 

 

מדובר בבניין מספר 28 ברחוב אנילביץ', המאכלס 16 משפחות ב-4 קומות. הבניין נבנה לפני 42 שנים ויסודותיו התערערו עד כדי כך, שנפער חור ברצפת אחת הקומות. בשל מצבו הרעוע, העירייה אף תלתה בחזיתו שלט המתריע "סכנה! התמוטטות".


 (צילום: מירל לוטן) (צילום: מירל לוטן)
(צילום: מירל לוטן)

 

עם זאת, בשלב זה אין פתרון לבניינים סמוכים שנמצאים במצב דומה. בניינים אלו, שנמצאים בבעלות פרטית, כלולים בתוכנית פינוי בינוי המיועדת למתחם, אולם טרם הושגה הסכמת כל המשפחות לתוכנית. בינתיים, המשמעות היא שחייהם עדיין תלויים בעמודי התמיכה הזמניים שהוקמו כדי לייצב את הבניין, אך אלו מיועדים לשימוש זמני לצורך שיפוצים בדרך כלל ולא לשימוש קבוע.

 

הלוואה של 30 אלף שקלים לדיירים

שכונת רמת אליהו נחשבת לאחת השכונות החלשות בעיר. דיירי הבניינים, רובם יוצאי אתיופיה, טענו בפני ynet כי הם מתריעים מזה שנים בפני העירייה על מצבם הרעוע של המבנים, אולם זו הסתפקה בהקמת עמודי התמיכה הזמניים. 

  

בעירייה מדגישים, העיכוב בביצוע חיזוק המבנים נבע מכך אין בסכמכותה לשפץ בניינים פרטיים על פי חוק, וכי בעלי הנכס הם היחידים שיכולים להחליט על תהליך שיפוץ המבנה. עם זאת, מאחר שמדובר בעיקר במשפחות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, הדיירים לא הצליחו לגייס את הסכום הנדרש לשיפוץ.

 

 (צילום: אמיר אלון) (צילום: אמיר אלון)
(צילום: אמיר אלון)

בעירייה הוסיפו כי עמודי התמיכה הוצבו בהנחיית מהנדס שבדק את מצבו של הבניין, הוצבו עמודי תמיכה זמניים. בשלב הבא היא פנתה למשרד השיכון על מנת לקבל תקציב לשיפוץ כללי והכלילה את הבניין בתוכנית העירונית לשיפוץ חזיתות. עם השגת התקציב הוחלט להוציא את עבודות החיזוק לפועל כבר בשבועות הקרובים.

 

במסגרת התוכנית יקבלו הדיירים הלוואה בגובה 30 אלף שקלים הפרוסה ל-20 שנים. העירייה תספוג את הריבית וההצמדה כך שההחזר החודשי צפוי להיות נמוך יחסית. בסך הכל יושקעו בתוכנית 1.3 מיליון שקלים מכספי משרד השיכון, עיריית ראשון לציון, תאגיד המים העירוני מני"ב והדיירים.

 

במסגרת העבודות הבניין יחוזק במעטפת חדשה של קירות, עמודים וקורות תומכים. כמו כן, במסגרת התוכנית העירונית, הדיירים יקבלו ליווי אדריכלי וכבר הוצגו להם הדמיות המציעות שתי אפשרויות לגווני הבניין.

בניין מס' 28 ברחוב אנילבית כפי שהוא היום (צילום: חורחה נובומינסקי) (צילום: חורחה נובומינסקי)
בניין מס' 28 ברחוב אנילבית כפי שהוא היום(צילום: חורחה נובומינסקי)

 

אחת מהדמיות הבניין לאחר השיפוץ (קרדיט: משרד אדריכלים ריגלר) (קרדיט: משרד אדריכלים ריגלר)
אחת מהדמיות הבניין לאחר השיפוץ(קרדיט: משרד אדריכלים ריגלר)

"אין לנו כסף ללכת למקום אחר"

בצד הבשורות הטובות על השיפוץ, מתברר כי לא מדובר בפתרון לכלל דיירי הבניינים המסוכנים בשכונה. כך למשל, לפי שעה לא נמצא פתרון לבניין הסמוך (מספר 30) ברחוב.

 

במסגרת התב"ע (תוכנית בניין עיר) החדשה לעיר, שטרם אושרה, בניין זה מיועד להריסה ובניית כביש במקומו. התב"ע כוללת פרויקט פינוי-בינוי נרחב המתוכנן לשכונה. עם זאת, דיירי הבניין, כמו גם חלק מדיירי השכונה, מתנגדים לפרויקט בתוקף.

 

נכון להיום, כחמש מבין 16 המשפחות המתגוררות בבניין אנילביץ' 30, מתנגדות להכללת הבניין בפרויקט פינוי-בינוי. מנהלת הפרויקט פועלת להשיג גם את הסכמתן, אך עד שזה יקרה, כל הדיירים ממשיכים להיות נתונים בסכנת חיים מיידית על פי חוות דעת מקצועית.

"כל אחד הולך בכיוון אחר", מספר גשאו גטרום, אחד הדיירים שתומכים בתוכנית להריסת הבניין. "הציעו לנו לעבור לשכונת נחלת יהודה אבל חמש משפחות לא מעוניינות ובגלל זה לא עברנו. אנחנו מפחדים להישאר פה, אבל אין לנו כסף ללכת למקום אחר".

 

תכונית פינוי בינוי לשכונה

ההתנגדות לתוכנית פינוי-בינוי של רמת אליהו אינה מאפיינת כאמור רק את הבניין הזה בשכונה. רבות מבין 2,600 המשפחות, שדירותיהן יפונו ויהרסו במסגרת התוכנית, טרם נתנו את הסכמתן לתוכנית.

 

תוכנית הפינוי-בינוי כוללת בחובה בניית 4,900 יחידות דיור בשכונות רמת אליהו, נחלת יהודה מערב ונחלת יהודה עילית, נרקיסים ונוריות בשטח מחנה צריפין המתפנה וכן במתחם ה-1,000 במערב העיר. כ-500 יחידות דיור נוספות ברמת אליהו יעברו חיזוק והתחדשות במסגרת עיבוי-בינוי.

 

התוכנית כוללת גם מערך כבישים לשיפור התנועה בשכונה, שיקשר אותה לכבישים עירוניים ובינעירוניים. בנוסף כוללת התוכנית התחדשות של המרחב הציבורי, הקמת פארקים, בניית קמפוס, מבני ציבור בשדרה מרכזית ועוד. המנהלת כבר פועלת בשכונה ומשמשת כתובת לתושבים לשאלות ותשובות, קבלת מידע וסיוע בכל הנוגע לתוכנית.

צילום: אמיר אלון

צילום: אמיר אלון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לאחרונה פורסם המכרז הראשון במסגרת התוכנית, שנקראת בינוי-פינוי-בינוי. עד כה חתמו 61 משפחות משני בניינים על כתב הסכמה, והן יהיו הראשונות לעבור לבניינים חדשים שיוקמו בשכונת נחלת יהודה, מזרחית לכביש 4.

 

לעומתם, הדיירים המתנגדים לתוכנית מסבירים כי הם לא מתנגדים לתוכנית, אלא ליישומה באופן גורף, והם מרוכזים בין היתר תחת מטה מאבק הנקרא "רמת אליהו שלנו". לדברי ד"ר מיכל דחוח-הלוי, שעומדת בראש המטה, החשש הוא שהתושבים, על מצבם הכלכלי רע, לא יוכלו לחזור לשכונה לאחר שתשנה את פניה, כך שהתוכנית מהווה עבורם מעין "טרנספר".

 

במטה סבורים כי יש לתת לתושבים לבחור בין פינוי-בינוי לבין הישארות בשכונה ושדרוג הבתים במסגרת תמ"א 38. "בעקבות לחץ שהפעיל ועד השכונה והפרסום ב-ynet פתאום נמצאו כספי הציבור לסייע לדיירי רחוב אנילביץ' 28", כתבו ראשי מטה המאבק.

 

עמודי התמיכה הזמניים (צילום: מירל לוטן) (צילום: מירל לוטן)
עמודי התמיכה הזמניים(צילום: מירל לוטן)

"אבל אנו שואלים מדוע רק אנילביץ' 28? מדוע לא אנילביץ' 30? 24? 26?", הוסיפו במטה. "במסווה של סיוע לציבור, העירייה מנסה לקצור רווחים למנהלת וליזם להשיג יותר חתימות בבניינים הסמוכים לאנילביץ' 28, ולמעשה היא מפעילה לחץ על אוכלוסייה מוחלשת, לאמור - 'גייסנו סיוע רק לאנילביץ' 28', מכאן יבינו דיירי אנילביץ' 30 ואחרים שאין להם סיכוי לקבל סיוע ציבורי, מה שידחף אותם לחתימה לוויתור על דירתם".

 

גורמים בעירייה מסרו בתגובה לטענות כי "יש גורמים שפועלים נגד היוזמה באמצעות יצירת פחד בקרב התושבים. הכי קל להם לשמר את המצב הקיים, אבל התושבים יכולים רק להרוויח מהיוזמה הזו. הבניינים באנילביץ' במצב קשה והבניין שמוצע לתושבים ישדרג את איכות חייהם בצורה משמעותית.

 

"הרי אם היו מציעים לתושבי דרום תל אביב דירה חדשה בצפון העיר, הם היו קופצים על המציאה", הוסיפו אותם גורמים. "אז מדוע פה יש עוד כאלה שמתלבטים? כי יש גורמים אינטרסנטים שמעדיפים להפחיד את התושבים ולהשתמש בהם ככלים במשחק פוליטי, רק כדי שהעירייה הזו שמובילה את המהלך לא תצליח".

 

העיריה: "הבניינים לא מטופלים על ידי הדיירים"

מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה, כי יש שני בניינים בלבד במתחם בסכנת התמוטטות, מספר 28 - שכעת נמצא לו פתרון, ומספר 30. "הבניין באנילביץ' 30 קיבל עדיפות ראשונה להשתלב במכרז בגלל הסכנה שבו, וגם כיום תינתן לו עדיפות לשילוב מיידי בעדיפות לפינוי לבניינים חדשים במכרזים הראשונים. התהליך קשור להסכמת בעלי הדירות".

"מדובר בשכונה ותיקה מאוד שהבניינים לא מטופלים על ידי הדיירים", הוסיפו בעיריה. "במסגרת תוכנית פינוי הבינוי (שכוללת גם תמ"א38) מתבצעת כרגע בדיקה האם אנילביץ' 26 מתאים לחיזוק, אבל זה כמו עשרות בניינים אחרים, הוא אינו בסכנת התמוטטות".

 

עוד נמסר, כי מנהלת פינוי בינוי שהוקמה בשכונה לפני קצת יותר משנה פנתה עד כה ל-1,700 משפחות ועד כה השיגו את החתימות של 820 דיירים למהלך. בתגובה לטענות טה המאבק נמסר, כי "בפני הדיירים עומדת האפשרות לבחור לאן הם רוצים לעבור והישארות בשכונה היא אופציה קיימת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר אלון
השלט על הבניין ברחוב אנילביץ' 28
צילום: אמיר אלון
מומלצים