מה עשה הביטקוין ומה קרה למחירי הדירות? שנת 2017 במספרים
מחיר למשתכן - תוכנית הדגל של האוצר שטלטלה את שוק הנדל"ן, קריסת טבע - החברה שהוציאה מאות עובדים לרחובות על רקע פיטורי ענק, וטירוף הביטקוין - המטבע הווירטואלי שהפך ללהיט. הסיפורים הגדולים של שנת 2017 - והמספרים שעמדו מאחוריהם
שנת 2017 היתה השנה שבה הביטקוין זינק, חברת טבע צנחה, ואילו עליית מחירי הדירות האטה, אך לא נפסקה. מה עשתה הבורסה, ומה היה השכר הממוצע? ככה נראתה השנה החולפת במספרים.
מחיר הדירה הממוצע, בחישוב שלושת הרבעונים הראשונים של 2017, עמד על 1.476 מיליון שקל. יצויין כי חישוב הממוצע חסר את הרבעון האחרון, שנתונים לגביו צפויים עוד להתפרסם בהמשך, וכי הנתונים לרבעון השלישי הם ארעיים וצפויים עוד להשתנות. בכל מקרה, הממוצע הסופי לשנת 2017 יפורסם סופית במדד חודש אפריל 2018. אולם אם בכל זאת מסתמכים על ממוצע זה ומשווים אותו לממוצע שלושת הרבעונים הראשונים של 2016, שעמד על 1.456 מיליון שקל לדירה, הרי שמתקבלת עלייה של 1.4%.
לפי מדד מחירי הדירות, שהתפרסם החודש יחד עם מדד המחירים לצרכן של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנה האחרונה (ספטמבר-אוקטובר 2016 עד ספטמבר-אוקטובר 2017) עלו מחירי הדירות בשיעור של 2.9%. עם זאת, לפי אותו מדד בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2017 ירדו מחירי הדירות ב-0.1% לעומת אוגוסט-ספטמבר.
הנתון האחרון להתחלות הבנייה למגורים מתייחס לחודשים אוקטובר 2016 עד ספטמבר 2017, בהם נרשמו 49,745 דירות שבנייתן החלה, לעומת 53,098 בתקופה המקבילה אשתקד. מדובר, אם כן, בירידה של 6.3%. אבל המצב שונה לגמרי בנתוני מספר הדירות שבנייתן הושלמה בין החודשים אוקטובר 2016 לספטמבר 2017: בתקופה זו הסתיימה בנייתן של 50,101 דירות. בתקופה המקבילה אשתקד הסתיימה בנייתן של 42,261 דירות, כלומר מדובר בעלייה של 18.5%.
השנה דיווח האוצר באופן מסודר כמה דירות נמכרו במסגרת תוכנית הדגל "מחיר למשתכן", חודש בחודשו. מסיכום הנתונים בין ינואר לאוקטובר (החודש האחרון שלגביו פורסמה סקירת אגף הכלכלן הראשי באוצר על ענף הנדל"ן למגורים) עולה כי ב-2017 נמכרו 3,790 דירות במסגרת התוכנית. באוקטובר גם דיווח האוצר כי נמסרו לאכלוס 54 דירות ראשונות בתוכנית, שבנייתן הסתיימה בעפולה.
מעקב אחר הגרלות מחיר למשתכן מעלה כי מתחילת התוכנית ועד היום התבשרו 33,676 זכאי משרד השיכון על זכייתם בדירה מוזלת במסגרת התוכנית. נתון זה לא כולל כ-8,000 זוכים נוספים שצפויים להתבשר על זכייתם בהגרלת דצמבר בימים הקרובים, וכן זוכים נוספים שיוכרזו בטווח הקרוב במסגרת הגרלות ההמשך של התוכנית.
מאז תחילת התוכנית ועד עכשיו נכללו 44,566 דירות בהגרלה. אלה כוללות דירות בהגרלות שכבר נבחרו בהן דירות, דירות בהגרלות שתוצאותיהן כבר פורסמו ובהגרלות שנסגרו לרישום אך תוצאותיהן טרם התפרסמו.
עוד בערוץ הנדל"ן: מורה נבוכים לתוכניות הממשלה בשוק הנדל"ן
"שנת 2017 העידה על יציבותו וחוסנו של שוק העבודה הישראלי", אומר מנכ"ל שירות התעסוקה בועז הירש, "בתוך כך, אנחנו רואים שהביקוש לעובדים מיומנים מתמשך והצפי הוא שכך יהיה גם ב-2018. עדות נוספת ליציבות שוק העבודה הישראלי הינה העובדה שבשנה האחרונה נמשכה היציבות גם בהיקפי המפוטרים במשק. חוזק שוק התעסוקה התבטא גם בהמשך המגמה של גידול במספר המשרות הפנויות, שיוצרת במספר ענפים מחסור שעלול להקשות על המשך הצמיחה של אותם ענפים כמו ההיי-טק".
עוד בערוץ הקריירה : אין מספיק טכנאי מזגנים בשוק
השכר הממוצע בין ינואר לספטמבר 2017 עומד על 10,159 שקל. מדובר בנתון שעוד יכול להשתנות בהתחשב שנתוני אוקטובר, נובמבר ודצמבר עוד צפויים להתפרסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. על כן, אין זה נתון סופי לשנה זו. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, כלומר ינואר עד ספטמבר 2016, חלה עלייה של 3% מ-9,863 בממוצע לתשעת חודשים אלה.
לפי נתוני שירות התעסוקה, בתקופה שבין ינואר לנובמבר 2017, מספר המתייצבים החדשים בלשכות התעסוקה, שפוטרו, הוא 129,179 איש. מדובר בעלייה של 0.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מספר תובעי האבטלה בממוצע בחודש בין ינואר לנובמבר הוא 83,414 איש. נתון זה מהווה ירידה של 0.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד (ינואר עד נובמבר 2016).
מנתוני ביטוח לאומי, בין החודשים ינואר עד ספטמבר, מספר מקבלי דמי האבטלה היו 66,463 בממוצע לחודש. מספר מקבלי דמי תאונה בין ינואר לאוקטובר עמד על 364 איש בחודש.
שער מניית טבע בארה"ב ירד בשנת 2017 בכ-48% ואילו שער המנייה בישראל ירד בכ-51%. בשיא, עמד מחיר המנייה על 38 דולר, בתחילת ינואר, ואילו בשפל, עמד מחיר המנייה על 11.23 דולר למנייה בתחילת נובמבר. כעת עומד מחיר המנייה על כ-19 דולר.
טלטלה: טבע תפטר רבע מעובדיה ברחבי העולם
אפקט דומינו? כך ישפיעו הפיטורים בטבע על המשק הישראלי
"טבע מסרבת לשלם 3 מיליארד שקל מס"
"הירידות החזקות נובעות מהעובדה שהחברה נכנסה לתקופה קשה מאוד מבחינת שחיקת מחירי הגנריקה בארה"ב לצד כניסה של תחרות למוצר הדגל, הקופקסון", מסביר סטיבן אפר, אנליסט פארמה וביומד מאי.בי.אי. בית השקעות, "שני הדברים האלה הובילו יחד להורדה משמעותית של התחזיות במהלך השנה, ולאובדן האמון בהנהלת החברה, שלווה בהתפטרות חלק גדול מההנהלה. מה שהעיק הכי הרבה היה כמובן היקף החוב הגדול שהחברה לקחה על עצמה בעקבות הרכישה היקרה של חברת אקטביס".
לדברי טפר, בשלב כלשהו עמד החוב של טבע על 35 מיליארד דולר, ולקראת סוף 2017 עומד החוב על 32-33 מיליארד דולר, כפי שהוא מעריך על סמך דיווחי ההערכות של טבע. "חשוב להדגיש", אומר טפר, "שהעלייה מנובמבר עד עכשיו במחיר המנייה מגיעה מכניסתו של המנכ"ל החדש, קאר שולץ, ופעילותו הנחרצת לצמצם עלויות ולבצע רה-ארגון משמעותי בחברה".
עוד הוא מוסיף כי הדיבידנדים שחולקו ב-2017 עמדו במצטבר על 85 סנט למנייה, "דיבידנד שלא ימשיך כלל ב-2018 ויצטמצם לאפס". באשר למהלך הקיצוצים, אומר טפר כי "קשה להאמין שמקיצוץ כזה דרסטי בהוצאות לא יהיה ויתור על הכנסות, אבל אני מקווה שהוויתור לא יהיה יותר מדיי גדול, כי אז לא יצא מזה שום דבר. המטרה היא לצמצם הוצאות עם מינימום פגיעה בהכנסות".
ביטקוין, המטבע הווירטואלי, הרים את הראש בענק ב-2017, שנה בה חווה המטבע גל חדש של התעניינות. "אם נסתכל על השנים 2011-2012, היה בהן שקט בגזרת הביטקוין ואז, ב-2013, פרץ גל חדש של עניין, שהשתתק קצת ב-2014 וב-2015", אומר מני רוזנפלד, יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי, "אלא שבאמצע 2017 בא גל נוסף של עניין. בתחילת 2017 שער הביטקוין כבר התחיל לעלות אבל עוד לא ראינו את מסת האנשים שמגיעים לקנות את המטבע. לפני חצי שנה, ועוד יותר מכך, לפני חודש, ראינו הרבה אנשים שמתעניינים במטבע, הרבה יותר אנשים שמגיעים לעומת בעבר, ואפשר ממש להרגיש בכך במפגשים של קהילת הביטקוין".
גם זה קרה השנה:
רוצים בונוסים בביטקוין? דרושים עובדים בתחום
סערת מניות הביטקוין: "לא נאפשר לחברות להיכלל במדדים בת"א"
למכירה: רכב יד שניה תמורת ביטקוין וחצי
את העניין המחודש בביטקוין מייחס רוזנפלד, בין היתר, למגמה כללית וארוכת טווח, שבה "עם הזמן יותר אנשים שומעים על ביטקוין, יותר אנשים מבינים אותו וזה כבר יותר נכנס לתודעה. בנוסף, יש כמה דברים מעניינים שקרו השנה, בעיקר ההתחזקות של הנפקות ה-ICO - (הנפקות מסוג Initial Coin Offering)". הנפקות אלה הן הצעה ראשונית לציבור של מטבעות דיגיטליים שמנפיקה חברה על בסיס טכנולוגיית הבלוקצ’יין.
לדבריו, הנפקה זו "היא דרך לגייס כספים עבור מיזמים באמצעות טכנולוגיית הביטקוין. לכן יש עכשיו הרבה יותר יזמים שמבינים שהם יכולים לגייס כסף בדרך כזו ויותר אנשים שרוצים להשקיע כסף במיזמים ומשתמשים באפשרות של ה-ICO. בגלל שהכל מבוסס על טכנולוגיית הביטקוין ובגלל שבהרבה מקרים אנשים צריכים קודם לקנות ביטקוין ואז להשקיע ב-ICO, גם זה תרם להגברת העניין בביטקוין השנה".
רוזנפלד צופה שב-2018 תהיה התקדמות בשלושה אפיקים עיקריים. "באפיק הרגולטורי רשויות בארץ ובעולם ימצאו דרכים חדשות לבנות מסגרת רגולטורית ברורה להתעסקות בתחום הביטקוין. באפיק הטכנולוגי תשתדרג הטכנולוגיה של הביטקוין עצמו כדי לתמוך בשימוש ההולך וגובר. בנוסף יהיה גם גידול בשימוש בביטקוין כאמצעי תשלום בבתי עסק".
ומה קרה בשוק ההון? מדד הדאו-ג'ונס עלה בכ-25% במהלך 2017 משתי סיבות עיקריות, אומר גלעד אלפר, אנליסט בכיר באקסלנס ברוקראז'. "ראשית, הריבית ממשיכה להיות נמוכה ברמות היסטוריות. אמנם הבנק הפדרלי המרכזי נמצא בתהליך איטי של העלאות ריבית, אך רמת הריבית הנוכחית בארה"ב של 1.25%-1.50% קרובה מאוד לרמה שקבע יו"ר הפדרל ריזרב דאז, אלן גרינספן בשנת 2003-2004 (אחוז אחד), מה שאז היה רמת נמוכה חסרת תקדים. הריבית הנמוכה מקלה על תשלומי ריבית, ממשיכה להרחיק משקיעים מפיקדונות חיסכון, ומאפשרת מימון זול לקניית מניות עצמית".
סיבה מרכזית שנייה, לפי אלפר, "היא המאמץ המתמשך, ובסופו של דבר המוצלח של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, להעביר את רפורמת המס שבמרכזה הורדה דרמטית של שיעור מס החברות. גם האפשרות להחזיר את מצבורי המזומן שחברות טכנולוגיה מחזיקות מחוץ לארה"ב, נתפסת כחיובית על ידי משקיעים, שכן היא תוכל להמשיך לתדלק את קניית המניות העצמית (נאסד"ק עלה ב-29% השנה)".
לעומת הביצועים החזקים בארה"ב, מדד ת"א 35 עלה ב-2% בלבד. "האשם העיקרי הוא השקל שהתחזק ב-10% לעומת הדולר", אומר אלפר, "במלים אחרות, התשואה במונחים דולריים בת"א 35 היא בסביבות 12%. לכך יש להוסיף את הקריסה במניית טבע שגילחה כ-5% מתשואת המדד, ושערוריית בזק שגילחה 2% נוספים. כמובן שישראל לא נהנתה מרפורמת מס בסגנון טראמפ, או בעצם מרפורמת מס כלשהי. בהינתן כל הגורמים האלה, התשואה של ת"א 35 נראית סבירה, כאשר התמיכה העיקרית למניות ממשיכה להיות הריבית האפסית הנהוגה בארץ".
וגם: הרפורמות של כחלון
עוד בשנת 2017, שר האוצר, משה כחלון, המשיך בתחילת השנה לקדם את רפורמת ייעול שוק ההימורים, במסגרתה חידש את היתר מפעל הפיס בתנאי להפסקת פעילות מכונות המזל, צמצום משחקי הקזינו והגבלת פרסום מפעל הפיס. זאת במסגרת יישום המלצות של ועדה מיוחדת, שאושרו כחלק מתקציב המדינה 2017-2018, ושקבעו כי יש להחיל הגבלות רגולטוריות על שוק ההימורים על מנת להגן על השכבות החלשות ולבצע אכיפה תקיפה יותר על מפעל הפיס ועל הזכיינים. במסגרת אותה רפורמה יופסקו החל מה-1 בינואר 2018 גם ההימורים על מרוצי הסוסים בישראל.
רפורמה נוספת, עליה הכריז כחלון השנה, היא "נטו משפחה", שכוללת הטבות במיסוי למשפחות עובדות, ובהן סבסוד צהרונים, תוספת נקודות זיכוי לנשים ולגברים שלהם ילדים עד גיל 6, הרחבת מענק עבודה והפחתת מכסים על בגדי תינוקות, הנעלה ומכשירי סלולר.
מאז אוגוסט עובד משרד האוצר על רפורמה נוספת, שזכתה לשם "נטו תעשייה", שמטרתה, כשמה כן היא – חיזוק התעשייה והגדלת הפריון של ענפי התעשייה. התאחדות התעשיינים ביקשה לקבוע בתוכנית יעד של הגדלת חלקה של התעשייה בתוצר, אבל יעד כזה ככל הנראה לא ייקבע, אולם התוכנית תכלול תוספות תקציב להטמעת טכנולוגיה ולחינוך מקצועי וטכני.
שתי רפורמות נוספות השנה הוכרזו בעקבות עודפי הגבייה ממסים ב-2017, שעומדים נכון לעכשיו על 18 מיליארד שקל. עודפים אלה מוסברים בהכנסות ממכירת מובילאיי לאינטל בעסקת ענק תמורת 15 מיליארד דולר, וממכירת כתר, ובעקבות מבצע ההנחה על מס דיבידנד לבעלי מניות מהותיים בחברות ארנק.
תוכנית אחת לשימוש בכספי עודפי הגבייה היא להוריד מס הכנסה למשתכרים מעל 11 אלף שקל, כפי שהכריז כחלון בנובמבר. התוכנית השנייה גדולה הרבה יותר, וזכתה לכינוי "נטו הוזלות", בה ייעשה שימוש בעודפי הגבייה לצורך ביטול של מסי קניה ומכסים בהיקף של 800 מיליון שקל. אלה כוללים מסי קנייה שיבוטלו על מוצרי אלקטרוניקה ומכסים שיבוטלו על צעצועים, מוצרי חשמל לבית, תמרוקים, ביגוד, טקסטיל ומוצרי תאורה, מה שמקווים באוצר שיחסוך מאות שקלים בשנה למשפחה.
נפילתם של הטייקונים
שנת 2017 היתה גם השנה שבה ניכר שינוי ביחס הבנקים לטייקונים. ביולי החל שאול אלוביץ', בעל השליטה בקבוצת בזק, במגעים להסדר חוב עם הבנקים בשל חוב של 1.2 מיליארד שקל של חברת יורוקום, במקביל לחקירת רשות ניירות ערך במסגרתה המליצה רשות ניירות ערך להעמידו לדין. בתחילת השבוע החליט נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט איתן אורנשטיין, למנות את שלושת נציגי הבנקים הנושים של יורוקום כבעלי תפקיד בחברה. במקביל מתנהל מו"מ למכירת יורוקום לנתי סיידוף, שבאמצעותה שולט אלוביץ' בבזק.
בחודש יוני הוכרז אליעזר פישמן על ידי השופט אורנשטיין כפושט רגל. היקף חובותיו הגיע ל-4 מיליארד שקל ולפי הערכות, לאחר מימוש הנכסים של פישמן יישאר עדיין חוב שמוערך, גם על ידי פישמן עצמו, בכ-1.5 מיליארד שקל.
במקביל, זכה השבוע מוטי בן-משה במכרז לרכישת אפריקה ישראל - והוא ירכוש את החברה תמורת כ-2.37 מיליארד שקל. המשמעות היא שלב לבייב ייפרד מהשליטה בחברה לאחר 21 שנה.