צפי למחסור בביצים בחודשים הקרובים, בוטלה התוכנית לייבוא מטורקיה מסיבות בריאותיות
המחסור צפוי ברבעון הראשון של השנה. משרד החקלאות בודק אפשרות להעניק רשת ביטחון ליבואני הביצים כך שיהיה כלכלי עבורם לייבא ממדינות אירופה, אך שם מחיר הביצים גבוה
שוק ביצי המאכל נקלע לבעיה: בחודשים הקרובים צפוי מחסור בביצים, ובמקביל תוכנית יבוא הביצים מטורקיה בוטלה בשל חשש בריאותי. בישראל מייצרים כל שנה 2.2 מיליארד ביצים, מתוכם כ-10% הן ביצים לתעשייה. ניתן להעריך שהמחסור נובע בין היתר מהתפרצות סלמונלה שהביאה להשמדת תוצרת.
שוק הביצים הוא שוק מתוכנן. בענף זה ובענף החלב קיים פיקוח ותכנון שמצד אחד נותן יציבות למגדלים בהיעדר תחרותיות, ומנגד מבטיח את זמינות המוצר, כך שתמיד יהיו ביצים בישראל. אלא שכיוון שתרנגולת מטילה כ-250 ביצים בלבד בשנה, בעונות של ביקוש יתר מצד הצרכנים (בפסח ובחגי תשרי), משרד החקלאות מייבא ביצים מחו"ל כדי לספק את המחסור.
השנה צפוי מחסור בביצים גם ברבעון הראשון של השנה, ובשל מחסור בביצים באירופה יהיה קשה לענות על הביקוש באמצעות יבוא, כפי שהיה נהוג עד כה, משום שמחיר הביצה באירופה גבוה יותר מאשר בישראל.
על כן, נערך משרד החקלאות לייבא ביצים מטורקיה - שם הביצים זולות. אולם, מתוך רצון לשמירה על בריאות הציבור התקבלה היום (ב') החלטה לא לעשות זאת למרות החשש למחסור. במקביל המשרד בודק את האפשרות לתת רשת ביטחון ליבואני הביצים, כך שיהיה כלכלי עבורם לייבא בנסיבות הנוכחיות ממדינות אירופה (למשל, להבטיח להם שאם לא ימכרו את כל הכמות שייבאו - הם יפצו בסכום מסוים).
משרד החקלאות הביא היום לאישור ועדת הכלכלה של הכנסת את תקנות התכנון השנתיות לענף ההטלה, כחלק מתקנות המועצה לענף הלול לכללים למכסות ייצור ביצים ל-2018. התקנות קובעות כי מכסות הביצים עלו ב-3.5% לעומת 2017 ויעמדו על 2.33 מיליארד ביצי מאכל לשיווק לעומת 2.25 בשנה החולפת.
בניגוד לעמדת המגדלים, מירב התוספת תחולק ליצרנים חדשים: 50 מיליון ביצים המגלמות 100 מכסות חדשות, ו-25 מיליון ביצים תוספת מכסה רוחבית ליצרנים קיימים.
צילום: המועצה לענף הלול
מומלצים