שתף קטע נבחר

פרשת זיהום המזון בצרפת: 37 תינוקות נפגעו

מנכ"ל קבוצת Lactalis הבטיח לפצות את עשרות משפחות הנפגעים, אך אלה לא מרוצים: "הפיצוי אינו התשובה לה חיכינו, מנסים להשתיק אותנו בכסף". דובר ממשלת צרפת הודיע כי "החקירה לא תפסח על איש, כולל על המדינה שתצטרך לקחת את חלקה באחריות למקרה"

בהמשך להודעת האיסוף היזום של ענקית המזון הצרפתית Lactalis, מנכ"ל הקבוצה, עמנואל בסנייר, הבטיח לפצות את עשרות משפחות הנפגעים ממוצרי החלב ותחליפי החלב לתינוקות המזוהמים בחיידק הסלמונלה. אך הפיצוי המובטח לא משכנע את ארגון המשפחות הנפגעות, שעסוק בשאלה מה קורה עם 12 מיליון האריזות המחולקות ב-83 מדינות.

 

נכון להיום, אובחנו במדינה 37 תינוקות כנגועים, 18 מהם אושפזו לאחר שתיית תחליפי החלב הנגוע. על פי סוכנות הבריאות הצרפתית, מצבם של כל המאובחנים טוב. כמו כן, דווח על מקרה אחד של תינוק הסובל מדלקת בספרד, ומקרה נוסף נרשם ביוון וזקוק עדיין לאישור שאכן נגוע בסלמונלה.

 

מתוך אתר חברת lactalis (מתוך אתר חברת lactalis) (מתוך אתר חברת lactalis)
מתוך אתר חברת lactalis(מתוך אתר חברת lactalis)

נזכיר כי בחודש דצמבר האחרון, בעקבות המצאות של חיידק הסלמונלה במפעל בקראון, צרפת, חברת Lactalis ביצעה ריקול (איסוף יזום) לכל מוצרי החלב ושאר המוצרים המיועדים לתינוקות שיוצרו החל מפברואר 2017 במפעל. 

 

בהמשך לאיסוף, נפתחה חקירה פנימית והודעה נמסרה למשרד האוצר, שגם הוא פתח בחקירה תחת החשדות להטעיית הציבור, סיכון בריאות האדם והפרת נוהל פינוי או החזרת מוצרים המזיקים לבריאות. החקירה הופקדה בידי חטיבת המחקר ANGERS והמשרד המרכזי למאבק בסביבה ובריאות הציבור, המתמחה בתיקים מסוג זה.

 

"הפיצוי הוא טוב, אבל הכסף לא קונה הכל"

"הפיצוי אינו התשובה לה חיכינו, מנסים להשתיק אותנו בכסף" אמר נציג המשפחות קנטן גיום. לדבריו, "התלונה הראשונה הוגשה כבר באמצע חודש דצמבר". קנטן ממתין עדיין לתשובות בנושא האפקטיביות והשליטה הממשלתית במצב המפעלים הנגועים כבר משנת 2005, לטענתו, כמו גם על מספר הנפגעים שהצטבר מאז אותה שנה.

 

מוקדם יותר דובר הממשלה בנימין גריבו אמר "שהפיצוי הוא טוב, אבל הכסף לא קונה הכל. החקירה לא תפסח על איש, כולל על המדינה שתצטרך לקחת את חלקה באחריות למקרה, בעיקר, כיוון שאותו תחליף חלב אם מזוהם שווק לבתי החולים ובתי המרקחת".

 

נזכיר, כי רק לאחר שבסנייר נפגש עם שר האוצר לה מר ובה בשישי האחרון, הכריזה Lactalis על חידוש הריקול לכל המוצרים שיצאו מהמפעל בקראון (Craon), כמו גם על חידוש התזכורות לציבור אודות הסרת המוצרים הנגועים מהמדפים.

 

תחליף חלב אם lactalis (מתוך אתר חברת lactalis) (מתוך אתר חברת lactalis)
תחליף חלב אם lactalis(מתוך אתר חברת lactalis)

בראיון לעיתון הצרפתי 'ורנל דו דימנש, בסנייר ציין כי "הוא עצמו הציע לממשלה לצאת עם הודעות האזהרה גם ל-83 המדינות אליהן מיוצאים המוצרים המדוברים. היקף האיסוף גדול מ-12 מיליון אריזות. המפיצים לא יצטרכו עוד למיין את המוצרים לפי תאריך הייצור, הם יודעים שצריך להוציא את כל המוצרים מהמדפים".

  

האם יש קשר בין הנפגעים בשנים 2005 ל-2017?

דובר איגוד המשפחות הנפגעות קנטן גיום אמר כי "לא רק שאין לנו שום הסברים, הדברים נראים עוד פחות ברורים עכשיו. בסנייר מדבר על 83 מדינות נגועות, בעוד שאנחנו מכירים ברשימה רק 66 מדינות. מאיפה יצא מספר זה? והאם השלטונות היו מודעים לכך?. אנחנו מחכים לתשובות".

 

קנטן הוסיף ואמר: "אנחנו לא יודעים אם זהו סיפור שהתחיל כבר בשנת 2005 או משהו חדש ב-2017, מכון פסטר עצמו מעריך כי ישנו פוטנציאל לקשר בין המקרים".

 

נציין כי Lactalis זכתה לביקורת קשה על העדר שקיפות ועיכוב תגובה לאחר גילוי הסלמונלה במפעל שלה בקראון. במהלך בדיקות עצמיות שנעשו במפעל באוגוסט ונובמבר התגלה זיהום שעסק רק בסביבת המפעל ולא במוצרים עצמם. עם זאת, למרות הסכנה שבעניין, הציבור נחשף לליקויים רק בדצמבר האחרון, וגם אז חלק מהמפיצים המשיכו למכור מוצרים מזוהמים במשך מספר שבועות נוספים.

 

"התפקיד שלנו הוא לשים מוצרים בריאים בשוק, אם המצב לא כך אזי האחריות היא שלנו בלבד", מודה עמנואל בסנייר ומוסיף, עם זאת כי נוכחותנו לא נעלמה במהלך מצבעי האיסוף".

 

רשתות השיווק הגדולות: תירוצים והתנצלות מגומגמת

הרשת הראשונה שיצאה בהודעת ריקול לציבור על מוצרי החברה הייתה רשת הסופרמרקטים הגדולה לקלר, לאחר שזו המשיכה למכור את המוצרים גם לאחר ההודעה.

 

ב-9 בינואר הודיעה ענקית הסופרמרקטים הצרפתית כי מכרה מוצרים נגועים של חברת Lactalis, למרות ההודעה שהתקבלה בחברה ב-21 בדצמבר במספר חנויות ברחבי המדינה. מנכ"ל החברה, מישל אדוארד לקלר, הודה בהצהרה בפה מלא ואמר "שכנראה נמכרו 984 מוצרים לאחר הודעת החברה במספר חנויות". לקלר הסביר "שמצא בעייתיות רק לאחר בדיקה פנימית שהראתה שישנם ליקויים במספר חנויות". וזאת מבלי לציין את מיקומם בתחילה.

 

לדבריו, ברשת מבוצעות "ביקורת על הנהלים על מנת לזהות במדויק את הסיבות לתפקוד לקוי ולנקוט בצעדים הנדרשים". לקלר טוען כי זיהה את האנשים שרכשו את המוצרים ושמתנהלים עימם מגעים בנפרד".

 

אחרי לקלר, גם רשתות אושן (Auchan), קרפור (Carrfour) וסיסטם יו (System U) הודיעו שמכרו אריזות חלב תינוקות נגועות. כל אחת מהן יצאה בהצהרה והתנצלות.

 

אושן מצידה הודיעה כי "הבעיה הייתה במשלוח". נכון להיום הרשת פינתה את מוצריה ויוצרת קשר עם הלקוחות הרלוונטיים, "אנחנו מחפשים אותם לפי תשלום כרטיסי האשראי ומעמידים לרשותם את המוקדים לפניות הציבור".

 

גם רשת האינטרמרשה פתחה בחקירה פנימית, לאחר שכמו המתחרים, גם הם לא הורידו את המוצרים מהמדפים בזמן הרצוי.

 

ברשת קרפור הורדו מהמדפים כ-94,959 מוצרים ווהיא ממשיכה להרחיב את הודעתה לציבור. הרשתות השונות הודיעו שניתן יהיה לרכוש את כל מוצרי חברת Lactalis אך ורק באמצעות כרטיסי אשראי ולא במזומן.

 

מעסק משפחתי קטן למעסיק של 75 אלף עובדים

Lactalis נוסדה כעסק משפחתי קטן והפכה לענקית עולמית עם 246 אתרי ייצור ב-47 מדינות ו-75 אלף עובדים. כמו המנכ"ל שלה, הקבוצה מטפחת סודיות ומעולם לא מפרסמת נתונים כספיים, למעט המחזור השנתי בסך 17.3 מיליארד אירו שמתחלק לפי 58% באירופה, 21% באמריקה, 14% באיים ובאוקראינה ו-7% באפריקה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מתוך אתר חברת lactalis
תחליף חלב אם lactalis
מתוך אתר חברת lactalis
מומלצים