לראשונה: פרויקט השכרה לטווח ארוך בב"ש
יו"ר מטה הדיור, אביגדור יצחקי בישר הבוקר על פרויקט ראשון לבניית כ-500 יחידות דיור להשכרה ארוכת טווח בבאר שבע. עוד הודיע כי עד סוף החודש הבא ישווקו קרקעות לכ-2,000 דירות במורדות ארנונה בירושלים. הדברים נאמרו בכנס ארגוני הקבלנים של באר שבע, הנגב וירושלים
פרויקט ראשון להשכרה ארוכת טווח בבאר שבע: יו"ר מטה הדיור הלאומי, אביגדור יצחקי, הפתיע הבוקר (ו') את קבלני ונציגי העיריות של ירושלים ובאר שבע, כשבישר כי הממשלה תוציא בחודשים הקרובים לשיווק קרקע לפרויקט עם יותר מ-500 יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך. הפרויקט מתוכנן לצד השדרוג של שדרות רגר שבכניסה לעיר.
"זכאי מחיר למשתכן - כלי משחק בידיו של כחלון"
מחיר למשתכן: 755 דירות שווקו בבאר שבע ומודיעין
אלפי דירות בשנתיים: הסכם הגג בבאר שבע
יצחקי, שעומד לסיים בקרוב את תפקידו, אמר את הדברים במפגש סגור שנערך במסגרתכנס ארגוני הקבלנים של באר שבע, הנגב וירושלים, המתקיים בים המלח.
במסגרת המפגש, יצחקי עדכן גם כי עד סוף חודש פברואר ישווקו בירושלים קרקעות לכ-2,000 יחידות דיור במורדות ארנונה, במתחמים קטנים. ההחלטה, שהתקבלה לאחר עיכובים של שנים, תאפשר שיווק קרקע מאסיבי ראשון בעיר בשלוש השנים האחרונות.
בדברים שנשא יצחקי בכנס, הוא ציין כי "הרכבת לירושלים היא מהפכה. שר התחבורה רוצה שהרכבת תגיע עד מתחת לכותל. איך? כנראה הוא והקדוש ברוך הוא יודעים. הרכבת תגיע עד למרכז המבקרים של עיר דוד. כבר נבחרו תחנות ונעשתה תוכנית, ובשלב השני תעלה הרכבת לכיוון הר הזיתים. הרכבת הזו מתוכננת להוביל בשלב הראשון 3,000 אנשים בשעה לכותל".
"כששר האוצר אומר שיצאנו מהמשבר - אז יצאנו מהמשבר"
יצחקי התייחס בדבריו גם לביקורת של הקבלנים על פעולות הממשלה לשוק הדיור וכן לטענותיהם כי שר האוצר משה כחלון מאשים אותם במשבר הדיור. "אני חושב שאתם מפרשים לא נכון את האמירות של שר האוצר", אמר.
"הגדרת תפקידו של מטה הדיור מאוד ברורה - לאפשר לשוק הפרטי לבנות מספיק דירות במדינת ישראל כדי למלא את הביקושים וצורכי המשק", הוסיף. "כולם מתרכזים במחיר למשתכן אבל זה ממש לא עיקר העבודה שלנו. אני עוסק בעיקר בלהביא את מדינת ישראל לטווח הארוך כדי שתהיה יציבות".
עוד ציין יצחקי, כי "כששר האוצר אומר שיצאנו מהמשבר - אז יצאנו מהמשבר. כי מה צריך ענף הבנייה? תכנון בהיקפים. במשך השלוש השנים האחרונות השגנו קרוב ל-350 אלף יחידות דיור מאושרות. לכן יש ותמ"ל (ועדת תכנון למתחמים מועדפים לדיור) וועדות מחוזיות. היום שוקלים פי מאה אם להכריז על תוכנית בותמ"ל, כי הוועדות המחוזיות הבינו שאם הם רוצים להתחרות, הם צריכים לתכנן יותר מהר ממנו ואנחנו רואים את התוצאות בשטח.
יצחקי התייחס גם לעיכובים בהבאת עובדים זרים מסין לענף הבניין ואמר כי "הקזתי דם לגבי ההסכם עם סין והשגרירות עשתה בעיות, אבל אישרו הכל ואני מאמין שבתוך זמן קצר תגיע הנה כמות גדולה של עובדים סינים. בנוסף, הוספנו עוד 7,000 עובדים פלסטינים".
בהמשך דבריו אמר כי התחום של התחדשות עירונית במרכזי הערים, נמצאת בתחילתה של תנופה. "אנחנו רוצים שבכל עיר תהיה מנהלת התחדשות עירונית, שיהיה לה תוכנית כוללנית להתחדשות עירונית ושכל בניין ידע מה עתידו, כדי שהדיירים יידעו מה יגיע להם".
"יש למשקיעים בב"ש ממה לחשוש"
טל אל על, ממלא מקום ראש עיריית באר שבע, הציג בכנס את תוכניות הבינוי של העיר וציין, כי היא אחד מהמטרופולינים המרכזיים במדינת ישראל, כאשר המקור של 75% מתנועת המכוניות הוא מחוץ לעיר. "הדבר מטיל אחריות על הממשלה להתייחס לבאר שבע כמטרופולין", כך אמר.
השמאי אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר, אמר בתגובה לתוכנית להשכרה לטווח ארוך בבירת הנגב, כי "מדובר במהלך מבורך, שעשוי לשנות את כללי המשחק בעיר המשקיעים של מדינת ישראל. ברור של-500 יחידות דיור לא תהיה השפעה כלל עירונית, אך אין ספק שתהיה השפעה משמעותית על הסביבה והאזור, שבהם ייבנו אותן דירות.
"דיור להשכרה הוא הפתרון למצוקת הדיור בישראל אך בעבר, מיזמים כאלה בפריפריה לא צלחו בשל מחיר הקרקע האפסי ממילא", הוסיף. "באר שבע הסתמנה בשנים האחרונות כבירת המשקיעים של ישראל ונהנתה מעליות מחירים משמעותיות. כעת יש למשקיעים בעיר ממה לחשוש, בפרט לאלה שרכשו דירות באזור המיועד לתכנית החדשה.
"הם צריכים לקחת בחשבון שבטווח של כשנתיים, הדירות אותן רכשו יתחרו בדירות להשכרה, חדשות ובמחיר מפוקח. המשמעות ברורה, ירידה במחירי השכירות, שאם יגיעו פרוייקטים נוספים בעקבות הראשון, רק תתפשט לכל רחבי העיר. זוהי דרך נכונה ומתוחכמת יותר להורדת מחירי הדיור בבאר שבע"